28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Atma lazım olur



Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri günümüzün yaygınlaşan “kullan-at-yenisini al” tüketim alışkanlığı yerine, “Yaşatmayı Tasarla” sloganıyla, eskiyen ürünleri onararak yepyeni şeyler elde etti.

Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde ‘Sağduyulu Tasarım’ dersi alan yüksek lisans öğrencileri evlerinden getirdikleri eski eşyaları tamir edip onlarla bambaşka ürünler tasarladı. Öğrencilerin tüketim çılgınlığına ve israf edilen ürünlere dikkat çekmeyi amaçladığını söyleyen Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık, “Sanayileşmeyle birlikte tüketim toplumu haline getirildik. Eskiden büyüklerimiz sökülen bir gömleği dikmek, tamir etmek veya yamamak suretiyle yıllarca giyermiş. Günümüzde ise insanlar kullandıkları bir ürün bozulduğunda tamir etmek yerine çöpe atıp yenisini alıyor ne yazık ki. Üreticiler de ‘kasıtlı eskitme’ denilen yöntemle ürünlerin ömrünü kasıtlı olarak kısaltıyor. Bu da tüketiciyi daha çok tüketime yönlendiriyor. Tüketiciye bir ürüne gerektiğinden daha kısa zamanda sahip olma arzusu aşılanıyor. Bu da her alanda büyük israflara neden olduğu gibi hem yaşam tarzımızı etkiliyor hem de atıklarla dünyamızı kirletiyor. İçinde yaşadığımız bu dünyanın durumu daha fazla sürdüremeyeceği çok açık” dedi.

ESKİYENİN KIYMETİNİ NİNELERİMİZ BİLİRDİ

Selçuk Yaşar Kampüsü fuaye alanında, herkese açık tamir atölyesi kuran öğrenciler, eski gözlüklerden sandalyelere, kırık fincandan çaydanlık altına, eski fotoğraflardan eski tişörtlere kadar birçok eşyayı tasarlayarak yeni ürünler haline dönüştürdü. Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık, “Yapmak istediğimiz yalnızca tamir etmek değil. Bu eylemin kültürel, toplumsal, ekonomik etki ve yararları olduğuna da dikkat çekmek. Bu sabır gerektiren bir uğraş. Ninelerimiz ve dedelerimize, nasıl bunca zamandır berabersiniz dediğimizde, ‘Bizim zamanımızda bir şey bozulduğunda atılmaz, tamir edilirdi, hayatın ve eşyanın kıymetini iyi biliriz’ yanıtını verirler. Tamir etmeyi yalnızca bir ürünü yenilemek olarak görmüyoruz. Dilden, insanlar arası ilişkilere ve toplum içindeki sistemlere kadar birçok şeyi onarabiliriz.” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Bölüm olarak, geçtiğimiz dönemlerde de atıklardan tasarım konusunda birçok çalışma yaptıklarını hatırlatan Ovacık, bu hareketi bir sosyal sorumluluk kampanyası haline dönüştürmek istediklerini, yakın zamanda sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle iletişime geçerek, eskiyen ya da zarar görmüş kent mobilyalarını, ortak kullanım alanlarını yeniden ve birlikte tasarlamayı hedeflediklerini ifade etti.

RAKAMLARLA ATIKLAR:

- Dünyaya yılda 1.3 milyar ton çöp bırakıyoruz. Tabii bu atığın yarısı, bizim de dahil olduğumuz OECD ülkelerine ait. Dünya Bankası’na göre bu rakam 2025’te 2.2 milyar tonu bulacak. Bu atıkların yüzde 90’dan fazlası geri dönüştürülebilir, ancak yarıdan azı dönüşebiliyor.

- ABD’de bir kişi yılda ortalama 1.5 ton katı (ambalaj, kağıt, cam gib) çöp üretiyor. Bunun yüzde 75’i geri kazanılabilir olduğu halde sadece yüzde 30’u dönüştürülüyor. - Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre, “geri kazanım” konusunda AB’nin batısı ile doğusu arasında uçurum var. Almanya atığının yüzde 62’sini geri kazandırarak birinci, onu Hollanda ve Belçika izliyor.

- Türkiye İstatistik Kurumu “Belediyelerin katı atık istatistiklerine” göre; ülkemizde, günde kişi başına düşen atık miktarı 1,12 kilogram. Bunun yüzde 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor.

- Belediyelerce, ülke genelinde, yıllık toplam 25,8 milyon ton atık toplanıyor. - Kişi başına düşen günlük atık üretiminde Muğla 2,12 kilogramla birinci sıradayken Hakkari ise 0,46 kilogramla son sırada yer alıyor.

- Toplam 25,8 milyon ton çöpün 9,5 milyon tonu geri kazanım tesislerinde işlenerek geri kazanılıyor.

- İzmir’de ise yılda toplanan atık miktarı 1 milyon 613 bin 168 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,20 kilogramla Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.

06 Şubat 2015
Etiket; yaşar üniversitesi, endüstriyel tasarım yaşar, mine ovacık, seyçuk yaşar kampüsü Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir uzlaştırıyor
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
Gurbetçi gençler İzmir'de
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir