19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

12 bin eczacı yoksulluk sınırı altında



   Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nca (TEİS) yapılan araştırmada, Türkiye genelinde 24 bin 309 adet eczane olduğu, bunlardan 12 bininin aylık gelirinin yoksulluk sınırının altında kaldığı belirlendi.

   Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nca, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Haziran 2013 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin sekiz yüz lira doksan sekiz kuruş olarak hesaplandı. TEİS yaptığı araştırmada, 2012 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde 24 bin 309 adet eczane olduğunu, bu eczanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapmış olduğu sözleşmeye göre yapılan sınıflandırmada birinci kategoriye giren eczanelerden aylık 0-50 bin TL arasında satış hasılatı yapan eczane sayısının toplam 12 bin olduğunu, bu eczanelerin eczacı karlılıklarıyla dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin altında kaldığını, eczane masraflarını düştükten sonra kalan karlılıklarıyla da tek kişilik yoksulluk sınırının altında kaldığını belirledi.

   Eczacıların kamuya yapmış olduğu iskonto oranlarının değiştirilmesi ve reçete başı almış oldukları 25 kuruşluk hizmet bedelinin daha makul bir seviyeye yükseltilmesi ve reçete başı meslek hakkı uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen raporda, neredeyse Türkiye’nin her caddesinde, sokağında vatandaşın ayağına kadar sağlık hizmeti sunan 24 bin eczacının hizmetlerini daha sağlıklı ortamda sunmalarının devamının sağlanması için ekonomik sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczacıların bulunduğu bu kötü ekonomik durumun bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini, bunun için de Sağlık Bakanlığı’nın ve SGK’nın eczane ekonomileri ile ilgili feryatlara artık kulak vermesi gerektiğini belirtti. Saydan şunları kaydetti: “Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye’deki 12 bin eczanemizin aylık geliri 0-1500 lira arasında değişiyor.

  Eczacılarımızın yaklaşık yüzde 10’u aylık ortalama Bin TL gelir elde ediyor ki bu tek kişinin yoksulluk sınırının altındadır. Diğer taraftan son dört yılda TÜFE enflasyon artış oranının TÜİK verilerine göre toplamda yüzde 33 civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda ilaç sektörü ve eczane ekonomileri enflasyon karşısında yüzde 40‘a yakın bir oranda erimiş ve ezilmiştir. Eczanesinde sağlık hizmeti sunmak için eczacı meslektaşımız uzun bir eğitimden sonra sermaye koyarak eczane açıyor, istihdam oluşturuyor, vergi veriyor, yanında işçi çalıştırıyor.

  Kısacası çok ciddi anlamda hem maddi yatırım yapıyor, hem de fiili olarak bilgisini de katarak çalışıyor ama bunun karşılığında insanca yaşamasını sağlayacak asgari geliri elde edemiyor. Diğer taraftan ekonomik kayıplarını telafi edebilmek için birikimlerini eczanelerine sermaye olarak katan eczacıların birikimlerinin de bitmesi nedeniyle eczacıların kredi kullanımı 2005 yılından bu yana 14 kat artarak çok yüksek oranlara çıkmış olup, bankalar hariç Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı’ndan eczacıların yaklaşık yüzde 70’i (16 bin 448 eczacı) kredi kullanmış durumdadır. Eczane ekonomileri ciddi anlamda alarm vermeye başlamış durumdadır.

  Bu konu ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ciddi adımlar atması , eczacıların kamuya yapmış olduğu iskonto oranlarının değiştirilmesi, reçete başı almış oldukları 25 kuruşluk hizmet bedelinin daha makul bir seviyeye yükseltilmesi ve reçete başı meslek hakkı uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Son 8 yıldır karsız hatta zararına çalışan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınmasını sağlayan yetkililer bilmelidir ki iflas edip kapanan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınması mümkün değildir".

08 Temmuz 2013
Etiket; eczacı, teis, sınır, yoksulluk Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Türkiye'yi İKSEV temsil ediyor
Işid Yine Durmuyor!
Gazeteciler İçin Kötü Haber
10 Pkk lı Teslim Oldu!
'Defterlerini dürün' diyen Milli Eğitim Müdürü'ne protesto
ABD'den yanıt: Odağımız Esad değil IŞİD
Evinin balkonundan düşüp öldü
İlaçlara 'fiyat farkı' adı altında örtülü zam geliyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir