16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Bu rakam 10 yıldır devlet bütçesinden aldığımız pay



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu rakam bizim 10 yıldır devlet bütçesinden Ulaştırma Bakanlığı olarak aldığımız paydır. Bunu yeni İstanbul havaalanıyla tekrar ödemiş oluyoruz. Üste de dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesine de sahip olmuş oluyoruz" dedi.

İstanbul 3. Havalimanı’nın Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılmasına ilişkin ihale, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Ankara Esenboğa Havalimanı Simülatör ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

İhaleyi Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon İnşaat A.Ş Ortak Girişim Grubu, 22 milyar 152 milyon Avro bedelle kazandı.

İhalenin sonuçlanmasının ardından bir açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türkiye’nin geleceğine güvenen, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan, ihaleye katılan bütün konsorsiyumları yürekten kutladığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu-özel sektör ortaklığı projesinin bu ihaleyle gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, 3. havaalanının, dünyanın en büyük havaalanları arasında yerini alacağını, bu ihalede uzun ve zahmetli bir hazırlık yapan, katılmak ve yarışmak suretiyle katkı sağlayan bütün gruplara teşekkür ettiğini söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Herkesin kazanma şansı yok. Birisi kazanacaktı. Adil, şeffaf ve rekabetçi bir yarış oldu. İşin sonunda kazanan firma belli oldu. Oluşan fiyat 22 milyar 152 milyon Avro artı KDV. KDV’siyle birlikte zannediyorum 30 milyon Avro’yu geçiyor. TL karşılığı da 75 milyar lirayı ifade ediyor. Allah güç kuvvet versin. Sıfırdan bir havaalanı yapılıyor. 1.5 milyon metrekare terminali ve her türlü diğer yardımcı tesisleriyle 80 milyon metrekarelik alanda bir büyük havalimanı kuruluyor. Bu havalimanı Türkiye’nin belki gelecek 30 yılına, 50 yılına hizmet edecek.

Sadece Türkiye’nin ihtiyacını gören bir havalimanı değil aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika’dan Avrupa’ya hava trafiğinin uğrak noktası olacak. Yüzyıllarca kervan yollarına evsahipliği yapmış Türkiye, son 10 yılda sivil havacılıkta ortaya koyduğu vizyonla birlikte böylesine bir gelişmeyi de başarmış durumdadır.

Bu noktaya gelmemizin en önemli sebeplerinin başında sayın Başbakanın ’Havayolu halkın yolu olacak’ cümlesiyle özetlenen vizyonumuz, bu vizyon etrafında yaptığımız düzenlemeler geliyor. Yaptığımız yatırımlarla, bugün Türk Sivil havacılığı dünyada emsallerinin kat kat üzerinde bilinen bir noktaya gelmiştir" şeklinde konuştu. Bu işle ilgili önce yatırım yapılacağını belirten Yıldırım, bunun bedelinin de yaklaşık olarak 10 milyar Avro olduğunu bildirdi.

Buna finans maliyetini, ödenecek kira bedelini, KDV’sini koyduklarında rakamın 90 milyar Türk lirasına ulaştığını ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu rakam bizim 10 yıldır devlet bütçesinden Ulaştırma Bakanlığı olarak aldığımız paydır. Bölünmüş yollar, hızlı trenler, limanlar, havalaanları, terminaller için aldığımız kamu kaynağını yeni İstanbul havaalanıyla tekrar ödemiş oluyoruz. Üste de dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesine de sahip olmuş oluyoruz" dedi. Türkiye’de bugün iki tane büyük olay yaşandığına işaret eden Yıldırım şöyle konuştu: "Bir tanesi 3. havalimanı, bir diğeri de ikinci nükleer santral. Nükleer santlarin bedeli 15 milyar Avro. Bizimki 22 milyar 152 milyon Avro. Artı yapım 32 milyar Avro. 15’ini nükleere vereceğiz. Nükleere de böyle bir desteğimiz olsun. Geriye kalan 17’sini de Bakanlığımızın, ülkemizin ihtiyacı olan diğer işlerde kullanacağız. Fena bir alışveriş olmamış gördüğünüz gibi." 

03 Mayıs 2013
Etiket; Cumhuriyet, Tarihi, İhale, Binali, Yıldırım Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Alsancak Garı için canlandıran tasarımlar
TSYD İzmir Spor Tarihi Sempozyumu yapıldı
2018 model gelinikler
Gelinliğin hikayesi yazılacak
İZBAN Torbalı'ya uzuyor
İzmir toplu ulaşımında yeni ihale
Ülkesinden nefret edenler
İşte iyi futbolcular
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir