24 Nisan 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Ünal Tümin

Bir İstanbul Masalı

 

 
Masal sever misiniz?
Bu nasıl soru demeyin! Çünkü biz ve bizim yetiştirdiğimiz nesil masallarla büyüdü. Masal
"İlk anlatanı bilinmeyen ve ağızdan ağıza sürüp gelen, olağanüstü, düş ürünü olaylarla örülü anlatım türü" diye bilinir. Ve yine denilir ki " Masallar, olağanüstü olabildikleri gibi gerçekçi de olabilir, yani gerçek kişilere, gerçek olaylara dayandıkları izlenimini veren masallar da vardır."
Binbir Gece Masalları, La Fontaine Masalları, Türk edebiyatında da nice masallar vardır. Yine biliyoruz ki, ilk roman ve hikâyelerde masal unsurları geniş ölçüde kullanıldı. Ahmed Midhat Efendi, Sabahattin Ali (Sırça Köşk), Aziz Nesin (Büyükler İçin Masallar) gibi yazarlar yeni Türk edebiyatında çağdaş meseleleri ele alırken masal unsurlarını kullandılar. Nitekim bugünün TV. dizilerinde de bunlara rastlamak mümkün. Örneğin "Bir İstanbul Masalı" adlı diziyi ben şahsen beğeni ile izledim. Yine "Arka sokaklar "polisiye dizi de yıllardır sürüp gidiyor. Yani bizler bunlardan hoşlanıyoruz!..

* * *
Bir günlük İstanbul kaçamağım sırasında Sarayburnu civarında bir arzuhalciye derdini anlatan (Ü.D) adındaki bir vatandaşın kaleme aldırıp sonra da İçişleri Bakanlığı'na postaladığı dilekçesini vatandaşın rızası ile okuyup, bunu bilgisayarıma attırmasını istedim. Sağ olsun göndermiş. İşte İstanbul Masalının metni:
"İçişleri Bakanlığına,

Sekiz kasım 2014 cuma, saat:21.30-22.30 arası...
Fatih-Taksim istikametinde özel otomobilimle yanımda bir bayanla seyrederken Şişhane rampasında uygulama yapan sivil trafik polislerince durduruluyorsunuz...Kapıma yaklaşan 20-24 yaşlarında bir polis memuru evraklarımı istedi; Verdim. Daha evraklara bakmadan yanımdaki bayanla ilgilenmeye başladı. "Kim olduğunu, neyim olduğunu , ailem mi olduğunu" sormakla işe başladı.Bayanın arkadaşım olduğunu söyledim. Hayrola memur bey, bir şey mi var, niye soruyorsunuz? dediğimde, omuzlarını kaldırarak "ben polisim, sorarım!" derken, diğer genç bir memur geldi. Aşağı yukarı aynı yaşlarda . Bayanı bir yana, beni bir yana  ayırdı, sorgulamaya başladı. Bayanın "kim olduğunu, neyim olduğunu, adını, teyzesinin adını, teyzesinin halasının adını ,nerede, ne zaman tanıştığımı" sordu. Bayanın telefonunu istedi. Telefon hariç, diğerlerinin hepsine cevap verdim... Bir erkek olarak yanımda bulunan bir bayanın telefon numarasını bir başka erkeğe veremeyeceğimi söyledim. Bu defa beni bırakıp bayana yöneldiler, Bayanı baskı altına alarak aynı soruları ona da sormuşlar. Bayan hepsine cevap vermiş. Bayana "Para ile bindim de" der gibi  baskı yapmış olmalılar ki,  bayan " Hayır, ben para ile binmedim. Para ile bindim diye de yalan söyleyemem" demiş. 
Daha sonrada benim bayan hakkında söylemediğim lafları , ben söylemişim gibi bayana söyleyip  onu tahrik ederek beni suçlayabilecek zemin aramışlar. İstediği ortamı da bulamayınca bayana  dönerek "Utanmıyor musun böyle yaşlı erkeklerle  takılıyorsun?" diyerek  bayanı her türlü rencide etmeye çalışmışlar. Bu ara kıdemli, onlara göre daha yaşlı olan polis memuru olayın mahiyetini açıklayıp "Korsan taksi çalıştıranları yakalamaya çalıştıklarını, benim de normal bir rütüne takıldığımı , her hangi bir kasıt veya muğberlik olmadığını" söyleyerek evraklarımı geri verdi ve beni boş yere üzdüklerinden dolayı özür dileyecekleri yerde , "Hadi bakalım, bugün bendensin, git !" diyerek beni bıraktı...
Vataandaş işin peşini bırakmamış ki dilekçesinin sonuna şu notları düşmüş; "Yaptığım araştırmalarda İstanbul'da  3 binden fazla hususi araç sahiplerinin ( komşusunu hastaneye yetiştiren, bir yakınını hava alanına bırakmak isteyen  veya benzeri şekillerde) hiç yoktan  korsan (Hırsız)  damgasını yediğini müşahede etmekteyim . HİÇ BİR ŞAHIS VE ZÜMREYE İMTİYAZ TANINAMAZ ( Anaya maddesi) Bu ticari taksi plaka  karaborsacıların  imtiyazı değildir de nedir? Bunlar Türkiye'de çalışma hürriyetini çeşitli yollarla ele geçirmiş, bu çalışma hürriyetini aylık 8-10 bin liraya kiraya vererek haksız kazanç ve vergi kaçağına sebep olmaktadırlar. Bu karaborsacılar (Ticari taksi plakalarını ellerinde bulunduran çok az sayıdaki kişiler) kanun koyucu , huzur ve güveni sağlamakla görevli polisi kullanarak haksız çıkarlarını korurlarken, diğer yanda masum vatandaşı  hırsız yerine koydurarak ya da masumane  şekilde yukarıda anlattığım durumları yaşatarak taciz edilmesine sebep olmaktadırlar.Bu işlerle ilgili gerekli tetkikatlar yapılarak bu işlerde suçlu ve kusuru bulunanlar  hakında gerekli işlemlerin yapılmasını , saygılarımla  arz ve talep ederim."
İsim : ÜD
İmza, adres ve tlf no.

 

 

20 Kasım 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 2 ) + Yorum Yaz
Dilin kemiği
Vah vah ülkem ne hallere gelmiş ; Bir yandan otellerde evlilik cüzdani istemeyi kaldıracaksın bir yandan da araçla giderken 20 yaşlarında bir polis aracı durduracak yanındaki bayan kim ailen mi? diye soracak
Dilin kemiği
Vah vah ülkem ne hallere gelmiş ; Bir yandan otellerde evlilik cüzdani istemeyi kaldıracaksın bir yandan da araçla giderken 20 yaşlarında bir polis aracı durduracak yanındaki bayan kim ailen mi? diye soracak
 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Nevzuhur gazeteci
Önce kendinize yardım edin ki
Bir İstanbul Masalı
Hayat devam ediyor
Paşalılar ve Baltacılar
Mirasçılar...
Ortada kuyu var yandan geç!
İzmir'in en yüksek binasında şiddete hayır sesleri...
Dumlupınar Denizaltısı'ndaki gibi ölümü bekleyen madenciler
"Tanrı sıvısı" zeytinyağı ve Akhisar Hasat Şenliği
Akhisar'ın Zeytin Şöleni Hayırlı Bereketli Olsun
Kandil-İmralı Trafiği ve Ege'nin Zeytinleri
Boşvermişliğe Paydos!
Bel Fıtığı Bu, Ne Valiyi, Ne Yazarı Dinliyor
TSYD'nin Adam Gibi Adamı Sungur'un Ardından
Öykülerin İzinde Smyra'dan İzmir'e
TÜFAD İzmir Şubesi ve Şaban Acarbay
Alasya'nın Kamerasında Kalan Fotoğraflar!
Esin Özgener'i Anmak ve Onu Anlamak!
Bir Avuç Kömür İçin Tükenen Ömürler
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir