18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Belediye taşeronu firmada toplu sözleşme



İzmir'de ilk kez belediye ihalesi kazanan taşeron şirket işçilerini kapsayan toplu sözleşme gerçekleşti. Yüksek Hakem Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nde iş alan taşeron şirkette Belediye-İş Sendikası’nın yetki aldıktan sonraki başvurusu sonucu 321 işçiyi kapsayan toplu sözleşmeyi sonuçlandırdı.

Sözleşme kararı belediyelerde çalışan 700 bin taşeron işçisi için umut olurken, sendika sözleşmenin Türkiye’de bir ilk olduğunu açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nce 13 Haziran 2012 tarihinde yapılan ihalede, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri ile atıksu, arsenik arıtma tesislerinin bakımı, onarımı ve işletilmesi için 30 ay süreyle personel çalıştırılması işini, 'Teknolojik Yapılar Proje İnşaat İmalat Montaj Makine Taahüt Doğalgaz Sistemleri Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi' kazandı. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler sendikal hak ve güvencelere sahip olmasına karşın, aynı işi yapan taşeron işçilerin bu haklardan mahrum olmasını dikkate alan Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube yönetimi, Teknolojik Yapılar şirketi bünyesindeki işçileri sendikaya üye yaptı. Daha sonra da Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan toplu sözleşme yetkisi aldı.

GÖRÜŞME TALEBİNE YANIT VERMEDİLER

Belediye-İş Sendikası’nın toplu sözleşmeye davet girişimlerine ne taşeron firma ne de İZSU Genel Müdürlüğü yanıt vermedi. Toplu sözleşme taslağı müzakere edilemeden yasal süreç gereği Yüksek Hakem Kurulu’na gönderildi. Yüksek Hakem Kurulu, 25 Eylül’de toplu sözleşmeyi sonuçlandırdı. Buna göre ilk yıl için vasıfsız işçilik grubundaki 107 çalışana yüzde 16.5, vasıflı işçilik grubundaki 39 çalışana yüzde 12 ve üstün vasıflı işçilik grubundaki 166 çalışana yüzde 10 zam öngörüldü. Ayrıca fazla çalışma ücreti saat başına yüzde 10, günlük yemek ücretine yüzde 12.5 zam da sözleşmede yer aldı.

SOSYAL YARDIMLAR

Daha önce hiç olmayan yılda 2 kez 20 yevmiye ikramiye, şoför ve iş makinesi operatörlerine günlük 2 TL iş güçlüğü zammı, aylık 25 TL yakacak yardımı, çocuk başına 20 TL çocuk yardımı, öğrenim görülen okullara göre 80 TL ile 120 TL arasında değişen miktarlarda eğitim yardımı, 100 TL evlenme yardımı, 100 TL doğum yardımı, 700 TL ölüm yardımı gibi kalemlerde de işçiler haklar kazandı. Sözleşme 1 Mart 2013’ten itibaren geçerli olacak. Maaşları 1007 TL olan vasıfsız işçilerin maaşı sözleşmeyle birlikte 1320 TL’ye, vasıflı işçilerin 1200 TL’den 1400 TL’ye, üstün vasıflı işçiler ise 1393 TL’den 1603 TL’ye yükselecek. Sözleşme şirketin sözleşme süresinin sonu olan Aralık 2014’e kadar geçerli olacak.

TAŞERONLAR İÇİN ÖRNEK

Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu, maaşların açlık sınırının 1032 TL olduğu Türkiye’de işçilerin geçimi için yeterli olmadığını, ancak taşeron işçiler için örnek bir sözleşme yaptıklarını söyledi. Mutoğlu, "Türkiye’de ilk kez belediyeden ihale alan bir taşeron firmadaki işçileri kapsayan toplu sözleşme tamamlandı. Umarım, örnek olur. Taşeron işçisi olmak kader değildir. Mücadelemizin tüm işçi sınıfına örnek olmasını dilerim" dedi. Sözleşmenin İZSU ve belediyeyi değil şirketi bağladığı belirtildi.

03 Ekim 2013
Etiket; Yüksek Hakem Kurulu, İZSU Genel Müdürlüğü, 321 işçiyi kapsayan toplu sözleşme Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Bayraklı'da geçici güzergah değişikliği
İzmir'de dereler kışa hazırlanıyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir