29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çözüm süreci hayvancılığı da uçurdu



   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecinin hayvan ıslahına katkıda bulunacağına işaret ederek, "Türkiye’nin mera varlığının yüzde 41’inin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri, 15.8 milyon civarında koyun ve keçi varlığına sahip. O alanların ıslah edilmiş meralar olarak kullanılmış olmasıyla birlikte ilave 18 milyon koyunun burada beslenmesi mümkün" dedi.

   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlık Kampüsü’nde düzenlenen ’Halk Elinde Koyun-Keçi Islahı Ülkesel Projesi’nin tanıtım etkinliğine katıldı. Eker, yaptığı konuşmada, "Coğrafyamızı en iyi ifade eden Anadolu’nun hikmetli sözlerinden birisi de ’buğday ile koyun, gerisi oyundur’. Bizim coğrafyamız üzerinde hangi canlıların yaşayacağını tayin eder. Bizim yağışımız, toprağımız bize diyor ki ’bu topraklarda koyun ve keçi yetişir’. Biz bunun gereğini yaptığımız ölçüde Anadolu’nun doğal kaynaklarını doğru kullanmış olur, rasyonel bir üretim faaliyeti yapmış oluruz. Bu faaliyet sürdürülebilir bir faaliyet olur. Bu hakikati idrak ederek göreve geldiğimiz günden itibaren koyun ve keçi yetiştiriciliğine önem verdik" dedi.

   Tarımın diğer sektörlerin üvey evladı olduğunu belirten Eker, koyun ve keçi yetiştiriciliğin Cumhuriyet tarihinde ilk defa AK Parti Hükümetleri döneminde desteklendiğini söyledi. Koyun ve keçi sayısının tekrar artırıldığına dikkati çeken Eker, "Türkiye’nin bu önemli varlığından yeteri kadar istifade etmenin önünü açtık. 10 sene öncesinde 32 milyonun bile altında olan koyun ve keçi varlığı bugün 36 milyonu buldu. 4 milyonluk bir artış var. Bundan sonraki süreçte bu sayı çok daha büyük bir hızla artacak. Çünkü, bugüne kadar uygulanan politikalar artık daha büyük bir ivmeyle meyve verir hale geldi" dedi. Türkiye’de koyun ve keçi yetiştiricisinin hayvanını kaydettirmek suretiyle devletten her bir hayvan için yıllık 20 TL aldığını bildiren Eker, koyun ve keçi sütünün, inek sütüne göre 3-4 kat prim desteği aldığını ifade etti.

   Eker, "Daha önceden de zaman zaman Türkiye’de ıslah projeleri uygulanmış. Araştırma kuruluşlarımız melezleme çalışması yapmışlar ama bu ırklar yaygınlaşmamış. Anadolu’da koyun ve keçide 27-28 tane ırk tespit ettik. Bir ilde veya bir ilçede 6 bin tane dişi varsa 300 tane de o ırkın erkeğinden varsa biz orayı bir proje alanı kabul ediyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye’nin 66 vilayetinde bu projenin uygulandığını söyleyen Eker, hedeflerinin bunu çok daha iyi bir noktaya taşımak olduğunu belirtti. Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çözüm süreci bu alana katkı sağlayacak bir proje. Türkiye’nin mera varlığının yüzde 41’inin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri 15.8 milyon civarında koyun ve keçi varlığına sahip. Halbuki o alanların ıslah edilmiş meralar olarak kullanılmış olmasıyla birlikte ilave 18 milyon koyunun burada beslenmesi mümkün. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesiyle 33 milyon koyun ve keçi varlığına ulaşmamız mümkün."

   Bakan Eker, kendisine hediye edilen kuzuyu kucağına alarak, çobanların omuzlarına aldıkları dikişsiz, kolsuz ve keçeden yapılan kepeneği giydi. Eker, daha sonra ıslah edilen keçi ve koyunların bulunduğu alanları gezerek hayvanları sevdi. Bakan Eker’e ayrıca kaval ve çoban çantası hediye edildi. Etkinlikte, UNESCO tarafından ’Yaşayan İnsan Hazinesi’ seçilen Yaşar Güç, kaval çaldı. Halk Elinde Koyun Keçi Islahı Projesi’nin 2. döneminde 13 olan il sayısı 66’ya, ırk sayısı 28’e, yetiştirici sayısı 7 bine, koyun ve keçi sayısı ise 1 milyona çıkartıldı.

03 Temmuz 2013
Etiket; hayvancılık, mehdi eker, akp Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
Taraftarı dövdüler.. Azmettiren Başkan mı?
Karşıyaka'da uzman işçi dönemi
Akpınar'ın tezi kitap olacak
Çilek koksun diye sprey sıkmışlar
İsveç'te konser verecekler
Akpınar'dan "Saray" çıkışı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir