18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

AB Fonları İş Kapısı Oldu



Türkiye’nin 50 yılı aşan Avrupa Birliği (AB) macerası inişli çıkışlı seyrinde devam edip “Türkiye AB üyesi olmalı mı olmamalı mı?” tartışmaları sürerken AB hibe programları ile desteklenen projeler, birçok kişiye yeni istihdam fırsatı sağlıyor.

Yaşar Üniversitesi AB Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, AB tarafından aday ülkelere yönelik mali yardım aracı olan ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’ (IPA) kapsamında Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarının 2007-2013 dönemi için 4.8 milyar Avro, 2014-2020 döneminde ise 4,5 milyar Avro olduğunu belirtti.

Yıldız, “Bu hibeler, imkanları kısıtlı birçok belediye, kurum ve özellikle de sivil toplum örgütleri için oldukça önemli bir destek. Projelerin yazılması ve yürütülmesi için ihtiyaç duyulan uzmanlık ise ayrı bir iş alanı yarattı. Hibe programlarına proje yazmak ve yürütmek yeni bir meslek oldu. Ayrıca, hibe programları sayesinde yapılan eğitimlerle de birçok insan, çeşitli alanlarda meslek sahibi olup iş buldu” dedi.

İŞSİZLERE İMKAN

AB hibelerinden geliştirdikleri projeler aracılığı ile destek alabilen üniversiteler, kamu kurumları, belediyeler, özel kuruluşlar, KOBİ’ler, meslek örgütleri ve dernekler AB birimleri oluşturup milyonlarca Avro hibeyle, ihtiyaç duydukları insan ve mali kaynağını sağlayabiliyor.

 Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, “Bir araya gelen 4-5 genç veya yeni girişimciler, yazdıkları projelerle fikirlerini hayata geçirebilme fırsatı bulup kariyer gelişimlerini destekleyebiliyor. Bu olanaklar, mali imkanları kısıtlı birçok kurum için özellikle de sivil toplum örgütleri ve dernekler adına oldukça önemli bir destek” diye konuştu.

KURUMLAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT

AB projelerinin, çalışanlara finansal ve kariyer gelişimi açısından destek olduğunu kaydeden Ayselin Yıldız, “Sadece bu projelerde çalışmak üzere yeni insan kaynağı teminine de olanak sağlıyor. Projelerde istihdam edilen kişiler, proje süresince hem iş deneyimi kazanıyor, hem de ücretlerini, sağlanan hibe desteğinden karşılayabiliyor. Projeler, imkanları kısıtlı, ancak gelişme potansiyeli olan birçok kurum için oldukça önemli fırsatlar sağlıyor. Yeni alt yapı imkanları, yerel ve uluslararası işbirlikleri, istihdam desteği, kurumların kapasitesinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor” dedi.

UZMAN İHTİYACI VAR

Projelerin yazılması ve yürütülmesi için ihtiyaç duyulan uzmanlığın ayrı bir iş alanı yarattığını ifade eden Yıldız, “Hibelerden faydalanabilmek için proje geliştirmek gerekiyor. Projelerin yazımı ise AB politikaları konularında bilgili, kalifiye uzmanlar gerektiriyor. Dolayısı ile üniversitelerde açılan AB bölümleri, sertifika programları ve bu alanda kalifiye işgücü yaratmayı destekleyen programlar, çok önem kazanıyor. Alandaki yetişmiş uzman ve işgücünü artırmak için bile yine AB’nin desteklediği Jean Monnet Burs Programı bulunuyor. Bu alanda kendini yetiştiren uzmanlar, sadece Türkiye’de değil, proje bazlı yurt dışında da iş bulabiliyor. AB süreci Türkiye’de yeni bir istihdam alanı da yaratmış durumda. Türkiye’ye tahsis edilen AB fonlarından yararlanmak için proje üretmek şart. Ancak ne şirketler, ne kamu, ne de STK'lar topluluk bürokrasisinin istediği gibi proje hazırlama ve yürütme konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değil. Bu fonlardan daha etkin faydalanabilmek için projeler konusunda yetişmiş daha çok iş gücüne ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ 5 YILDA 30 PROJEDE YER ALDI

Yaşar Üniversitesi’nin son 5 yılda 30’u aşkın projede görev aldığını ve projelerin mali katkısının yaklaşık 1,5 milyon Avro olduğunu söyleyen Yıldız, “Akademisyenlerimizin yürüttüğü 300 bin Avroluk araştırma projeleri de var, öğrencilerimizin kendilerinin yazıp yürüttüğü 5 bin Avroluk sosyal sorumluluk projeleri de var. Geçen aylarda Yaşar Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu üyesi öğrenciler, Avrupa’daki genç işsizliği ve çözüm önerisi olarak girişimcilik kavramını ele aldıkları Kendine İş Çıkar adlı projeleriyle, hibe kazandı. 9 ülkeden gençler, girişimcilik eğitim aldı. Hepsi etki alanı yüksek ve farklı projeler. Öğrencilerimizin yurt dışında eğitim ve staj faaliyetlerine katılması, personelimizin akademik çalışmalarının desteklenmesi, araştırmalarına verilen destekler, yeni uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi hep bu hibe destekleri ile gerçekleştirildi” dedi.

“AB-Türkiye ilişkileri sekteye uğradı”

 “AB ülkenin gündeminde değil” söylemleri sürerken diğer yanda birçok proje yürütüldüğünü belirten Yıldız, “Yeni projeler sunulup kabul ediliyor. Dolayısıyla AB konularında ve hibe programları desteğiyle proje yönetiminde bilgili yetişmiş uzmanlara duyulan ihityaç devam ediyor ve bu alanda önemli bir açık var. Yaşar Üniversitesi AB Merkezi olarak ‘proje planlama ve yönetim eğitimleri’ de veriyoruz. Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarı 2007-2013 bütçe dönemi için toplam 4.8 milyar Avro. Bu miktarın 474 milyon Avrosu ise sadece ‘insan kaynaklarının geliştirilmesine’ yönelikti. AB’nin yeni bütçe dönemi 2014-2020 için Türkiye’ye öngöreceği bütçenin ise henüz resmi olarak ilan edilmemekle birlikte yaklaşık 4.5 milyar Avro olacağı tahmin ediliyor. Dikkat çekici bir konu, yeni bütçede sivil toplumun gelişimine önem veriliyor. Sivil toplum örgütlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi, işbirliğinin artması, sivil toplum diyaloğunun gelişimi ve yasal çerçevenin geliştirilmesine yaklaşık 160-170 milyon Avro destek öngörülüyor” dedi.

02 Nisan 2014
Etiket; ayselin yıldız, ab hibeleri, yaşar üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Danışmadan ekmek bile almıyoruz
Hayallerinin filmini çektiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir