28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Liseli bilişim dahileri yarıştı



Liseli bilişim dahileri fabrikalar için ucuz montaj yazılımı, sınıflar için de parmak izli yoklama yazılımı icat etti. İzmir’deki liseler arasında düzenlenen bilişim yazılım yarışmasında genç dahiler projeleriyle gurur verdiler.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi işbirliğince düzenlenen ve liseli bilişim dahilerinin katıldığı yarışma sonuçlandı. Mahzar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri fabrikalar için geliştirdikleri montaj yazılımı ile birinci oldu. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen “Eğitimlence” isimli ödüllü yazılım projesinin finali Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleşti. Dünyadan ucuza mal ettiler Jürinin değerlendirmesi sonucunda birinciliği Mahzar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Veysel Berk Altun ve Faruk Sökmen kazandı. Yarışma duyurusunu gördükten sonra danışman öğretmenleri İbrahim Aydın nezaretinde çalışmalarına başlayan genç mucitler, fabrikalarda bulunan montaj bandını kontrol eden yazılımın ve ünitenin çok pahalıya kurulduğunu saptayarak bunu ucuzlatmak için çözüm geliştirdiler.

Genç mucitler geliştirdikleri teknoloji ile bilgisayardan eş zamanlı şekilde kontrol edilebilen üniteyi ve yazılımını dünya standartlarına göre çok ucuza mal ettiler. Lise öğrencilerine iş kapısı olabilir Yazılımın liselerde de kullanılabileceğini söyleyen mucit öğrenciler, “Yaptığımız yazılımda seri üretime geçilirse ve teknik liselere dağıtılırsa, bu yazılımı öğrenen öğrenciler mezun olduktan sonra kendilerine bu alanda iş kapısı bulabilirler” dedi. Sınıflarda parmak izli yoklama Yarışmada mansiyon ödülü kazanan İzmir Karataş Lisesi öğrencisi Onur Güler, sınıf defterini, geç kağıdını ve yoklama arşivlerinde yaşanan sıkıntıları bitirecek bir yazılım geliştirdi.

Yoklama için her ders 5 dakika, her gün toplam 1 saat harcandığını saptayan Güler, geliştirdiği parmak izi okuyucusu yazılımı sayesinde bu süreleri saniyelere indirdi. Geliştirilen yazılıma göre, her ders öncesinde öğrenciler parmak izlerini masalarının üzerinde bulunan parmak izi okuyucusuna okutacak ve zamandan tasarruf sağlanacak. Projenin hayata geçmesi halinde yoklama arşivi konusunda yaşanan sıkıntılar tarihe gömülecek, öğrenciler yaptıkları devamsızlıklar ailelerine elektronik posta olarak gönderilecek.

Yoklama kağıtları ve sınıf defterleri yüzünden binlerce ağacın kesildiğine dikkat çeken Güler, “Eğer bu proje uygulanırsa İzmir’de 3 bin metre kare ağacı kesilmekten kurtarabiliriz. Bu projenin maliyeti sınıf defterlerine ve devamsızlık mektuplarına verilen maliyetten daha düşük” diye konuştu.

27 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
KANUNİ'NİN MUĞLA'YA GELİŞİNİN 500. YILI UNUTULDU
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?
ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
TÜRKİYE' DE BİR İLK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
AKILDAN UZAKLAŞTIKÇA SELEFİLEŞİYORUZ
ANADOLU LİSESİ SANKİ BİR EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Başarıda engel tanımıyorlar.
MANİSA'LILAR OKTAY SİNANOĞLU'NU UNUTMUYOR
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir