19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bornova Levanten Kültürü turizmle tanıtılacak



Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi işbirliği ile ‘2014-2019 Bornova Turizm Master Planı’ hazırlandı. İzmir’in turizm potansiyeline de büyük katkı sağlayacak planda Bornova’nın turizm kaynaklarını harekete geçirecek yeni hedefler konuldu. 5 yılda tamamlanacak plana göre kentin ilk Levanten müzesi Bornova’nın olacak, ilçede unutulan Levanten kültürünü temel alan turlar düzenlenecek.

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Özdemir’in proje koordinatörlüğünde yürütülen Bornova Turizm Master Planı’nın proje ekibinde ise Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar ile Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Çağrı Bulut yer aldı.

Bornova turizminde talep yaratacak yeni hedefler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gökçe Özdemir master planında dikkat çeken ‘Levanten Kültür Turizmi’ ile ilgili şu bilgileri verdi:

İZMİR'DE İLK OLACAK

“Levanten kültürü pek çok yabancı turistin dikkatini çekecek önemli bir konudur. Bornova’da da bu önem vurgulanarak ‘Levanten Kültür Turizmi’ gibi yeni bir turizm çeşidi oluşturulması planlanıyor. Bunun için Levanten evlerinin kamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bir Levanten evi, Levanten Müzesi’ne dönüştürülerek Levanten kültürünü ve yaşamını yansıtan bir sıcak ortam yaratılabilir. İzmir’de yaşayan Levantenlerin anısında o dönemlerin izlerini yansıtan bir Levanten Müzesi İzmir’de ilk ve tek olması sebebiyle büyük yankı getirecektir. Özellikle kruvaziyer gemilerle İzmir’e günübirlik gelen İtalyan yolcuların dikkatini çekecek olan bu müze, ilçeyi ziyaret eden turist sayısında önemli bir artış sağlayacaktır. Projenin 5 yılda hayata geçmesini planlıyoruz.

TURİZMDEN ALDIĞI PAY ARTACAK

Turizm Master Planı kapsamında Bornova halkına anket de uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Özdemir projede ilçeye yeni butik müzelerin kazandırılmasından, festival sayılarının artırılmasına; yeni bisiklet parkurlarının açılmasından ev pansiyonculuğunun geliştirilmesine kadar çeşitli alanlarda çalışmaların yer aldığını söyledi. Özdemir, “Bornova’nın imajı iyileştirilmeli ve sahip olduğu çekim unsurları daha iyi şekilde tanıtılmalıdır. Bu amaçla hazırlanan turizm master planında ilçenin turizm gelirinden aldığı payı hızla artıracak yeni hedefler belirledik. Bu kapsamda Bornova halkına yönelik bir anket çalışması da yaptık. Buna göre vatandaşların ilçenin çekim merkezleri ile ilgili bilgi düzeylerini ölçtük ve halkın bu konuda çok fazla bilgi sahibi olmadığını tespit ettik” dedi.

BORNOVA'YI HOMEROS TANITACAK

İzmir’in tarihini 8500 yıla çıkaran Yeşilova Höyüğü, yeni planla birlikte çekim merkezi haline gelecek. Kazı alanında, gezginleri o dönemin tarihine yolculuğa çıkaracak canlandırmalar yapılacak. Homeros Festivali, uluslararası etkinliklerle geliştirilerek ilçenin tanıtımına katkı sağlanacak. İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisi olan Homeros’un milattan önce 8. yüzyılda Bornova Çayı’nın çevresindeki mağaralarda doğduğuna inanılıyor. Bornova, “Homeros’un doğduğu topraklar” vurgusuyla tüm dünya tarafından bilinen bu değerden yola çıkarak tanıtımına katkı sağlayacak.

BEŞ YILLIK MASTER PLANI

İzmir’in turizm potansiyeline katkı sağlayacak ve 5 yılda hayata geçecek Bornova Turizm Master Planı’nda yer alan bazı hedefler şöyle:

-Turizm ofisi kurulacak

-Atıl durumda bulunan Levanten evleri belediye tarafından kamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilecek

-Bir Levanten evi Levanten müzesine dönüştürülecek -Kafe ve restoranların menüleri Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak. İngilizce bilen personel istihdam edilecek

-Bölgede yer alan yol gösterici levhaların İngilizceleri hazırlanacak

-Festival sayısı artırılacak

-Bornova’nın köylerindeki temiz hava ve yeşil alan günübirlik geziler için bir seçenek olarak sunulacak -Bornova köylerinde ev pansiyonculuğunun gelişimi için projeler geliştirilecek

-Butik oteller yapılacak

-Çiçekliköy ve Yakaköy’ün dağ eteklerinde bisiklet parkurları yapılacak

-Erasmus öğrenicilerine yönelik Bornova tanıtım broşürleri hazırlanacak -Bornova’ya özgü hediyelik eşya üretimi yapılacak.

23 Ağustos 2013
Etiket; bornova, levanten, yaşar, plan, ige, pırnar, gökçe, özdemir Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Reklamlarda gizli şiddet var
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
İzmir uzlaştırıyor
Mega Müze İzmir'i dünya markası yapar
İzmir Fuarı'nda üç boyutlu yüz tarama
Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Fuarda Rusya fırsatı
Yaşarlı akademisyen Ege'yi temsil ediyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir