25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Didim'de denizde tedirgin eden kirlilik



Aydın’nın Didim İlçesi’nde denize girenlerin vücutlarına yapışan sarı renkli, yağlı, peltemsi bir madde, tedirginliğe neden oldu. Şikayetler üzerine, belediye, kirlliğin nedenin belirlenmesi için sudan numune alıp, incelenmek üzere Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ve Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderdi. Akbük Çevre ve Kültür Derneği (AKÇED) Başkanı Ferda Kılıç, ellerinde somut bir şey olmadığını ancak kirliliğin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın toplanmasına izin verdiği deniz patlıcanları nedeniyle ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

55 kilometrelik kıyı şeridine sahip, mavi bayraklarıyla ünlü Didim’de, iki haftadır denizde kirlilik yaşanıyor. Başta ilçe merkezi ve Akbük Beldesi olmak üzere tüm plaj ve koylarda denize girenler, vücutlarının yağlı, peltemsi, sarı renkli bir maddeyle kaplanması üzerine tedirginlik yaşadı. Altınkum Plajı’nda denize giren Süleyman Tan, 15 yıldır tatillerini Didim’de geçirdiğini belirterek, "Böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum. Son zamanlarda denize her girişimizde vücudumuza yosunsu yağlı bir sıvı bulaşıyor. Geçenlerde suyun üzerinde balık yemi gibi maddeler vardı, suyun dibinde ise bataklık gibi yosunlaşma var" dedi.

Zıpkınla balık avlayan Lütfi Gökkuş da deniz dibinde ciddi bir kirliliğin söz konusu olduğuna dikkati çekip, "Sudan çıktığımda dalış kıyafetlerimde ve bedenimde ağır bir koku kalıyor" diye konuştu.

Tedirgin olduklarını belirten Gülsün Dinler de deniz suyunun vücutta yanma ve gerginliğe neden olmaya başladığını belirtip, "Ciddi sağlık sorunları yaşamaktan korkan pek çok arkadaşım, artık burada denize girmemeye başladı" dedi.

Didim’in ekonomisinin denizi ve plajları sayesinde döndüğünü söyleyen Orhan Kılıç ise şunları söyledi:

"Altın gibi denizi, kumu ve güneşi olmayan bir Didim düşünmek abes. Bunlardan biri eksik olursa, sacayağının biri, en önemlisi kırılmıştır. Onbeş gündür denizde birşeyler oluyor. Bir panik havası var insanlarda. Ancak kimse de ne olduğunu bilmiyor. Kimsenin birşeyden haberi yok. Olumsuzluğun kaynağı belirlenip, çözüm getirilmez, gerekli önlemler alınmazsa, sonucu düşünmek bile istemiyorum."

BELEDİYE SUDAN NUMUNE ALDI

Didimliler ve tatilcilerden gelen şikayetler, Didim Belediyesi’ni harekete geçirdi. Plajlardan ve bazı koylardan alınan deniz suyu numuneleri, incelenmek üzere Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ve Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderdi.

'DENİZDEKİ EKOSİSTEM BOZULDU' İDDİASI

AKÇED Başkanı Ferda Kılıç ise kirliliğin deniz dibindeki ekosistemin bozulmasından kaynaklandığını düşündüklerini söyledi. Gümüldür - Güllük arasındaki sahil şeridi boyunca aynı kirliliğin görüldüğüne dair duyumlar aldıklarını belirten Kılıç, "Bölgemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 5 yıllık izin kapsamında geçtiğimiz 1 yıl boyunca denizin temizliğini sağlayan 'deniz patlıcanları' toplandı. Bunun iptalini istedik, ancak geçen sürede sonuç ortada. Elimizde henüz bir bulgu yok ama yaşanan durumun, yosun patlaması adı verilen, ekosistemin bozulmasından kaynaklandığını sanıyoruz. Yosun patlamasının insan sağlığına zararı olmadığını öğrendik, ancak somut bir raporumuz henüz yok. Geçen gün bir dalgıç arkadaşımız, diplerde deniz patlıcanı aradı bir tane bile bulamadı. Bunun yanı sıra ahtapot da yok. Avrupa artık deniz patlıcanlarının toplanmasını yasakladı biz ise denizlerimizi mahvetmek adına avcılığa izin veriyoruz. Bir an önce bu durumun kaynağının belirlenerek kesin çözümün belirlenmesi gerekir" dedi.

26 Temmuz 2013
Etiket; deniz, kirliliği, didim, tedirginlik, vatandaş Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


SPORU ABARTMAYIN
İZDENİZ grevi bitti
İçmimarlık öğrencileri Japonya'da
Grev haktır ama...
İzmir'de grev atışması
İnadın faturası İzmirliye!
Grev İzmir'i vurdu
Başkan, 'Çekin gidin' demiş!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir