28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Başsavcı: Basına yalan yanlış bilgi verildi



İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nin konferans salonunda basın açıklaması düzenledi. Yaklaşık 15 dakika süren açıklamada Çolakkadı sesim kısıldı kusura bakmayın diyerek konuşmasına başladı. Çolakkadı, "Tadsız bir olay nedeniyle açıklama yapmak zarureti hasıl oldu. Biraz önce sizlere bir kağıt dağıtıldı bir savcımız tarafından. Yalan yanlış bilgiler verildi. İşin esasını ve doğrusunu anlatmak mecburiyetinde kaldık" dedi.

SAVCI RASTGELE KENDİ KENDİNE NE SORUŞTURMA BAŞLATIR NE DE SORUŞTURMA BİTİRİR

Çolakkadı, "Dün sizlere bir yazılı basın açıklaması vermiştik. Orada şöyle demiştik, başsavcıların savcılar üzerinde denetim yetkisi vardır, bu yasada böyle yazılıdır. Soruşturmaları başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller veya cumhuriyet savcıları yaparlar. Başsavcılığımız 200 kadar savcıyı bünyesinde barındırıyor. Bu 200 savcı rastgele kendi kendine ne soruşturma başlatır ne de soruşturma bitirir. Bürolar şeklinde çalısıyoruz. Belli suçları belli bürolarda yürütüyoruz. Bir iş bölümü içinde çalışıyoruz. Çalışma talimatımız var. Bu talimat yıllardan beri yürürlükte. Zaman zaman değişiklik yapıyoruz. Kitapçık halinde bastırıyoruz, bütün savcılara, diğer kurumlara, emniyete gönderiyoruz. Son yürürlükte olan son çalışma talimatımız, 1 Ekim 2012'de basılmış. Kuralları orada koymuşuz. Bugün koymamışız. Dün açıkladığımız gibi şöyle diyoruz 'Cumhuriyet savcıları önemli olayları kamuoyunu ilgilendiren medyada yer alacak olayları derhal, en kısa süreyle hatta çok önemliyse faksla, telefonla, başsavcıya veya başsavcıvekiline bildirir. Başsavcıvekiline bildirirse derhal o vekil başsavcıyı bilgilendirir. Ya böyle bir şey olmazsa kaos olur. Her önüne gelen kendiliğinden bir şey yaparsa. Bırakalım faksla, telefonla bildirmeyi iki yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Kayıtlara başka isimler girilmiş, ya da hiç kaydedilmemiş" diye konuştu.

"SORUŞTURMALARIN HUKUKA UYGUN YÜRÜMESİ İÇİN, GİZLİLİĞE RİAYET EDİLECEK" 

Çolakkadı, "Bir savcı isterse yırtar yok eder, isterse istediği zaman işleme koyar, bilen gören yok. Bizim talimatımızda diyor ki, "Soruşturmaların hukuka uygun yürümesi için, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz. Ya başsavcı ya da basın sözcümüz var o yapar. Buna riayet etmeyen, elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranlar, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin soruşturması başka savcılara verilir. Yıllar önce yazdığımız talimatta böyle" şeklinde konuştu.

MEDYANIN GÜCÜYLE SAVCI ÇALIŞIR MI?'

Başsavcı Çolakkadı sözlerine şöyle devam etti: "Ama sabahleyin geldik ki olay medyada. Yani dün. Dün akşama kadar bu olay medyadaydı. Bunun üzerine bir de basın açıklaması yaptık. Gizlice hemen emniyete medyaya intikal ettiriliyor. Medyanın gücüyle savcı çalışır mı? Soruşturmalar böyle orta yerde yapılabilir mi? Medyaya aktarmak suç değil mi?

Savcının bu hareketi karşısında, ben bugün Başsavcı vekilliğine yazı yazdım. Talimatı uygula diye. O da uygulayarak beş savcı kendisi de dahil görevlendirdi. Şimdi inceliyor"

HİÇ KİMSEDEN EMİR ALMAM'

Huzurunuzda ilan ediyorum. 35 seneden fazla bu meslekteyim. Hiç kimseden emir almam. Bütün gücümle Türkiye'de en uzun terör mahkemelerinde çalışmış bir savcıyım. Benim bütün amacım, belki sizler de tanırsınız. Hukuk uygulansın, soruşturmalarımız sırf adalet adına yürüsün. Şu bu amaçla yürümesin. Buna çaba sarf ediyoruz. Başkaları ne diyorsa desin. Kimseden emir almam. Hak neyse yerini bulacak. Soruşturmalar yapılacak, ne fazla ne eksik. durum bu.

BİR BAŞSAVCI VEKİLİMİZ OLMAK ÜZERE 5 SAVCIMIZ İNCELİYOR


Çolakkadı, "TMK'dan sorumlu bir başsavcı vekilimiz olmak üzere 5 savcımız inceliyor. Yani bu 5 savcı yanlış yapacak da tek savcı mı doğru yapacak. Olayın aslını size açıklıyorum. Olayın aslını size açıklıyorum. Yönetmelik çıktı bu gibi soruşturmalar başsavcıya bildirilecek. Esasen daha önce de bildirilecekti ama yönetmelik mecbur tuttu. Daha kesin hale getirdi. Salı günü soruşturma savcısıyla görüştük böyle bir dosyası var. Çağırdım vekiliyle beraber geldi. Vekilinin haberi yok Birşeyler anlattı kapsamlı, bir kısmı izmirde, bir kısmı başka şehirlerde, Bizim yetkimiz olmayan yerlerde. TMK görevine giren bir suç yok. Cebir ve şiddet yok ise, TMK organize suçlara da bakmaz. Şimdi arkadaşımız bazı bilgiler verdi ama dedim ki dosyayı başsavcı vekilimle birlikte iyiyce okuyun. Şimdi cebir ve şiddet yok ise TMK organize suçlara da bakmaz. Şimdi arkadaşımız bazı bilgi verdi ama. Dedim ki dosyayı iyice, başsavcı vekilimizle okuyun kapsamlı bana bilgi verin. Eksiğimiz olmasın fazlamız olmasın noksanlıklar olmasın. Anlaştık, yarın bilgi veririz diye gittiler" diye konuştu.

NEYİ KİMDEN KAÇIRIYOR?

Çolakkadı, "Yani Avrupanın en büyük adliyesi, 600 kadar hakim ve savcının çalıştığı adliye, şu veya bu sebeple yargının rencide edilmesini, yanlış anlamlara sebebiyet verilmesini önlemek için bu açıklamayı yapıyorum. Sizlerin hiçbirisine özel bir bilgi vermiyorum. Bir basın açıklaması yapıyoruz ki ya ben ya basın sözcümüz yapar. Bunun dışındaki açıklamalara itibar edilemez. Esasen bir savcı, başsavcısıyla vekiliyle konuşup, yarın bilgi vereceğim diye söz verip yarın gizlice her şeyi medyaya aktarır mı? Aktarıyorsa bunun amacı ne? Neyi kimden kaçırıyor?" diye konuştu.

Bir basın mensubunun "Savcı Akkaş'ın bilgi sızdırdığı tespit edildi mi?" sorusuna Başsavcı Çolakkadı, "Şimdi soruşturma dosyası onda, bir de belki daha önce hazırlayan kolluk kuvvetlerinde vardır. Bilemiyorum başka kimde var" diye yanıt verdi.

2 GÜN ÖNCESİNE KADAR KENDİ VEKİLİNİN DE HABERİ YOK

"Sizin evinizde bakan Sadullah Ergin'le görüşmenizden sonra bu dosyaya baskı yapıldığı iddiaları var. Bakan beyden bir baskı gördünüz mü? Bu dosyanın alınması hususunda, Bir de sıradan vatandaşlar olsaydı bu dosya yine o savcıdan alınır mıydı?" sorusuna ise Başsavcı Çolakkadı, "Dediğim gibi Salı günü konuştuk. İlk böyle bilgi verildi. Bilgi falan verilmemiş. 2 gün öncesine kadar kendi vekilinin de haberi yok. Bizim de yok. İkincisi DGM'de TMK'da ben uzun zaman çalıştım. Bir fark yok Başsavcıdan kaçırılır, şundan kaçırılır diye. Oradaki uygulamalarımız da bu şekildeki arkadaşlarımızı elindeki soruşturmayı başkasına vermiştik 3-5 sene önce"

BİZ BAKANLA YILLARDIR YÜZ KERE GÖRÜŞMÜŞÜZDÜR


Çolakkadı sözlerine şöyle devam etti: "Şunu da söyleyeyim. Benim lojmanım 105 haneli apartman. Bahçeşehir'de girişinde 24 saat özel güvenlik var. Kapıları şifreli. Bakan geldi, bu evde görüştük. Yahu bu nasıl iş? İkincisi görüşsek neden saklayayım. Biz bakanla yıllardır yüz kere görüşmüşüzdür. Ama nereden çıktı, Başakşehir'deki görüşme. Evim orada, 24 saat bariyerli kapı var herkes giremez. Nöbetçi kulübesi var polis var. Yahu gidin sorun o zaman. Biz nasıl ispatlayalım?"

BAKANLA MÜSTEŞARLA GÖRÜŞMEZ BAŞSAVCI KİMİNLE GÖRÜŞÜR?

"Haliç Kongre Merkezi'nde de görüştüğünüz söyleniyor. 2 kere görüştüğünüz söyleniyor?" sorusuna ise Çolakkadı, 

"Haliç Kongre Merkezi'nde yüzlerce görevli var neden sormuyorsunuz? Görüşebiliriz bunda birşey yok. Bakanla müsteşarla görüşmez Başsavcı kiminle görüşür? Valiyle İçişleri Bakanı'nın görüşmesi gibi birşey" yanıtını verdi. 

"Mahkemenin kararı Başsavcıyı da bağlar mı? Mahkemenin kararını Başsavcı hangi gerekçeyle uygulamadı? sorusuna ise Başsavcı Çolakkadı, "Mahkemenin kararını savcılık istiyor, uygular. O istediği için uyguluyor. Biliyorsunuz savcılık tutuklama ister, tutuklanan kişiyi mahkeme kararı olmadan bırakılabilir. Ama şunu söyleyeyim biz kullanacağız bunu. Kapsamlı bir dosyayı 5 kişi inceleyecek gerçekten ne var ne yok. Şimdi ezbere kullanmamak lazım. Yani not ettirip birisi elinize verecek bunu mu uygulayacaksınız?" cevabını verdi.

HİÇBİR ŞEY KARARTILAMAZ


Başsavcı Çolakkadı sözlerini şöyle tamaladı: "Hiçbir şey karartılamaz. Kim suçluysa kimin oğlu olursa olsun. Biz yargıyı yıpratmak istemiyoruz. Şöyle veya böyle ha o taraftan ha bu taraftan. Adalet hukum neyi gerektiriyorsa bunlar yapılacaktır" dedi. Başsavcı Turan Çolakkadı diğer sorulara cevap vermeden salondan ayrıldı.

26 Aralık 2013
Etiket; başsavcı çolakkadı, turan çolakkadı, muammer akkaş Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Savcı: Elimden aldılar
Zekeriya Öz alındı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir