25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

2014'te yarı başkanlık sistemi olacak



Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte fiilen yarı başkanlık sitemine geçilmiş olacağını söyledi. Bayram ziyaretleri kapsamında Yerköy ilçesine gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, partililerle bayramlaştıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Lübnan’da kaçırılan pilotlarla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Lübnan’da pilotumuz ve pilot yardımcısı kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Tabi bununla ilgili Türkiye derhal harekete geçti. Dışişleri bakanımız Lübnan Dışişleri Bakanı ile Lübnan hükümet yetkilileriyle konularıyla görüştü. Hükümetimiz adına gerekli adımların atılması gerekli çalışmaların yapılması konusunda Türkiye’nin isteklerini kendileriyle paylaştı. Tabi bu arada ülkemizin güvenlik birimleri istihbarat birimleri ve ülkemizin imkanlarıyla da biz kaçırılmış bulunan pilot ve pilot yardımcısının bulunması ve selametle ailelerine kavuşması için gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz. İnşallah kısa sürede olumlu bir netice elde ederiz. Devletimiz bütün imkanlarıyla konuyu yakından takip etmektedir” dedi.

CEMİL ÇİÇEK’İN YORUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in ’Cumhurbaşkanının halkın seçmesiyle birlikte hükümetle yetki karmaşası yaşanır’ açıklamasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle konuştu:

“Sayın meclis başkanına katılıyorum işin doğrusu bu konuda... Zira 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde ilk defa Türkiye halk oyuyla cumhurbaşkanını seçecektir. Halkın asgari yüzde 51’nin oyunu alan aday cumhurbaşkanı olacaktır. Tabi anayasamızda cumhurbaşkanın görevlerine ilişkin hükümlere baktığımızda halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı bu yetkileri kullandığında tabi daha güçlü bir pozisyonda olacaktır. Hem halk desteği bakımından hem de görev ve yetkileri bakamından pozisyonu güçlü olacaktır. Tabi bu hükümetle cumhurbaşkanı arasında birtakım sorunların çıkmasına da yol açabilir. Onun içinde biz Türkiye’de sistem revizyonu değişimi gerektiğini hep söylüyoruz.

Diyoruz ki Türkiye başkanlık sistemine geçmeli, başkanlık sisteminde böyle bir çatışma söz konusu olmaz yasama ayrıdır, yürütme ayrıdır. Yasama yürütmenin, yürütme yasamanın görevine son veremez. Yasama yürütmesinin, yürütme yasamanın görevini yapamaz. Herkesin işi ayrı gücü ayrı. Böyle bir pozisyon ortaya çıkıyor kuvvetler tam birbirinden ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız oluyor.”  

Türkiye’de geçmiş zamanda Özal ile Demirel arasında daha sonra Demirel ile Tansu Çiller arasında daha sonra da Sezer ile AK Parti hükümeti arasında yetki ve görev bakımından birtakım sorunlar yaşanıp tartışmaların olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Eğer cumhurbaşkanıyla iktidar aynı partiden olmazsa veya iktidarla cumhurbaşkanı aynı partiden olur da arada uyum olmazsa bunun sorun çıkarttığını Türkiye’nin geçmiş tecrübesi açıkça gösteriyor. Halkın cumhurbaşkanın seçmesinden sonra sorun çıkacağını söylemek esasında mevcut olan tecrübelerden hareketle gerçeği tespitten başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNE FİİLEN GEÇER"

2014’te Türkiye eğer o zamana kadar anayasasını değiştirerek sistemin adını koymazsa fiili bir sistem değişikliğine gitmiş olacağını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Çünkü 2014 cumhurbaşkanı seçiminden sonra Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır. Yani biz işin bu boyutunu herkes bulunduğu yerden ideolojik şekilde baktığı için değerlendirmiyoruz. Halbuki yarı başkanlık sisteminin ne olduğunu herkes iyi biliyor. Anayasacılar, siyasetçiler iyi biliyor, bu konuda kafa yoranlar gayet iyi biliyor. Türkiye’deki cumhurbaşkanın görevleri ve yetkileriyle öte yandan halk tarafından seçilecek olmasını yan yana getirdiğinizde onun resmen olmasa bile fili bir yarı başkanlık sistemine geçiş olduğunu çok açık bir şekilde görüyoruz. Ama maalesef bazıları ön yargılarından bazıları da işlerine öyle geldiğinden bu gerçeği itiraf etmekten kaçınıyor. Biz daha önce söyledik, yine söylüyoruz, yani Türkiye eğer anayasamızda bir değişiklik yapmaz sistem değişikliğine gitmezsek veya birtakım başkaca revizyonlar yapmazsak 2014’te resmen olmasa bile fiilen yarı başkanlık sistemine geçecektir. O yüzden yarı başkanlık sistemi fiilen oluşturacağı için Cemil beyin dediği sorunlar boyutu bazen yüksek olabilir, bazen yaşanmayadabilir. Sistem değişikliği fiilen olduğu için” ifadelerini kullandı.

09 Ağustos 2013
Etiket; bekir, bozdağ, yarı, başkanlık, sistem, türkiye, ak parti Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir-Gdansk rekabeti
İGC Meslek Platformu işbaşında
Zeytinyağı kalite yarışması Türkiye'de
10 dakikada bilimi anlattı
Trafik kazalarına LED'li tedbir
Küçük yatırımcıya uyarılar
Yaşar'dan 'Rusya krizi' reçetesi
AK Parti'de işaret dili eğitimi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir