28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bir Gevrek Bir Boyoz İki de Kumru İzmirlilerle buluştu



İzmir’i tanıtan ve anlatan ilk film olma özelliğini taşıyan ‘Bir gevrek, bir boyoz iki de kumru’ filminin İzmir Galası Karaca Otel’de yapıldı.

İzmir’in sembolü üç yiyeceğin adını taşıyan ilginç ismi, farklı senaryosuyla başta İzmirliler olmak üzere sinemaseverler tarafından merakla beklenen filmin galasına ilgi yoğundu.

Filmin İzmirli senarist ve yönetmeni Osman Dikiciler, “Marka bir kent olmak istiyorsanız, yolunuzun mutlaka sinemadan geçmesi gerekiyor. Ben de doğduğum büyüdüğüm kent olan İzmir’in tanıtımına bildiğim yoldan katkı koymak istedim. Bu filmin hedef kitlesi İzmir’de yaşayanlar değil, İzmir’i bilmeyen yabancılar ve İzmirli olup başka illerde ve yurt dışında yaşayanlar” dedi.

İzmirli sinemacı Osman Dikiciler’in senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı Ogün Kaptanoğlu, Selçuk Uluergüven ve Selen Seyven’in başrollerini paylaştığı Bir Gevrek, Bir Boyoz, İki de Kumru beyazperdedeki yerini aldı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen filmin İzmir Galası önceki gece Karaca Sineması’nda yapıldı.

Galaya, yönetmen Osman Dikiciler, başrol oyuncusu Ogün Kaptanoğlu, film ekibi ile çok sayıda İzmirli katıldı. Osman Dikiciler, bir aşk filmi olan “Bir Gevrek, Bir Boyoz, İki de Kumru”nun oyuncularının çoğunun İzmirli veya yolu bir şekilde İzmir’den geçen kişilerden oluştuğunu söyledi. Filmin 4 ayrı öyküyü barındırdığını ve başrolünün Saat Kulesi olduğunu ifade eden Dikiciler, “Bu bir aşk ve şehir filmi. Ege’nin incisi İzmir ilk kez uzun metrajlı bir sinema filmiyle tanıtılıyor. Baştan sona İzmir’in anlatıldığı bir film hiç yok. Bu film, Türkiye’de bir şehir için çekilen tek film. Filmle birlikte İzmir’in markalaşmasını da amaçlıyoruz” diye konuştu.

Dikiciler, İzmirlilerin sahip çıkması halinde filmin layığını bulacağını, kısıtlı bütçeyle çektikleri filmin 20 kopyayla vizyona girdiğini, İzmir’de de 7 sinemada gösterileceğini kaydetti. Yönetmen Dikiciler, filme yerel yönetimlerden destek gelmemesiyle ilgili yorum yapmaktan kaçınarak, “Marka kent söylemi bu şehirde sürekli var olan bir olgu. Ancak bunun için biraz daha hassasiyet ve destek gerekiyor. Kenti anlatan filme herhangi bir yerel yönetim desteği bulunmuyor. İZKA destekledi yalnızca. Umarım bundan sonraki projelere sahip çıkılır” diye konuştu.

Ünlü yönetmen Woody Allen’ın Barcelona, Paris ve Roma için çektiği şehir üçlemesini hatırlatan filmin başrol oyuncusu Ogün Kaptanoğlu ise “Tabii ki bir Woody Allen filmi olma iddiamız asla olamaz. Ancak baktığımızda bir şehir için çekilen film var ortada. İzmirli olarak bu projede yer almaktan çok mutluyum. İzmir gerek tarihi, gerek doğal güzellikleriyle film ve dizi çekmek için eşsiz bir doğal plato durumunda. İnsanları çok yardımsever ve saygılı. Bu özelliklerin mutlaka değerlendirilmesi gerekir” dedi.

 

FİLMİN KONUSU:

Filmin ana kahramanlarından Tan, yaşadığı bir aşkın gönül kırgınlığıyla yıllar önce İzmir’i terk etmiştir. Bir dostunun ölüm haberi, Tan’ı ister istemez İzmir’e sürükleyecektir. Diğer yandan yarım asır önce İzmir’i terk eden Hristo da vefat eden eşinin vasiyeti üzerine küllerini Selanik’ten İzmir’e getirecektir. Tan ve Hristo’nun yolu uçakta kesişir.

Hristo, yıllar önce büyük bir acı ile terk etmek zorunda kaldığı, doğduğu kente ve geçmişine dönerken Tan’da yıllar önce bir anda çıkıp gittiği ve bir daha asla dönmeyi düşünmediği gönüllü sürgünün nedenleri ile yüzleşir. Hristo, eski arkadaşı Oktay ve mahallelisi ile 55 yıllık hesabı vermeye çalışırken onu büyük ve inanılmaz bir sürprizin beklediğinden habersizdir.

Kendisinin ve ailesinin gitmesine neden olan olayların içinde, en yakın arkadaşı ve mahallelisinin de olduğunu düşünürken mahallelisi ve en yakın arkadaşı ise 55 yıllık bir bekleyişin biteceği anın geldiğini bilmektedirler.

Bu arada bir başka yerde, Melih ve Ceyhun isimli iki define avcısı ise, bütün paralarını vererek aldıkları bir define haritası ile hayallerini gerçekleştirecek büyük bir hazineyi bulma umuduyla İzmir’e gelmişleridir. Ama haritanın sahte olduğunu anladıklarında, artık her şey çok geçtir. Beş parasız Kordon’da oturdukları bir gün, karşılarına çıkan Hristo onları tekrar umutlandırır.

Öyle ya 70 küsur yaşındaki Allahın Rum’u, 50 küsur sene sonra doğduğu kente, onlara göre yalnızca bir gerekçeyle dönmüş olabilir. Giderken bir yerlere gömdüğü hazineyi, geri almak üzere... Melih ve Ceyhun bu arada, Hristo’nun hazineyi nereye saklamış olabileceğini kendilerince bulmuşlardır. Hazinenin haritası ve anahtarı, Hristo’nun elinden hiç düşürmediği ve gözü gibi sakındığı “Saat Kulesi” maketidir. Ve onu, her ne pahasına olursa olsun ele geçirmeye karar verirler. Çünkü onlar için kurtuluş, Saat Kulesi’nin içindedir.

 

FİLM HAKKINDA: “Bir gevrek, bir boyoz, iki de kumru” filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendi. Filmin tamamı İzmir’de çekildi. Özgün müziklerini yine İzmirli sanatçı Yahya Geylan yaptı.

Aynı zamanda Dört x Dört Grubu ve Deniz Tuzcuoğlu filme “Ölmek için” isimli çalışması ile destek verdi. Film, birbiriyle kesişen dört öykü anlatmaktadır. Mekanlar ağırlıklı olarak Kordon, Pasaport ve Alsancak bölgelerini kapsamaktadır. Karşıyaka, Göztepe ve Bornova ilçeleri ile İzmir Fuarı, Saat Kulesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Asansör, Dario Moreno sokağı, Liman, İzmir Atatürk Lisesi, Fransız Kültür Merkezi bahçesi, Alsancak Tarihi Gevrek Fırını, Agora kazı alanı, Kantar Polis Karakolu, Pasaport ve Alsancak iskeleleri, Tarihi Havagazı Fabrikası ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı filmin diğer mekanları arasındadır. Film içindeki en önemli figürlerden biri İzmir Saat Kulesi’nin maketidir. Filmin başından sonuna kadar tüm sahnelerde yer alan bu maket çalışmasının uygulaması, İzmirli ünlü sanatçı, Heykeltraş Ekin Erman tarafından yapılmıştır. Film, İzmirli Unutulmaz sanatçı Tanju Okan ile Mustafa Dikiciler, Serdar Köse ve Sabri Kaliç’e adanmıştır.

03 Mayıs 2013
Etiket; Gevrek, Kumru, İzmir, Boyoz, Osman, Dikiciler, Film, Sinema Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
YAPAMAZSIN DEDİLER YAPTI
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir