18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Demirtaş: Güzel İzmir'e karşı sorumluluğumuz var



İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Agora’nın da içinde bulunduğu Antik Smyrna Kenti Kazıları’na 2003 yılından bu yana destek verdiklerini belirterek,

“10 yıldır kesintisiz verdiğimiz destek 3 milyon TL’yi aştı. 2500 yıllık tarihi olan Agora’nın tam olarak istediğimiz görüntüye ulaşması için önümüzde daha çok 10 yıllar var ve biz bundan sonra da kazı başkanlığına istedikleri her türlü desteği vermeye hazırız. Kazı Başkanı Akın Ersoy’a her zaman aynı şeyi söylüyoruz, ‘Siz yeter ki kazın ve çalışın, kaynağı sorun etmeyin’” diye konuştu. 
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Subaşı, Mustafa Tüzün, Bekir Şahiner, Mert Pala ve Ali Yılmaz ile İzmir Ticaret Odası Ören Yeri Komisyonu Üyeleri Osman Kızıltuğ, Kaan Yıldırım, Rıza Gençay ve Emre İlalan, Agora ve Kadifekale’yi ziyaret ederek, Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Oda olarak İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin gün ışığına çıkartılmasına, hak ettiği şekilde sergilenmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Demirtaş,

“Bu yüzden pek çok çalışmayı destekliyoruz çünkü Güzel İzmir’e karşı böyle bir sorumluluğumuz var. Diğer yandan İzmir için belirlediğimiz vizyonda turizmin çok önemli bir yeri var. Turistler de kentimize geldiklerinde onlara gösterebileceğimiz yerlerin başında ise kuşkusuz Agora geliyor” dedi.


3 TRİLYON LİRAYI AŞKIN MADDİ KAYNAK AKTARILDI
Bu düşünceden hareketle 2003 yılından Agora’nın bulunduğu bölgede yapılan Antik Smyrna Kenti Kazıları’na destek vermeye başladıklarını ifade eden Demirtaş, “Daha önce Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılara 2007 yılından bu yana Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ile devam ediyoruz. Akın Ersoy ile hızlı ve uyumlu bir işbirliğimiz var. Bugüne kadar Agora Ören yerinde müthiş bir mozaik döşeme, dünyanın en zengin graffitolarından birisi (duvar resimleri) ortaya çıktı. Meclis Binası, Roma hamamı, Caddeleri ile şehrin kalbinde Efes’le, Atina’nın Akrapol’ü ile yarışacak bir antik mirasa sahibiz” dedi. Bu alanın daha iyi gezilmesi için yürüme platformları, yönlendirme ve bilgilendirme panolarından oluşan gezi parkurları oluşturduklarını kaydeden Demirtaş, Agora’nın ardından Kadifekale’deki kazıları da desteklediklerini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:
“2009 Kasım ayında başlayan kazılar ile Türk İzmir’in ilk camisi ortaya çıktı. Surların ortaya çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Kadifekale’de ziyaretçiler için panolar koyduk, güvenlikleri için korkuluklar yaptırdık, turistik eşya satanlara tezgahlar yaptırdık, çay bahçesinin çevre düzenlemesini yaptırdık. Kadifekale ve Agora’yı tanıtan broşürler bastırıyoruz. Kazılarda çıkan eserlerle ilgili olarak daha önce bir kitap bastırmıştık, şimdi ikincisinin hazırlıklarına başladık. 2003 yılından bu yana kazılara verdiğimiz destek 3 milyon lirayı aştı. Ayrıca Büyükşehir Belediyemizin de çok önemli destekleri var. Özellikle Kadifekale eteklerindeki antik tiyatroda ortaya çıkartıldığında bu bölgenin cazibesi bir kat daha artacak. Ama daha yolumuz uzun, çünkü Agora ve çevresinin yaklaşık 2500 yıllık bir tarihi var. Biz kazılara 10 yıldır kesintisiz destek veriyoruz. Agora’nın istediğimiz şekilde ortaya çıkması için daha geçmesi gereken 10 yıllar var ve bundan sonra da kazı başkanlığına istedikleri her türlü desteği vermeye hazırız. Akın Ersoy’a her zaman aynı şeyi söylüyoruz, ‘Siz yeter ki kazın ve çalışın, kaynağı sorun etmeyin’.”
Demirtaş, Agora’da ortaya çıkartılan yapıların yanı sıra çok sayıda eserin de gün ışığına kavuştuğunu ancak bunların hakkıyla sergilenemediğini söyledi. Demirtaş, “Bizim isteğimiz bunların Agora’nın yanında yapılacak bir müzede sergilenmesi. Ayrıca Agora’nın kuzey tarafında restorasyonu ile sağlıklaştırma çalışmaları devam eden dükkanlar var. Bu restorasyon tamamlandıktan sonra birisinde üyelerimizin turistlere yönelik orijinal ürünlerini de sunmak istiyoruz” dedi.


DÜNYA ÇAPINDA İLGİ GÖRÜYOR
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ise 2007 yılında Kazı Başkanlığını almalarından itibaren İzmir Ticaret Odası’nın da desteği ile Smyrna Agorası’nın çevresinde daha önce bilinmeyen Mozaikli Yapı, Kent Meclisi ve Agora Hamamı ile Agora'yı çevreleyen iki caddeyi ortaya çıkardıklarını, mozaikli yapıyı ve bazilika’daki graffitoları restore ettiklerini söyledi. Ersoy, “Özellikle grafittolar (duvar resimleri) dünya çapında büyük ilgi görüyor. En son National Geographic’in İspanyol versiyonunda yayınlandı. Bazilika’nın mermer zemin kaplaması ile Bazilika’nın kuzey cephe duvarının sağlıklaştırma çalışmalarına devam ediyoruz. Kadifekale’de daha önce bilinmeyen Türk İzmirin belki de ilk ibadet yapısı veya ilk yapılarından biri olan Kale Mescidini ortaya çıkardık. Bizans Sarnıcı’nın kazı ve bakım işlerinin yapıldı. Artık sarnıcın içi gezilebiliyor. Surların bugün ayakta bulunmayan güney hattı kazılarına devam ediyoruz. Agora’ın alt tarafında yeni bir giriş kapısı projesi de var. Bu gerçekleşirse Agora’ya gelen ziyaretçi sayısı artacaktır” diye konuştu.

13 Eylül 2013
Etiket; ito, agora, kazıları, ekrem, demirtaş, 10, yıl, destek Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
İzmirli hemşirenin başarısı
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Dijital reklam kazandırıyor
2018 model gelinikler
Gelinliğin hikayesi yazılacak
Bornova Becker güç kazandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir