19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çamur kurutmak için güneş enerjisi



Çiğli Çamur Çürütme-Kurutma Tesisi’nden çıkan çamuru yine aynı tesiste elde edilen biyogazla kurutan İZSU, Menderes Arıtması’ndaki çamuru kurutmak için de güneş enerjisinden yararlanıyor. 3 yılda 21.3 milyon liralık tasarruf sağlayan bu iki tesis, kentteki karbon ayak izini azaltarak doğaya “175 bin ağaç kadar” katkı koydu.

Türkiye’ye örnek çevre yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve iklim dostu kent yaratmak için yenilenebilir enerji kullanımına da büyük önem veriyor.

“Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi”ne taraf olan ve 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile bu hedefine önemli oranda yaklaştı. 2014 yılı Şubat ayında 71 milyon liralık yatırımla hizmete giren Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden “Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”, İzmir’in en ekonomik ve çevre dostu yatırımı olarak da dikkat çekiyor. Tesiste, çürütme esnasında oluşan biyogaz, yenilenebilir enerji kaynağı olarak çamurun kurutulma işleminde kullanılıyor. Ayrıca tesisten çıkan çamurlar, çevre dostu ve ekonomik olması nedeniyle çimento fabrikaları tarafından yakıt olarak kullanılırken, bol miktarda organik madde içeren arıtma çamurlarının tarımda ve yeşil alanlarda değerlendirilmesi için de hazırlıklar sürüyor.

DOĞALGAZ YERİNE BİYOGAZ

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Çamur Çürütme ve Kurutma ünitelerinde 3 yılda 30 milyon metreküp biyogaz üretildi. Çamur kurutma işleminde, doğalgaz yerine bu biyogaz kullanıldı. Üretilen biyogazın değeri yaklaşık 20 milyon lira oldu. Böylelikle karbon ayak izinde 40 bin ton azalma sağlanırken, karbondioksit emisyonunun telafisi için gerekli olan yaklaşık 100 bin adet ağaç da doğaya kazandırılmış oldu. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde üretilen kurutulmuş çamuru çimento fabrikalarında “ek yakıt” olarak değerlendiren İZSU, bu yolla da karbon ayak izinde 30 bin ton azalma sağlayarak, 70 bin adet ağacı daha doğaya kazandırmış oldu. Tesiste, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan toplam çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülüyor.

GÜNEŞLE GELEN TASARRUF

Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde üretilen çamuru ise güneş enerjisiyle kurutan İZSU, hem elektrik hem de nakliye masraflarından 1.3 milyon TL. tasarruf sağladı; yenilenebilir enerji kullanımıyla 3 bin ton karbondioksitin atmosfere salımı engellenmiş oldu. Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor. 2014 yılı Ağustos ayında tesisin hizmete girmesiyle birlikte hem çamur nakliyesinden tasarruf sağlandı hem de arıtma çamurlarının güneşle kurutulması ile doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı engellendi; elektrik enerjisinden tasarruf edildi. 3 bin ton karbondioksitin atmosfere salımı engellenirken, buna eşdeğer olarak 4 bin 500 ağaç da doğaya kazandırılmış oldu.

26 Nisan 2017
Etiket; menderes atısu arıtma Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir