19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Demirtaş Soma'yı ziyaret etti



HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'da aileleri ve mezarlığı ziyaret etti.

Burada sohbet edip sorunlarını dinleyen Demirtaş, "301 işçi yerine 301 milyarder hayatını kaybetseydi sonuçları böyle mi olurdu? Ortada ne hükümet, ne vali, ne kaymakam kalırdı" dedi.

Seçim çalışmalarına dün Aydın ve İzmir'de devam eden Selahattin Demirtaş, bugün de 301 madencinin yaşamını yuturduğu Soma'yı ziyaret etti. Demirtaş konvoyla girdiği Soma'da ilk olarak ölen işçilerden İsmail Cambal'ın evini ziyaret etti. Burada Cambal'ın eşi Leyla Cambal'a ve oğlu İsa Cambal'a başsağlığı dileyen Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu: "Türkiye; 25 milyon işçinin emeğiyle alınteriyle namuslu çalışmasıyla yükseliyor. Madencilerin fakir omuzlarında yükseliyor. Ülkemizde emeğiyle çalışana hakkı verilmiyor. Kıymet de verilmiyor. Ben de işçi çocuğuyum, babam işçi emeklisidir. Bunların içinde büyüyen bir siyasetçiyim. Seçimden çok koltuktan çok işçilerin emekçilerin haklarını savunmak daha iyidir. Kimin bu işte suçu varsa, bu dünyada öbür dünyada hesabını verecek. Yoksulların, emekçilerin, herkesin kalbi Soma'da atıyor. Hakkari'den Edirne'ye kadar. Herkesin gönlü selamı sizinle. Acıyı paylaşmak çok önemlidir."

İşçi İsmail Cambal'ın eşi Leyla Cambal ise, eşinin cesedini günler sonra bulabildiğini, madenlerde insanın hiçbir değerinin olmadığını ifade ederken, şunları anlattı: "İnsanın bile bile ölüme gitmesi insanı çok üzüyor. Eşimi soğuk hava deposunda ismini yanlış yazdıkları için bulamadım. Sonra orada bağırdım çağırdım öyle buldum. Eşim emekliydi, çocuklar okusun diye çalışmaya devam etti. Yoksulluk insanın boynunu fena büküyor. Eşim 21 sene madende çalıştı bir ev alabildi. Evin kredisi bitti eşim de hayatını kaybetti. Eşim bileğinin gücüyle çalıştı. Yanarım, yanarım ona yanarım. Onun malzemeleri zarar görmesin ceza ödemesin diye hep saklandım. Ama şimdi onun canının hesabını kim verecek? Ben kime hesap soracağım? 301 işçi yüzünden o madenci adam oldu, zengin oldu. Yatları katları oldu. Bütün araları eğlence içki masalarında yediler. Biz 2 ay önce ölmedik. Yıllardan beri öldük. Yavaş yavaş kanımızı emerek öldürdüler bizi. Ben yaşadım başkası yaşamasın, bakın insan değil, dağlar taşlar bile yaşamasın. Bir gün işe gitmedikleri zamana 250 TL paralarını kesiyorlardı. Bizi parayla tehdit ediyorlardı. Hasta da olsan gideceksin diyorlardı. 17.30 işten geliyordu vardiye değişiminde aynı gün saat 22.00'de tekrar işe gidiyordu. Buna insan vücudu dayanır mı? Benim eşim madenden onun yüzünden ölmedi sorumsuzluktan öldü. Başındakiler öldürdü. Madenden ben ekmek yedim. O işçi bu gazı yiyordu siz hiç mi anlamadınız. Anladılar da 'Gelsin para, gelsin kömür' dediler. Ben anladım onlara nasıl anlamazlar."

MEZARLARA KARANFİL BIRAKTI

Selahattin Demirtaş daha sonra Maden Şehitliği'ni ziyaret etti. Burada madencilerin mezarlarına karanfil bırakan Demirtaş, ardından dua etti. Ailelerin de burada sıkıntılarını dinleyen Selahattin Demirtaş mezarlıkta bayram her yerde sevinçle karşılanmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Facia, sonuçları itibariyle yeterince tartışılmadı. 301 insandan emekçiden bahsediyor. Bir çırpıda katledilmiş insandan bahsediliyor. 301 işçi yoksul değil de 301 milyarder ölseydi, acaba ne olurdu? Tepkiler böyle mi olurdu? Başbakan 'bu işin fıtratında var' diyebilir miydi? Kaçış odası konması engellenebilir miydi? 301 milyarder, milyoner ölseydi, ortada ne hükümet kalırdı, ne vali, ne de kaymakam kalırdı. Yoksul olanlar öldüğü zaman arkasından sadece yalanlar kalıyor. Dökülen gözyaşları bile timsah göz yaşları oluyor. Bu gidişatı değiştirebiliriz. Türkiye ekonomisinin 25 milyon emekçinin omuzlarında yükseliyor. Türkiye'nin yüzde 5'i, geri kalan yüzde 80'nin ürettiğini çalarak zengin oluyor. Bir işçi, 300 işçi, bin işçi onlar için fark etmez. Bizi hep 'bu paralar kazanılmazsa sizler de olmazsınız' diye tehdit ettiler. Bu acı bilançonun ortayla çıkmasının nedeni budur. Türkiye'nin gerçek sahibi bunlardır, işçilerdir. Bunlar koyacak yer bulamayacak kadar para kazanırlar, birileri de burada gömülecek iki metrelik toprak bulabiliyor. Onların da anneleri, babaları, çocukları gerçek gözyaşı döken aileleri var. Gerçek bir başkan olsaydı, bu acılar yaşanmazdı. Katlettikleri sadece 301 işçi değil, onurumuz da katledildi. Her yerde tüm Türkiye'de bunu hissettik. Ama onlar için işçi önemli değil, sayı önemli değil. Hükümet zora girmesinin, patron zora girmesinin, uluslar arası sermaye ürkmesin yeter. Bu işin fıtratında değil ölümler. Kazandıklarının onda birini güvenliğe harcasalardı, bu ölümler olmayacaktı. Bir işçi bile burnu kanamadan yaşabileceklerdi. Soma ile Roboski'nin acısını birleştirdiğimiz gün, kalbimizde hissettiğimiz gün bu işin çıkış yolu aynıdır. Birlik ve beraberlik içinde sahip çıkarsan kazanırız."

Selahattin Demirtaş daha sonra seçim çalışmalarına devam etmek için Soma'dan Manisa'ya hareket etti.

27 Temmuz 2014
Etiket; selahattin demirtaş, soma, madenci, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kahkaha atmadıkları kaldı
Demirtaş İzmir'e geliyor
13 Yaşında Hakim Karşısında
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
Kılıçdaroğlu: YPG terör örgütü değil
'Erdoğan ile Esad kebap yerken, biz işkence altındaydık'
HDP binasına saldıranlardan 'Ödül bekliyorduk' savunması
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir