18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

CHP'li Türmen Anayasa için referandumu yeterli bulmadı



CHP İzmir Milletvekili, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Rıza Türmen, anayasa yapım sürecinde tek ya da iki partinin anlaşarak yapacağı bir anayasanın hiçbir zaman demokratik bir meşruiyete sahip olmayacağını belirtti.

Referandumun tek başına demokratik meşruiyeti sağlamakta yetersiz olacağını belirten Türmen, "İki parti ya da tek partinin yapacağı anayasa Türkiye’de hem uzlaşıyı sağlamayacaktır, hem de demokratik meşruiyetten yoksun kalacaktır. O zaman da gerginlikler artacaktır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Rıza Türmen, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa yapım süreci ile ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin hızlı bir şekilde diktatörlüğe doğru gittiğini öne süren Türmen, “Bireysel özgürlükler giderek daraltılıyor. Yeni gelecek olan bir yasa var. Sanat özgürlüğü ortadan kaldırılıyor. Her yasa Türkiye’yi biraz daha diktatörlüğe yaklaştırıyor. Bu sürecin taçlandırıldığı nokta Başkanlık sistemi olacak. AKP’nin önerdiği başkanlık sistemi Türkiye’yi bir Latin Amerika diktatörlüğüne getirecektir" dedi. Toplumun anayasa yapılma sürecine mutlaka katılması gerektiğini ifade eden Türmen, ortaya çıkacak taslak hakkında sivil toplum kuruluşlarının görüş bildirmesini istedi.

UZLAŞILAN MADDE SAYISI ARTTI

Komisyon çalışmaları hakkında bilgi veren Türmen, şunları söyledi: “Bir taslak ortaya çıktı. Burada uzlaşılan uzlaşılmayan maddeler vardır. Uzlaşılamayan maddelerde ikinci görüşmeler yapılmaktadır. Her partinin akademisyenleri, danışmanları var. İlk önce onlar uzlaşılamayan maddeleri tartışıyor. Onlar uzlaşıp bize yolluyor. Sonra biz görüşüyoruz. Bu yöntem olumlu sonuçlar verdi. Bu yöntemle uzlaşılan madde sayısı arttı. Müzakerelere olanak sağlandığı zaman uzlaşma alanı genişlemektedir. Müzakerelerin bir zaman baskısı altında yapılmaması önemlidir. Komisyonun görev süresinin bitmesi 4 partinin rızası ile olur. Ama partiler masadan kalkıyorum diyebilir. Anayasa siyasi amaçlar için yapıyorsak o zaman bu müzakere sürecini devam ettirmek güç olur.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİ ENGELİ VAR”

AK Parti’nin başkanlık sistemi önerdiğini anlatan CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, “Önümüzde büyük bir engel vardır o da AKP’nin önerdiği başkanlık sistemidir. Bu sistemin müzakereler yoluyla ortadan kaldırma imkanı yoktur. Başkanın fesih yetkisi var öneride. Biz de başkan denen bir adam yok. Müzakere edecek ortak alan yok. Burada aşılması olanaksız bir engel vardır. AKP’nin bu engeli kaldırması gerekiyor. Eğer özgürlükçü, demokratik bir anaya yapılmasını istiyorsa bunu yapmalıdır. AKP kendi anayasa yapmak istiyorsa, dayatmacı bir anayasa yapmak istiyorsa, bu süreci terk etmek zorundadır. Haziran’da göreceğiz” dedi.

“MEŞRUİYETİ OLMAZ”

Türmen, dayatmacı bir anayasanın, tek ya da iki partinin uzlaşarak yapacağı anayasanın demokratik meşruiyetinin olmayacağını öne sürerek, şöyle devam etti: “Eğer dört partinin uzlaştığı bir anayasa yerine, iki partinin anayasası gelirse, aynı demokratik meşruiyete sahip olmayacaktır. Referandum tek başına demokratik meşruiyeti sağlamakta yetersizdir. Halkın katılımı ve 4 partinin uzlaşısına dayanan demokratik meşruiyetle, referandum bunun yerine geçmez. Referandum dört parti arasındaki mutabakatı destekler. Ama referandum dört partinin sağlayacağı mutabakatın yerine geçen bir şey değildir. Onu iyi bilmek lamız. İki parti ya da tek partinin yapacağı anayasa Türkiye’de hem uzlaşıyı sağlamayacaktır, hem de demokratik meşruiyetten yoksun kalacaktır. O zaman gerginlikler artacaktır.”

ATEŞKES VAR

CHP’nin her zaman barıştan yana olduğunun altını çizen Türmen, “Kürt sorunu ile ilgili olarak, CHP barışı destekliyor mu desteklemiyor mu diye saçma soru soruluyor. Tabii ki barışı destekliyor. CHP sosyal demokrat bir parti. Ortada en fazla bir ateşkes vardır. 4-5 aydır ölüm yoktur. Önemli bir gelişme. PKK silahları ile çekilmiştir ama bu barış değildir. Bu olsa olsa ateşkestir. Ateşkesin barışa döndürülmesi ayrı bir süreçtir. Ateşkes kendiliğinden barışa dönmez. Neler yapılması gerektiğini kimse bilmiyor. Barış nasıl inşa edilecek? Türkiye genelinde barış ve özgürlük ve demokrasi olmadan sadece Kürtlere barış, demokrasi ve özgürlük olamaz. Kürtlere demokrasi, özgürlük ve barış Türkiye genelinde sağlanması durumunda gerçekleşebilir. Biz Kürt sorunu çözümünü Türkiye’nin genel demokratikleşmesinin bir parçası olarak görmekteyiz” diye konuştu.

31 Mayıs 2013
Etiket; chp, ali, türmen, referandum, açıklama Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TFF'DE İZMİR GÜCÜ
NARLIDERE'DE GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR
MENEMEN'DE ÇOCUKLARA 23 NİSAN MÜJDESİ
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
İZVAK'tan üçüncü zirve
47. Folkart TSYD Kupası Menemen'in
Halil 3 yıl daha Göztepe'de
Bakana Altınordu forması
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir