20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Arınç, Obama'nın açıklamasını yorumladı



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye müdahalesiyle ilgili açıklamalarına ilişkin, “Her ülkede kendi kamuoyunu dikkate almak ve kendi parlamentolarından bu desteği istemekte yükümlüdür” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,  Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz’ın oğlu Hüseyin Solmaz ile Manisa Ensar Vakfı Başkanı Arif Çeler’in kızı Betül Çeler’in nikah törenine katılmak üzere Manisa’ya geldi.

Konaklayacağı Manisa Öğretmenevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, ABD Başkanı Obama’nın Suriye müdahalesi ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Bir gazetecinin, Obama’nın Suriye harekatıyla ilgili kongrenin onayını isteyeceği konusundaki sorusunu yanıtlayan Arınç, “Başkan Obama’nın konuşmasını biliyoruz. Onlar kongreden bu işle ilgili olarak onay isteyecekler zannediyorum. Sanıyorum tarihi 9 Eylül’dür. Daha öncede İngiltere Avam Kamarası’nda bir oylama yapılmıştır. Bu oylamada hükümet istediği desteği bulamamıştır. Suriye ile ilgili konularda farklı ülkelerle, farklı olaylar cereyan ediyor. Türkiye de bu gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Hem Başkan Obama’nın meseleyi kongreye götüreceğini söylemesi, hem de Cameron’un Avam Kamarası’ndan bu işle ilgili onay istemesi demokratik parlamenter sistemlerde veya başkanlık sistemlerinde kongrenin belirleyeceği olduğunu gösterir. Türkiye’de de böyledir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu tür konularda hükümetin talep ettiği izni verebilir veya vermeyebilir. Geçmişte bunun örnekleri yaşandı. Dolayısıyla bir olağanüstülük yok. Ama yapılması gereken şey. Bugüne kadar dünyada demokratik ülkelerin kamuoylarında ve yönetimlerinde özellikle Suriye’de son kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili konuda bir hassasiyet oluştu. O da kullanılması tamamen yasak olan bu silahların özellikle çocuklara ve kadınlara karşı kullanılmış olmasıdır. Şam’ın banliyölerinden Guta’da yaşanan bir hafta 10 gün öncesine ait görüntülerde yüzlerce masum sivil hayatını kaybetmiştir. Buna karşı şüphesiz insanlık vicdanı tepki göstermiştir. Ülkeler tepki göstermiştir. Ve kimyasal silah kullanımından dolayı Suriye yönetiminin cezalandırılması ve bundan sonra insanlığa karşı bu tür suçların işlenmemesi amacıyla bir yaptırım söz konusudur. Bu yaptırımın nasıl olacağı, ne şekilde olacağı, hangi ülkeler tarafından böyle bir koalisyon meydana getirileceği konusu henüz kesinleşmedi. Bu konuda çalışmalar var, çabalar var. Her ülkede kendi kamuoyunu dikkate almak ve kendi parlamentolarından bu desteği istemekte yükümlüdür. Türkiye olarak şüphesiz Suriye’ye çok uzun bir sınırı bulunan, Suriye ile kaderi özdeş hale gelen Türkiye’nin çok daha geniş biçimde olaya bakması ve Türkiye’nin çıkarlarına uygun bir hareketin içerisinde de nasıl yer alabileceğini kararlaştırması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar gözetiliyor. Hükümetimizde yarın Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda meseleyi enine boyuna görüşecek. Ve bu konuda bir gelişme olursa ben size bunu açıklamak durumunda kalacağım. Şuanda Dünya’yı ve çevremizi her an gelişen olaylar karşısında değerlendiriyoruz. Umarım ki Suriye’de yaşanan bu trajediye karşı Dünya vicdanı insanlık vicdanı en uygun tepkiyi mutlaka gösterecektir” dedi.

01 Eylül 2013
Etiket; arınç, obama, manisa, ensar, abd, suriye, destek Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Manisa'ya dev proje
İzmir takımlarına örnek destek
Unutulan soykırım tekrarlanır
Adrenelin tutkusu iş fikri oldu
Sıfatı "Gazeteci"
Şekeri düşürür, yağı yakar
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir