28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Alaşehirli üreticiler: İflas noktasına geldik



Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde geçen mayıs ayında etkili olan dolu yağışı nedeniyle büyük zarara uğrayan çiftçiler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Manisa Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne hazırlattırılan raporların sonuçlarını görünce bir şok daha yaşadı. İflas etme noktasına geldiklerini belirten üreticiler, yalnızca üzüm bağlarındaki zararın tutanağının hazırlandığını, tahıl üretimi yapılan bölgelerdeki zararın dikkate alınmadığını ileri sürdü. Toplamda 23 köyde 28 bin dönüm alanın zarar gördüğünü ancak yaklaşık 5 bin dönümlük alanın afet bölgesi kapsamına alındığını dile getiren üreticiler, kapsam dışında kalan çiftçilerin borçlarının ertelenmemesi durumunda, hacizle karşılaşacaklarını kaydetti.

Alaşehir İlçesi’nde geçen 8 ile 15 Mayıs arasında etkili olan dolu yağışı, üzüm bağları ile ekili araziye büyük ölçüde zarar verdi. Çiftçiler perişan olurken, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Manisa Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bölgeyle ilgili rapor hazırlanması talimatını verdi. Yetkililer, doludan zarar gören 23 köyde tek tek inceleme yaptı, zarar gören bağlarla ilgili hasar tespit tutanağı hazırladı. Toplam 23 köyde, zarar gören alanın 28 bin dönüm olmasına rağmen, teknik çalışmaların ardından Baklacı, Narlıdere ve Sobran köylerindeki yaklaşık 5 bin dönüm alanın afet bölgesi kapsamına alınması kararlaştırıldı. Buna göre, afet bölgesi olarak kabul edilen bölgelerdeki çiftçilerin borçları koşulsuz olarak bir yıllığına ertelendi. Ancak afet bölgesi olarak kabul edilmeyip kapsam dışı kalan 23 bin dönümlük alana sahip çiftçilerle ilgili bir çalışma yapılmadı. Neredeyse ürün alamayan çiftçiler, şimdi de biriken borçlar nedeniyle sıkıntıya düştü.

ZARAR GELECEK YILLARI DA ETKİLEYECEK

Dolunun bağlara verdiği zararın gelecek yıllarda verim düşüklüğüne neden olacağını dile getiren çiftçiler, Manisa Valiliği il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne, konuyla ilgili itirazda bulundu. Tek geçim kaynaklarının kesilmesiyle büyük sıkıntıya düşen çiftçiler, ödeyemedikleri borçları nedeniyle icralık olmaktan korktuklarını, iflas etme noktasına geldiklerini savundu.

YALNIZCA ÜZÜM BAĞLARI İÇİN TUTANAK HAZIRLANMIŞ

Dolunun büyük zarara yol açtığı Toygar Köyü Muhtarı Yusuf Aşkın, yalnızca bağlarda inceleme yapıldığını diğer ekili arazilerle ilgili tutanak hazırlanmadığını öne sürdü. Akın, şunları kaydetti:

"Dolu olduğu zaman köye gelen yetkililer sadece bağ alanlarında incelemelerde bulundu. Biz de diğer ürünlerde gördüğümüz zararları tesbit ettirmedik. Raporlar hazırlanırken, bölge bölge zarar göreme oranı hesaplanmış. Bizim köyümüz gibi bazı bölgelerde arpa, buğday gibi tahıl üretimi de yapılıyor. Ancak kimse oralarla ilgili rapor hazırlanacağı yönünde bişey söylemediği için biz oradaki zararlarımızı tutanak altına aldırmadık. Yasaya göre, zarar gören alanın, yerleşim birimi sınırları içindeki toplam alanın yüzde 35’ini geçmesi gerekiyor ki afet bölgesi ilan edilsin. Bizim diğer arazilerimizle ilgili tutanak hazırlanmadığı için sanki zarar azmış gibi hesaplandı ve bir çok bölge yüzde 35’lik sınırın altında kaldı. Benim kendi kardeşim altı dönüm bağdan yaklaşık 20 ton yaş üzüm alması gerekirken yaklaşık 200 kilogram üzüm kesti. Üreticiler olarak mağduruz perişan olduk. Bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, zirai ilaç bayilerine olan borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Borçlarımızı ödeyemeyeceğimiz gibi, bu yılı çıkartacak paramız da yok, çünkü üzüm bağları en az iki yıl üzüm vermeyecek. Raporlarımızın tekrar değerlendirilmesi için itiraz dilekçesi yazdık, durumu Bimer ve tüm bölge milletvekillerimize ilettik" dedi.

RAPORA ANLAM VEREMEDİ

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, hazırlanan raporlar sonucu zarar gören alanların kapsam dışı kalmasına anlam veremediğini ifade etti. Türk, "Dolu afetinden sonra ilgili kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda Toygar Köyü’nde yüzde 55-60, Kemaliye Beldesi’nde yüzde 60-65, Subaşı Köyü’nde ise yüzde 70-80 zarar tespit edildiği yazılmıştı. Bir bölgenin afet bölgesi olabilmesi için bölge olarak yüzde 35’inin zarar görmesi gerekiyor. Buna rağmen bu bölgelerin kapsam dışı kalmasına bir anlam veremedik. Oda olarak, üreticilerimiz için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.


30 Temmuz 2013
Etiket; alaşehir, üretici, isyan, çiftçiler Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Karşıyakalı kadınlar fuarın ilgi odağı
Üzüm İhracatı Arttı
Sebze fiyatlarında yüzde 7.56'lık artış
Üreticiler pamuk fiyatlarından şikayetçi
İzmir'de okulların açılmasıyla ulaşım çileye döndü
Buca Kaynaklar'da kil ocağı isyanı
Köylülerden Yarı Çıplak Eylem
Soma'da madenciler vakıf kuruyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir