25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bisiklet ile 7 yılda devri-alem



   2012 yılında "Gelecek için Pedalla" adını verdiği projesi ile 7 yıl sürecek bir Dünya Turu’na çıkan Gürkan Genç Milano’ya ulaştı. 9 Eylül 2012’de Ankara’dan başladığı Dünya Turu’nun Avrupa ayağında Kuzey İtalya’dan geçen Genç projesinin amacını "Türkiye’nin ve Dünya’nın geleceği için bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum" diye açıklıyor.

Dünya Turu’nun ilk on ayında 14 ülkeyi bisikletiyle 14,256 km yol yaparak geçen Gürkan Genç’in önünde 70 ülke ve yaklaşık 100.000 km yol bulunuyor. Bisikletiyle her türlü hava koşulu ve coğrafyada yol aldığını belirten Genç seyahati hakkında ilginç detaylar verdi: “Rusya’da eksi 40 derecede çadırda yattım, eksi 56 derecede pedal çevirdim. Bu muazzam bir olaydı benim için. Şubat ayında bisikletimle kutup çizgisine kadar çıktım ve de orada çadır kurdum. Nerede olduğumu ve ne yaptığımı kameraya söylerken kendi kendime gülmeye başladım çünkü kendinize bile çok garip geliyor, kutup çizgisine çıkıyorsunuz bisikletle ve orda çadır kuruyorsunuz” dedi.

Gittiği pek çok yerde misafirperverlikle karşılaştığına değinen Genç deneyimlerini, "Hemen hemen her büyük kentte insanlar sizi görmez ama küçük köylere gittiğinizde herkes evine yemeğe davet eder, misafir eder" şeklinde özetledi.

İtalyanların bisikleti sevdiğini ve bir ulaşım aracı olarak kullandıklarını belirten Gürkan Genç "Alp dağlarında Roselli geçidini yüklerde beraber çıkarken İtalyanlar arabaları ile durup bana ’Forza, forza’ diye bağırarak destek veriyorlardı" dedi. Gürkan Genç, Milano’da her perşembe akşamı yüzlerce bisikletlinin katılımı ile düzenlenen bisiklet turu "Critical Mass"e de katıldı. Genç İtalya’da bisiklet kullanan pek sayıda kişi olmasına rağmen bisiklet yollarının azlığına şaşırdığını belirtti.

Gezdiği ülkelerdeki bisiklet kültürleri hakkında "Rusya’da buzların arasında pedal çevirirken beni görüp yavaşlayanlar vardı. Avrupa’da zaten Finlandiya’dan sonra her yerde bisiklet yolu var. Doğu ise bisiklet kültürü Çin’de başlıyor, zaten Çin’i ayrı bir yere koymak lazım. Avrupa’de ve Amerika’daki bisiklet yollarını toplasanız Çin’dekiler kadar etmez. Japonya ve Güney Kore de çok iyi bu konuda" ifadelerini kullanan Genç Türkiye’deki durum ise "Son 3-4 yıldır bisiklete bakışta değişim var, ulaşım için de kullanılmaya başlandı. Ancak bisiklet yolu yok, sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Bir de bisiklet kültürüne adaptasyon sorunu var çünkü bizde bisiklet karne hediyesidir, bisiklet alınır alınmaz anneler ’Sakın kaldırımdan yola çıkma’ diye bağırır. Çocuk yola çıkmadığı için yolda arabayı kullanan adam ’ yoldaki bisikletli benim çocuğum ya da benim eşim, bisiklet gördüğümde dikkat etmeliyim’ diyemiyor. Bu kültürü oluşturmak için Türkiye’yi ve Dünya’yı gezen ben ve benim gibi gezginlerin paylaşımlar yapması ve bu deneyimleri de bizi takip edenlerin paylaşması gerekiyor" yorumunu yaptı.

İletişim Fakültesi mezunu olan gezgin rotasını ve gittiği yerleri videolar ve fotoğraflarla beraber kendi sitesi, www.gurkangenc.com’da paylaşıyor. Yaklaşık 140 bin takipçi sayısına ulaştığını belirten Genç "Sadece Türkiye’den değil aynı zamanda yurtdışından, özellikle de basında haberlerimin çıkmasının ardından Almanya ve Ukrayna’dan pek çok takipçim oldu. Japonya seyahatimde Karakum ve Gobi çöllerini geçtiğim için yurtdışında ’Çölleri geçen Türk’ olarak anılıyorum, ülkemi de bu şekilde temsil etmekten gurur ve mutluluk duyuyorum" dedi.

Gürkan Genç’in "Gelecek için Pedalla" projesi sadece gezginin Dünya’yı bisikleti ile gezmesi ile sınırlı kalmıyor. Bir genç bisikletçi, Gürkan Genç Gezgin Bursu ile Türkiye’yi bisikletle gezerken proje kapsamında bisikletin yaygınlaştırılması amacıyla gençlere bisiklet hediye ediliyor ve yabancı dil eğitim bursu veriliyor.

30 Temmuz 2013
Etiket; pedal, bisiklet, milano, devri alem, iletişim fakültesi, dünya turu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Başkan 'Bisiklet kenti' diyor ama...
İzmir-Gdansk rekabeti
Bisikletli otobüs dönemi
Bisiklet kenti İzmir'e bir adım daha
İzmir'de sol şerit 'süslü kadınların'
Karşıyaka'da bin kişilik 'barış zinciri'
Bornova'da otomobil elektrikli bisiklete çarptı
"Yollar parfüm koksun" diyerek pedal çevirdiler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
Almanya'da ırkçı saldırı
Unutulan soykırım tekrarlanır
Avrupa'nın utancı Srebrenitsa
Afroamerikanlar hala hedefte
İlluminati nedir?
Fransa'da kaygı veren eylemler
Sıfatı "Gazeteci"
Kavimler göçü olabilir
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Savaş kimin işine yarıyor diyenlere!
Terör Örgütü IŞİD Yemen'deki Cami Saldırısını Üstlendi
Madonna'dan faşizm eleştirisi
Erdoğan'a Mondragon sürprizi
Canlı Canlı Kızını Gömdü!
Belçika da 2 Kişi Öldürüldü
ABD havalimanın da Bir İlk Yaşandı!
Fransa'da Patlama!
Mc Donald's Şok Olay!
Bomba İmha Uzmanı Hayatını Kaybetti
Dünya Tecavüzcü Katil Adama Büyük Ceza
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir