19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bu hastalığı alerjiyle karıştırmayın



Cihan DURAK/İZMİR, (DHA) -

Tanı koyma süresi ortalama 26 yıl olan ve belirtileri sebebiyle alerjiyle karıştırılan 'Herediter Anjioödem' hastalığı nedeniyle Türkiye'de 2 bin 700 kişiyi ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Herediter Anjioödem Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, "Ülke genelinde 250 hastaya tanı konuldu ama, 2 bin 700 kişi hala tanı konulmasını bekliyor" dedi.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Herediter Anjiyoödem Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, karaciğerde bulunan bir proteindeki sorun nedeniyle ortaya çıkan Herediter Anjioödem (HA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

HA’nın vücudun farklı bölgelerinde tekrarlayan, deride ve iç organlarda anjioödem (deri renginde şişlik) atakları ile seyreden, nadir rastlanan genetik bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Gökmen, hastalığın Türkiye’de tanınması ve hastalığı taşıyanlara tanı konulması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Türkiye’de bu hastalığa yakalanmış 2 bin 700 hastanın tanı beklediğini belirten Prof. Dr. Gökmen, yalnız 250 hastaya tanı konulduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökmen hastalığın belirtileri konusunda şu bilgileri verdi:

"HA atağı deride ve iç organlarda şişmelerle kendini gösterir. Bu şişlikler özellikle kolları, yüzü, boğazı ve yanı sıra genital organları etkileyebilir. Şişlikler hiçbir zaman kaşıntılı değildir. Hasta şişliğin olduğu bölgede en azından bir gerilme hissi duyar; ancak şiddetli ataklarda gerilme hissi yerini ağrıya bırakır. Yüzü ilgilendiren ataklar şekil bozukluğuna yol açabilir. Şişlikler bağırsak duvarında da oluşabilir ve karın ağrısı, bulantı- kusma ve dolaşım sisteminde sorunlara neden olur."

ALERJİYLE KARIŞTIRILIYOR

HA’nın belirtileri sebebiyle alerji, Akdeniz ateşi gibi hastalıklarla karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Gökmen, "HA hastalarındaki karın ağrısı şikayeti sebebiyle, bazen apandist tanısı konup yanlış bir ameliyat yapılabiliyor. Çoğu tıp fakültesinde hastalık ders olarak okutulmuyor. nadir görüldüğü için de doktorların aklına gelmiyor. O yüzden genelde alerji tedavisi uygulanıyor ama bu tedavi bir yarar sağlamıyor."

BELİRTİLERİ ÇOCUKLUKTA GÖRÜLMEYE BAŞLAR

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Herediter Anjiyo Ödem Çalışma Grubu eski başkanı Prof. Dr. Okan Gülbahar da, hastalığın ilk belirtilerinin çocukluk çağında görülmeye başladığını söyledi.

Hastalığın şikayetlerinin karın bölgesinde hafif ağrıyla başladığını belirten Prof. Dr. Gülbahar, "Ataklar genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak çoğu zaman çoğu hastanın hayatını önemli ölçüde zorlaştırır ve normal hayat düzenini bozar. Tedavi almayan HA hastalar, yılda ortalama 100 ila 150 günlerini bu ataklarla geçirmek zorundadır" dedi.

Hastalığın şikayetlerin oluşma sıklığının süre ve şiddetinin değişken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülbahar, havayollarında tıkanmaya yol açan hastalığın nefes alamama nedeniyle ölüme sebebiyet verdiğini söyledi. Prof. Dr. Gülbahar, alerji kliniğine başvuran hastalara uygulanacak bir testle hastalığın tespitinin kısa sürede yapıldığını belirterek "C- 1 proteini düzeyi düşük hastalarda bu eksiklik haplar aracılığı ile tamamlanıyor. Böylelikle kriz sıklığı düşüyor, hasta normal yaşamını sürdürebiliyor" diye konuştu.

05 Mayıs 2013
Etiket; Herediter, Anjioödrem, Gökmen, Nihal, Mete, Gülbahar, Okan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Yeşil sahadan sanal dünyaya
Urla'da yelken şöleni
Meteoroloji'den Uyarı!
Alarm ! Kar Geliyor
Koç Mete Babaoğlu kaza yaptı: 2 ölü
İzmirli Gazeteciden 'Direniş Belgeseli'
Balıkesirspor'lu Okan milli takıma seçildi
Babalar Yan Yana Saf Tuttu!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir