16 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Davutoğlu: Rusya doğru yaptı



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın, Suriye’yi BM kimyasal silah uzmanlarıyla işbirliği yapmaya ve uzmanların kimyasal saldırı düzenlendiği iddia edilen bölgeye girmesine izin vermeye çağırmasının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

ROMA’DA MISIR VE SURİYE TEMASLARI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır ve Suriye’deki gelişmelere dair yürüttüğü temasları kapsamında Almanya ve İngiltere’nin ardından bugün Roma’ya gelerek, İtalyan mevkidaşı Emma Bonino ile görüştü. İtalyan Dışişleri Bakanlığı Binası Farnesina’da gerçekleşen görüşme sonrası basın toplantısı düzenlenmezken Bakan Davutoğlu Ciampino Havaalanı’nda Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dün akşam İtalya Başbakanı Enrico Letta ile telefonda görüştüğünü belirten Davutoğlu, Bonino ile gerçekleştirdikleri toplantıda, bu görüşmelerin üzerinde bundan sonra yapabilecek işbirliği konularını ele aldıklarını ifade etti.

Davutoğlu, Avrupa turuna çıkarken temel konunun Ortadoğu’daki demokratik değişimin geleceği ve Mısır’daki mevcut durum olduğunu ancak Suriye’deki kitle imha silahları ve kimyasal saldırı sonucu bin 300 civarında olduğu tahmin edilen Suriyeli’nin hayatını kaybetmesinin gündemi önemli ölçüde etkilediğini dile getirerek, “Dolayısıyla dün ve bugün sadece demokratik değişim üzerine değil, Ortadoğu’da artan güvenlik riskleri ve Suriye rejiminin bu saldırgan tutumu karşısında takınılması gereken tavrı da ele aldık. Bu konuda İtalya ile görüşlerimiz büyük ölçüde örtüşüyor. Herkes şu anda dünyada, bu şok edici, insanlık tarihi açısından da hafızalardan silinmeyecek görüntülerin müsebbipleri konusunda çalışma yapmaya gayret ediyor" şeklinde konuştu.

Dün 37 ülke’nin Şam’daki BM Araştırma İnceleme ekibinin süratle alana gitmesi talebiyle BM Genel Sekreteri’ne başvurduğunu söyleyen Davutoğlu, bugün Suriye rejiminden bir cevap beklendiğini ancak henüz bir cevap ulaşmadığını belirtti. Suriye rejimi üzerindeki baskıların artması gerektiğine işaret eden Bakan Davutoğlu, “Eğer Suriye rejimi herhangi bir şey saklamak istemiyorsa, saklamıyorsa böyle bir incelemeye engel olmaması lazım. Bu konuda Almanya, İngiltere ve İtalya aynı kanaatlere sahip” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un dünkü açıklamalarına da değinen Davutoğlu, bu akşam Fransız mevkidaşı ile de bir telefon görüşmesi yapacağını söyledi.

Bugün öğle saatlerinde Malezya Dışişleri Bakanı ile de İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Suriye ve Mısır gündemli acilen toplantıya çağrılması konusunda görüştüğünü bildiren Bakan Davutoğlu, “Daha önce zaten mutabık kaldığımız bir girişim vardı. Malezya bu girişimi başlatmıştı. Şimdi biz de bu girişime destek verdik. Dün de Sayın Başbakanımız da, Sayın Malezya Başbakanı ile bir görüşme yaptı. Dolayısıyla bir taraftan da İİT’de bu girişime hız katacak şekilde Türkiye ve Malezya birlikte çalışıyoruz” dedi.

Bugün geç saatlerde Endonezya Dışişleri Bakanı ile de bir görüşmesi olacağını söyleyen Bakan Davutoğlu, “Gördüğünüz gibi gece ve gündüz bir taraftan Suriye’deki bu insanlık suçu karşısında ve oradaki kardeşlerimizin etnik kökeni ne olursa olsun hepsi kardeş olan çocukların, kadınların hakları için ve buna sebebiyet verenlerin en kısa zamanda cezalarını bulmaları için uluslararası bir diplomasi yürütüyoruz. Diğer taraftan Mısır’da meşru, demokratik yönetimin tekrar kurulabilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bunlara devam edeceğiz” diye konuştu.

"RUSYA’NIN SURİYE’YE ÇAĞRISI DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIMDIR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın, Suriye’yi BM kimyasal silah uzmanlarıyla işbirliği yapmaya ve uzmanların kimyasal saldırı düzenlendiği iddia edilen bölgeye girmesine izin vermeye çağırmasının nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Bu olumlu bir gelişme. Muhtemelen ben de Sayın Lavrov ile bugün ya da yarın bir görüşme gerçekleştireceğim. Rusya’nın P5 ülkesi olarak böyle bir tutum sergilemesi ilkesel olarak zaten beklenen bir gelişmedir. Her şeyden önce Rusya’nın, BM sisteminin işlemesini sağlaması gerekir ki bu çağrı o anlamda doğru bir çağrıdır. Daha önce biz İran’la da görüşerek, Suriye üzerinde etkisi bulunabilecek bütün ülkeleri devreye sokmaya çalışmıştık. Rusya’nın bu çağrısı doğru yönde atılmış bir adımdır. Ümit ederiz Suriye rejimi bu çağrıya olumlu cevap verir ve bir an önce deliller ortadan kalkmadan, oradaki yaralılara ulaşım imkanı da sağlanarak, ulaşılabilecek oradaki her kardeşimize her türlü yardım sağlanarak BM’nin devreye girmesi mümkün olur" cevabını verdi.

Davutoğlu ayrıca Lübnan’da bugün meydana gelen patlamalarda 27 kişinin ölmesini de üzüntüyle karşıladıklarını dile getirerek, ülkede son dönemde artan terör saldırılarını şiddetle kınadıklarını kaydetti. Türkiye’nin Lübnan’a her türlü tıbbi yardımı sağlayacağını söyleyen Davutoğlu, gerekli birimlere talimatların verildiğini ifade etti.

24 Ağustos 2013
Etiket; ahmet, davutoğlu, rusya, suriye, kimyasal Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Sağlık görevlisine saldırı
İzmir'e Rus akını
Fuarda Rusya fırsatı
112 ekibine silahlı tehdit
Sosyal taciz cezasız kalmaz
Pokemon çılgınlığının psikolojisi
Sıfatı "Gazeteci"
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir