28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

ABD'de gündemimiz Suriye olacak



Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, yarın Başbakan Erdoğan’la birlikte yapacakları ABD ziyaretinde, “Gündemimizin en önemli maddesi Suriye olacak. Suriye’de yaşanan bu keşmekeşin, katliamın, zulmün durması için uluslar arası kamuoyunun nasıl hareket edeceğiyle ilgili fikir alışverişi olacak” dedi.

Avrupa Günü etkinliklerine katılmak üzere Antalya’da bulunan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Rixos Otel’de Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin tanıtım toplantısına katıldı. Burada konuşan Bağış, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle üzgün olduklarını dile getirdi.

Bombaların sadece Reyhanlı’nın huzuruna değil Türkiye’nin huzuruna atıldığını ifade eden Bakan Bağış, şöyle konuştu:

“Bombalar hepimizi üzdü. O bombalar Türkiye’nin kardeşlik dokusunun güçlendiği bugünlerde kalkınma, zenginleşme sürecine ve şeffaflaşma kararlılığına atıldığının hepimiz farkındayız. Bütün dünyanın eli kanlı Esad rejimine karşı tavır almasının zamanı geldi.”

Yarın gerçekleştirecekleri ABD seyahatinde gündemlerinin en önemli maddesinin Suriye olacağını kaydeden Bakan Bağış, şunları söyledi:

“Suriye ’de yaşanan bu keşmekeşin, katliamın, zulmün durması için uluslar arası kamuoyunun nasıl hareket edeceğiyle ilgili fikir alışverişi olacak. Yarın partimizin Dış İlişkilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Sayın Başbakanımıza eşlik edeceğiz. Bugün de Sayın Valimin hassasiyetle hazırladığı etkinliklerine katılamıyorum. Biraz önce Başbakanlıktan aldığım bir talimat çerçevesinde Ankara’ya dönüyorum. Çünkü yarın çıkacağımız yolculukla ilgili bir koordinasyon toplantısı konuldu. Sayın Başbakanımızla toplantı yapmak için Ankara’ya dönüyoruz."

Avrupa Birliği sürecine ilk başladıklarında atılması gereken adımlardan bir tanesinin sivil toplumun güçlendirilmesi olduğunu söyleyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeye çalıştığımız zaman 2-3 dernek buluyorduk. Çalışacağımız dernek bulamıyorduk. Bugün AB sürecinde 1500 üzerinde derneğimiz var. Türkiye’nin her yerinde AB sürecine sahip çıkıldığını görüyoruz. Atatürk’ün gösterdiği ilkeler doğrultusunda hızla ilerliyor, bugün Türkiye çok farklı bir ligde oynamak için kapasitesini genişletiyor. Hâla çözülmesi gereken sorunlarımız var. Bence en önemli sorun eğitim meselesidir. Zihniyetlerin değişmesi ancak eğitimle olacaktır.”

İktidarları döneminde eğitime ayrılan payın öncelikleri olduğunu ifade eden Bakan Bağış şunları kaydetti: “Önceden en büyük pay önceden Milli Savunma Bakanlığı’na verilirdi. Bütçenin en büyük payı artık Milli Eğitim Bakanlığı’nın. Daha büyük bir ihtiyaç olan eğitimi ortaya koyduk. 16 milyon öğrenciye tablet bilgisayar dağıtacağız. Bu bilgisayar ile gençlerimiz tüm dünya ile iletişim kuracak. Kendi çağına uygun çılgın projeler üreten gençlerimiz olacak. Bilim ve araştırmayla farklılığın zenginlik olduğu ortaya çıkacak, birlikte üreten topluma kavuşmamız çok önemlidir.”

Çözüm sürecinin ülkenin belirli kesimine yönelik olmadığını anlatan Bağış, şu ifadeleri kullandı: “Anayasa’da eşitlik var ya onun uygulamaya geçme sürecidir. Birbirlerini değiştirmeye kalkılmadan, beraber kalkınmanın temelleri atılacak. Takım olabilmenin milletçe öneminin anlatıldığı döneme giriyoruz. 20 yıl önce bu ülkede insanlar Kürt’üm demeye korkardı. Cumhurbaşkanları ile etnik kökenleri dile getiremiyordu. Artık bu ülkede kimsenin dağa çıkmasının ve şiddete başvurmasının bir anlamı kalmadı. Çözüm sürecinde terör belasını defettiğimiz zaman çok farklı kazanımlara yelken açıyoruz. Terör 40 bin can almakla kalmadı. 350 milyar doların uçup gitmesine neden oldu. Atılacak adımlar Türkiye’nin müreffeh bir topluma dönüşmesini sağlayacaktır. Buna engel olmak isteyen zihniyetin tetikçilerinin de ne kadar gözlerinin kararabileceğini Reyhanlı’da gördük. Provokasyona gelmeden bizi çekmek isteyenlerin tuzaklarına düşmeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

KARDEŞLİK DOKUSU

Antalya’nın kalkınmasının, güzelleşmesinin herkesin ortak çabası olduğunu dile getiren Bakan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyümeyen ülkeler, kentler küçülmeye mahkumdur. Antalya’nın yeni bir kardeş şehri var. Bu yeni bir başlangıç Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Erzurum’a atandı. İzmir Valisi Diyarbakır’a, Diyarbakır Valisi İzmir’e atandı. Çözüm sürecinde kardeşlik dokumuzun güçlendirmenin tezahürüdür bu değişim. Orada Vali Altıparmak Antalya’nın elçisi, yeni Antalya Valisi, Erzurum’un bir elçisi olacak. Bulundukları şehirde bu kardeşlik dokusunu güçlendirmek için çalışacaklar. Bizim gerçekten Türkiye içinde kardeşlik dokusunu daha da güçlendirmeliyiz. Anneler ağladığı zaman hangi dilde olursa olsun aynı şekilde ağlıyor.”

Konuşmanın ardından Bakan Bağış’a Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ali Yılmaz tarafından berat takdim edildi. Bakan Bağış, daha sonra Ankara’ya gitti.

13 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir