29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Diyarbakır'daki tarihi günün özeti



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da ilk ziyaretini BDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i yaptı. 


Baydemir Erdoğan'ı kapıda karşılarken, görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Baydemir, aralarında hoş bir sohbet geçtiğini belirterek, "Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile özel 'Ana' uçağıyla saat 11.30'da Diyarbakır'a geldi. Erdoğan'ı havalimanıda İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yöresel kıyafet giyen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve diğer yetkililer karşıladı.

YOL BOYUNCA BÜYÜK İLGİ

Erdoğan, havalimanından çıkışta yol kenarında bekleyen vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandı. Vatandaşların bazıları Erdoğan'ın bulunduğu otobüsün önüne atlarken, zaman zaman izdiham yaşandı. Osmanlı Ocakları adlı bir grup Erdoğan'ı 3 hilalli bayraklarla karşıladı. Erdoğan, zaman zaman konvoyu dururarak vatandaşları dinledi.

Başbakan'ın gelişi nedeniyle Diyarbakır'da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirirken, havadan helikopterler keşif uçuşu yaptı.

BAŞBAKAN BAYDEMİR'İ ZİYARET ETTİ

Başbakan Erdoğan, havalimanından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geçti. Belediyeye girerken, ziyarette Emine Erdoğan'ın poşu taktığı görüldü. Başbakanlığı döneminde ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Erdoğan'ı kapıda Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Altan Tan, Leyla Zana, Esat Canan ile diğer yetkililer karşıladı.

Başbakan Erdoğan, Baydemir ile makamında yaklaşık 30 dakika görüştü. Görüşmeye gazeteciler alınmadı.

'BEN GİDERAYAK SİZ GELDİNİZ BAŞBAKANIM DEDİM'

Başbakan Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, aralarında hoş bir sohbet geçtiğini söyledi. Baydemir, "Milletvekillerimiz ile birlikte karşıladık. İçeride son derece verimli hoş, esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim. 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk" dedi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN, BARZANİ İLE VALİLİKTE BULUŞTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwen ve İbrahim Tatlıses ile Diyarbakır Valiliği'nde bir araya geldi. Başbakan Recep Erdoğan'ın ardından valiliğe önce Barzani, ardından Şivan Perwer ve İbrahim Tatlises geldi. Perwer'in sabah saatlerinde Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparken giydiği takım elbiseyi çıkarıp yerine yöresel kıyafet girdiği görüldü.

Valilik binasında yapılan Erdoğan - Barzani görüşmesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Beşir Atalay da katıldı. Valilikte yaklaşık yarım saat görüşen Başbakan Erdoğan ve Mesut Barzani, daha sonra birlikte çıkarak Başbakanlık otobüsüne bindi. Başbakanlık otobüsüne binen Mesut Barzani, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından 'Hoşgeldiniz' denilerek karşılandı.

ERDOĞAN VE BARZANİ BİRLİKTE SELAMLADI

Otobüsün arka tarafına geçen Barzani, daha sonra Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine ön tarafa geldi. Erdoğan ve Barzani Başbakanlık otobüsünden vatandaşları selamlarken, toplanan kalabalık yol boyunca sevgi gösterisinde bulundu. Başbakanlık otosünden yapılan anonsta, "Başbakanımız ve sayın Mesut Barzani Diyarbakır halkını selamlıyor' ifadeleri kullanıldı. Erdoğan ve Barzani'ye sevinç gösterisinde bulunan kalabalık arasında Kuzey Irak'lı vatandaşların da bulunduğu dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, Barzani, Perwer ve İbrahim Tatlıses, daha sonra valilikten toplu açılışın yapılacağı Kantar Kavşağı'na geçti.


AHMET TÜRK: ORTADOĞU VE KÜRT SORUNU İÇİN KRİTİK SÜREÇ

Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yaptığı ziyarete katılan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Kürt sorunun çözümü için kritik bir sürecin yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Türkiye açısından, Kürt sorunu çözümü açısından, Ortadoğu'daki gelişmeler açısından çok kritik süreç. Bu sürecin aşılması açısından, halkların ve kardeşliğin hukukuyla meseleye bakılması konusundaki düşüncelerimizi sayın başkan ifade etmişti. Tabi ki biz sayın başkanın misafiri olduğu için, özellikle sayın başkan grubumuz adına düşünceleri, hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çalışmalarını ve taleplerini dile getirdi. Bu dönem diyalog dönemidir, bunun artık müzakereye dönüşmesi lazım. Kürtler'i bir halk olarak gören bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer köklü değişim, çözüm konusunda Ortadoğu'nun en kadim halklarından biri olan Kürtler'in hak ve hukuku gözününde tutulmasa, sürecin sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki Kürtler'i bir halk, Kürtler'in taleplerini içselleştiren bir yaklaşımla bu kritik süreci aşarız. Beklentimiz budur, Diyarbakır ziyaretini de, Kürt sorunun çözümüne yönelik bir adım olarak görmek istiyoruz, halkımız da bunu böyle görmek istiyor."

MİSAFİRPERVERLİK SORUMLULUĞU

Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı görüşmeden nasıl bir mesaj beklentisi içerisinde oldukları sorulan Türk, "Sayın Barzani, sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldi. Burası Amed, Kürtler için önemli bir yer, Kürtler'in kalbidir. Amed'te bulunması bakımından sayın Barzani de, bugün kendi toprağına, ülkesine, insanların arasına geliyor. Biz burada misfirperverlik ölçüleri çerçevesinde gereken sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbetteki çok şey var. Ama bugün bütün bunları tartışmanın zemini ve imkanı olmayabilir. Ama biz de biliyoruz ki Kürtler arasındaki diyalogsuzluk, özellikle Rojava'daki sıkıntılar, Kürtler'in gündemindedir. Rojava'dan tutun, Kürtler'in ortak irade, ortak talepler doğrultusunda bütünleşmesi bizim için önemlidir. İnanıyorum ki her zeminde, her yerde Kürtler'in öncelikle birliği, bugün Rojava'da kendi toprağını, kendi köyünü, kendini korumaya çalışan Rojava halkının yanında olma konusundaki kararlılığımızı dile getiriyoruz, getireceğiz" diye yanıtladı.

Osman Baydemir'in Başbakan ile espiri bir şekilde konuştuğunu söylemesi üzerine bir gazetecinin, Başbakan nasıl bir cevap verdi?" şeklinde sorusuna, "O da espirili yanıt verdi" diye cevapladı.



BARZANİ: YAŞASIN TÜRK, KÜRT KARDEŞLİĞİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer, İbrahim Tatlıses ve yanındaki bakanlar Diyarbakır Kantar Kavşağı'nda 1121 tesinin toplu açılış törenine katıldı.

Sahneye çıkan Başbakan Erdoğan ve Barzani, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara yan yana el salladı. Erdoğan ile Barzani, daha sonra protokolde kendileri için ayrılan yere geçip yan yana oturdu. Başbakan Erdoğan’ın oturduğu sandalyeye bel ağrısı nedeniyle yastık konulduğu görüldü. Törene geçilmeden önce de ezan okunması nedeniyle bir süre beklendi. 

Daha sonra Başbakan Erdoğan ve Barzani, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, tesislerde emeği geçen herkese teşekkür etti, kente hayırlı olmasını diledi.

BAKAN EKER’DEN KÜRTÇE KONUŞMA

Vali Kıraç’ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, kente olan yatırımlara değinip, insana ve barışa en büyük yatırımın Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığını söyledi. Bakan Eker, alandakilere Kürtçe de seslenirken, 37 yıl sonra Kürt sanatçı Şivan Perver’in en güzel şarkılarını söyleyeceğini dile getirdi.

BARZANİ: BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, yaptığı konuşmada, "Bu altın değerli fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Sayın Başbakan’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum, bu fırsatı bize tanıdığı için. Benim için bu çok tarihi ve fırsat geliştiği için sizleri ziyaret etmekteyim. Kürdistan halkının selamını Türk halkına taşıyorum. Değerli Diyarbakır halkı için yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlikle yaşamak zamanıdır. O günü oluşturma zamanı Başbakanın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben o gün sevinçler içinde kaldım. Bugün bir Türk bulunmuştur ki kardeşlik ve doğru yolları olan bir önder. Ortadoğu'da yaşayan insanlar birlikte yaşama günü gelmiştir. Birlikte yaşamak ile birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlerimize götürebiliriz. Savaşlar denendi kimse savaştan bir hayır görmedi. Bir Türk gencin kanı, Kürt gencin eliyle dökülme veya tersi günü kalmamıştır. Barış temeli atılmış, çok teşekkür ederim ki çok cesurca bu temeli attı Sayın Erdoğan. Barış yolu seçimle, barışa başlamasıyla. Benim tüm Kürt kardeşlerimin isteği budur ki Türklerin de aynı. Barış projesini desteklesinler. Barışa verilecek savaş zor bir savaştır. İnanın, cesur bir insan olmazsa barışa savaş veremez. Barış yolu ne kadar uzun ise bir saat savaşmaktan daha iyidir. Tüm Kürt, Türk kardeşlerime söylüyorum ki, tüm gücümüzle barış sürecini destekliyoruz, destekleyeceğiz. Önemli adım bu projeye başlamak ile oldu. Hepimiz biliyoruz ki, 10-15 sene önce böyle karşınıza gelip konuşmak imkansızdı. Bu da kardeşliğin sonucudur, birbirini anlamanın sonucudur. İnanıyoruz ki, barış süreci sonuca varacaktır. Ne kadar zaman gerekiyorsa, bu zamanı vermemiz gerekiyor. Son olarak çok mutluyuz hizmetinizde olduğumuz için. Hepinize mutluluk dolu başarılar diliyorum."

BARZANİ TÜRKÇE KONUŞTU

Barzani daha sonra Türkçe, "Son olarak Türkçe bir şeylerde söylemek istiyorum. Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Başarılar ve mutluluklar diliyorum" dedi.

PERWER: DOSTLUĞUN KARDEŞLİĞİN GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

Toplu açılış töreninde konuşan Kürt sanatçı Şivan Perwer'e alanda bulunanlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. Perwer, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Ben bu kenti, bu halkı seviyorum. Türkiyemizin Başbakanı değerli sayın Recep Tayyip Erdoğan bu barış günün mimarı oldu. Evi şen olsun. Ona, arkadaşlarına ve dostlarına teşekkür ediyorum. Erdoğan gerçekten büyük bir maya temiz süte kattı ve bugün dostluğun kardeşliğin gününü kutluyoruz. Bu sayede varolsunlar sağolsunlar ellerine sağlık. Bunun için emek veren, bunun için yüreği çarpan, bunun için aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bütün Türkiye bunu düşüncektir. Artık farklılıklar yasak edilmeyecek. Biz hep yasaklarla karşılaştık. Yasak olduğu için bu ülkemizden ayrıldık. Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimileri bizim gibi kaçtı yıllardan sonra yavaş yavaş dönüyorlar ki bugün sayesinde. Çok değerli Kürdistan bölgesinin başkanı Sayın Mesud Barzani bu konuda çok olumlu düşünceleriyle yaklaştı ve bu değerli insanları Diyarbakırımızda görmek çok sevindirici bir şey. Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez her kim varsa bu ülkede dostluğun elini tutsunlar ve birbirlerini sevsinler."

TATLISEL İLE AYNI SAHNEDE

Sonra sahneye gelen İbrahim Tatlıses'i, "Urfalı İbo yanımda. Sen ne söylüyorsun" diye Kürtçe sordu. Tatlıses ise "Ne diyeyim her şeyi sen söyledin zaten" diyerek konuşmasına Kürtçe başladı. İbrahim Tatlıses Kürtçe devam ettiği konuşmasında "Aynıyız aynı. Şivan kardeşime çok teşekkür ederim. 37 yıl sonra kentimize hoşgeldin" dedi.

SAHNEDEKİ KONUŞMALAR

Pewer ile Tatlıses, sahnede şu konuşmaları yaptı:

Perwer: Urfa'ya da Ankara'ya da, İstanbul'a, Trabzona da gideceğiz.

Tatlıses: Fark yoktur. Ha Türk ha Kürt, fark yoktur.

Perwer: Kim barış için çalışırsa o iyidir.

Tatlıses: Evet aynen öyle. Kim barışa hizmet verirse onun ellerine sağlık. O güzeldir. Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şivan kardeşimle buraya ne şöhrete, ne de şana geldik. Şöhrete de doyduk, şana da doyduk. Bizim bir tek ihtiyacımız var oda barıştır.

Perwer: Bu ülke ne tarihler gördü ne günler geçirdi biliyorsunuz. Akatlar, Babiller, Persler, Medyalar daha niceler, Abbasiler, Osmanlılar ve şimdi yeni bir devir. O devirde dostluk, barış demokrasi devridir. Demokrasi ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşama hakkı vardır. Kim olursa olsun zhangi dilde kültürde olursa olsun Sayın başbakan Almanya'da hatırlıyorum 3 yıl önce demiştiki. Asimilasyon bir insanlık suçudur, bir günahtır. Bundan sonra ülkede asimilasyon da olmayacak. insanlar özüyle, dostça kardeşçe hep birlikte yaşayacak.

Bunun üzerine Tatlıses, bir fıkra anlattı: İneği hastaymış., Hayvan da hasta bu karda ne yapayım. Yani biz istersek karı saman ederiz, yaralı hasta olan ineğide kaldırırız ama bazılarımız buna çengel yapıyor. Şimdi muhlalefet olduğu yerde barışın olması mümkün değil. Ama her şeye rağmen her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır.

Perwer: Sizler çok kez bizden türkü dinlediniz. Bazen insan içinden geçenleri söylemlek ister. Diyarbakır 4 kapılıdır ve bu 4 kapının her biri ülkemizin şahididir. Sizler biliniz ki bu Şivan'ın yüreğinde ne elem ne keder vardır.

BİRLİKTE AĞLAMA, AĞLAMA TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER

Perwer ile Tatlıses daha sonra Türkçe, 'Ağlama ağlama' anlamına gelen Kürtçe, 'Megri Megri' türküsünü birlikte söyledi.

Bu sırada Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile sanatçı İbrahim Tatlıses'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Tatlıses: Son kez bir şey diyeyim. Samimi bir şekilde söylüyorum. Benim bir oğlum daha olursa son inşallah olacak. Adını Barış koyacağım

Perwer: Benim de olursa ismini Aşiti (Barış) koyacağım


TÜRKÇE, KÜRTÇE PANKARTLAR:


Toplu açılışın yapılacağı alana Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlar asıldı. Pankartlarda, 'Bir daha kardeş kanı akmasın diye, anneler ağlamasın diye, zehirse zehir, biz içeriz', 'Dostluk, kardeşlik, barış sevdalısı Büyük usta hoş geldin', 'Biz de bu yola o gömlekten giyerek çıktık', 'Bu topraklar ne krallar ne şahlar ne başkanlar gördü ama sen bambaşkasın', 'Gün birlik günüdür, gün kardeşlik günüdür, kenetlendik ve sana geldik usta', 'Selahaddin'in torunları asrın fatihini selamlıyor, yürek yürek yüreğe omuz omuza yürüyoruz', 'Çözüm sürecinin mimarisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehrimize hoş geldiniz', 'Ne bir kelam, ne bir söz izah eder, bir adam sevdik o da sensin usta', 'Göklerin ve yerin yaratılması, dillerimizin ve renklerimizin farklı olması da O'nun ayetlerindedir', 'İtinayla köprüleriniz yapılır' yazıldığı görüldü.

Töreni izlemeye gelen çok sayıda vatandaş, yöresel müzikler eşliğinde eğlendi, halaylar çekti, zaman zaman da el ele tutuşarak birlik beraberlik mesajları verdi.

BAŞBAKAN, BAYDEMİR GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e yaptığı ve basına kapalı olarak ziyaretin detayları belediye tarafından resmi internet sitesinden açıklandı.

Baydemir, Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere Belediye Protokol Salonu’nun koridorunda bulunan ve 1939 yılında havadan çekilmiş Diyarbakır fotoğrafı üzerinden kenti anlattı. Daha sonra uluslararası bir mimarlık projesi kapsamında yaptıkları kentsel dönüşüm projesinin maketi üzerinde de bilgi veren Baydemir, Erdoğan ve beraberindekileri protokol salonuna aldı.

YEŞİL ALANI ARTIRDIK

Baydemir, 8 bin yıldan bu yana yaşamın hiç kesintiye uğramadığı dünyanın nadide kentlerinden biri olan Amed’de, Diyarbakır’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirip, "İnşallah bu buluşma hepimizin arzu etmiş olduğu, kardeşlik hukukunun, onurlu bir barışın tesis edildiği ve huzurun artık ilelebet devam edeceği yakın bir geleceğe de bizi yakınlaştıracaktır" dedi. Yerel yöneticilikte 10 yılı geride bıraktıklarını belirten Baydemir, "Kardeşlik hukuku, dostluk hukuku, muhabbet hukuku, bu hukuka dayanarak yerel yöneticilikte 10'uncu yılımı geride bıraktım. Müsadeniz olursa, yerel yöneticilikte sizden daha deneyimliyim" dedi. Kişi başına düşen yeşil alanı 0.5 metrekareden planlamayla 18.4’e çıkarttıklarını, belirten Baydemir, "Bizden önceki uygulamalarda fideler dikilir de, o fideler tutmazdı, her yıl yenisi eklenirdi. 2005 yılından bu yana 15 yaşından küçük ağaç dikmiyoruz. Ağaç dikiyoruz ve 3 yıl sonra orman oluyor. Şükürler olsun artık Diyarbakır Türkiye’nin en yeşil kentlerinden birisi oluyor ve dünya ortalamasının üstünde yer alıyor" dedi.

AÇILAN DAVALARI HATIRLATTI

Baydemir, Kürtçe'nin kullanımından dolayı açılan davaların beraatla sonuçlandığını ancak yürütülen KCK dosyasından dolayı pek çok belediye başkanı, meclis üyesi ve milletvekilinin cezaevinde olduğuna belirterek, salonda bulunan Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı işaret ederek, "Bana ve Abdullah başkana da 39 yıl isteniyor. Açılan tüm davaların özünde Kürtçe'nin kullanımı ve kültürel çalışmalar var" dedi.

BEN GİDERAYAK SİZ GELDİNİZ

Başbakan Erdoğan'ı 10 yıllık belediye başkanlığı sürecinde ilk kez ağırladığını söyleyen Baydemir, "Sayın Başbakan her geldiğinde belediyemizde bir araya gelmiş olsaydık, ifade ettiğim projelerden bir tanesini sizden alacağımız sözle hayata geçirseydik, şu anda 10 tane projeyi daha yapmış olacaktık. Ben giderayak siz geldiniz" dedi.

SİZDE ÜÇ DÖNEM, BİZDE İKİ DÖNEM

Başbakan Erdoğan da "Biz görevden almıyoruz ki" deyince, Baydemir partilerdeki aday gösterme sınırlamasını kastederek, "Sizde üç dönem, bizde iki dönem" diye espriyle yanıtladı. Baydemir, kentteki projeleri anlatıp, "Elbette yaptıklarımızdan sorumluyuz, ama yapabilirken yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. 11 aydan bu yana Diyarbakır’a gerilla cenazesi gelmedi. Ülkenin batı yakasına da asker ve polis cenazesi gitmedi. Barış halkın da hakkın da huzurunda en baki amellerdendir" dedi.

ÖCALAN VE SALİH MÜSLİM DE OLMALI

Baydemir, bu buluşma ve diyalogun nihai barışa ve derinlikli müzakereye dönüşmesi gerektiğini vurgulayıp, Barzani’nin Diyarbakır’a gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baydemir, "Bu süreç ve bu buluşmaya Sayın Öcalan ve Sayın Salih Müslim’in de dahil olmasıyla sadece Türkiye değil, tüm Ortadoğu’ya kalıcı barış geleceğine inanıyorum. Bu fotoğrafı büyütmemiz gerekiyor" dedi.

ERDOĞAN: ZİYARET HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Başbakan Erdoğan, ziyaretlerinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Sayın Barzani’nin davetimize icabet etmesi memnun etti. İnşallah köklü değişime katkı sunar" dedi. Parlamento'nun sorunların çözümü için var olduğuna dikkat çeken Erdoğan, çözüm üretmemesi durumunda görevini yerine getirememesi anlamına geldiğini söyledi.

Diyarbakır’a yatırım yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini bildiren Baydemir, Dicle Vadisi Projesi’ni süratle hayata geçireceklerini söyledi.

Hafif Raylı Sistem konusunda ise Erdoğan, ilgili bakanla görüşeceklerini söyledi. Enerji kayıp ve kaçakları konusunu da gündeme getiren Başbakan Erdoğan, enerji kayıplarının yüzde 70 olduğunu söyledi. Erdoğan, enerji hatlarının yer altına alınması yönünde çalışma yapılabilmesi için kayıp ve kaçakların azaltılması gerektiğine işaret etti.

İmanın gerisinde sevgi yattığını belirten Erdoğan, "Birbirimizi yaradandan dolayı sevmemiz lazım. Bugün yeni bir milat olsun yeni bir başlangıç olsun" dedi.

BURMA KADAYIF İKRAM EDİLDİ

Baydemir, konuklarına burma kadayıf ikram ettikten sonra Başbakan Erdoğan’a Diyarbakır Gezi Rehberi, Amed Tigris ve Yıldız Çakar’ın yazdığı ve Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel yönlerinin anlatıldığı Türkçe ve Kürtçe, 'Amed' adlı kitap, Diyarbakır yemeklerinin anlatıldığı Mehir adlı Kürtçe kitap ile Si u Ronahi (Gölge ve Işık) Sanat Atölyesi’nde üretilen Diyarbakır’la ilgili çini tabak armağan etti. Görüşmenin sonunda Başbakan Erdoğan, Baydemir, bakan ve milletvekilleri birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Çıkış sırasında da Baydemir, Diyarbakır’ın uydudan çekilen fotoğraf üzerinden yaptıkları Mahabad Bulvarı, Kamşlı Bulvarı ve diğer yolları, Dicle Vadisi ile Hafif Raylı Sistem’in geçtiği güzergahları anlattı.

 

 

BARZANİ VE KANAAT ÖNDERLERİYLE BİR ARAYA GELDİ 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konakladığı otelde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile basına kapalı bir görüşme yaptı. Başbakan, daha sonra kentteki kanaat önderleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamlarıyla birlikte yemek yedi. 

Toplantıların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Milletvekili Altan Tan, şöyle konuştu: "Bütün kardeşler Türkler, Kürtler, Araplar, Sünniler, Şiiler, Aleviler, Müslümanlar, Gayri Müslümanlar, laikler birlikte ya yeni bir Ortadoğu kuracağız. Veya kıyamete kadar savaşacağız. Kimse savaştan hayır görmez, onun için önümüzde tek bir yol var; barışı tesis etmek, kardeşliği tesis etmek. Ama bu barış ve kardeşliği tesis ederken de birbirimizi kandırmadan, dolandırmadan oyalamadan, dürüst bir birliktelik oluşturmak. İşte onun için bugünün öyle bir önemi var. Ama bunun ötesinde küçük fotoğrafa bakarsanız. Birileri seçim hesabı yapabilir, birileri parti hesabı yapabilir. Birileri Kürtlerin 2 milyon varil petrolü çıkacak. Buna göz koyup kendince derin hesaplar yapabilir. Birileri Mezopotamya'nın toprağına, suyuna göz koyabilir bunların hepsi ne kadar derin hesaplar olursa olsun küçük hesaplardır. En büyük hesap bizim binlerce yıllık kardeşliğimizdir, birlikteliğimizdir. Ama bu çözüm de BDP'siz, PKK'sız diğer Kürt siyasi yapılarını yok farz eden bir çözüm değildir. Kat edeceğimiz daha çok yol var, bu sürece mutlaka PKK'nın da, BDP'nin de, islami gruplarında, bütün aktörlerinde dahil edileceği bir yol haritasıyla devam edersek başarıya ulaşırız." 

Başbakan Erdoğan'ın, 'Dağdakiler inecek, hapishanelerdekiler çıkacak' sözleri hatırlatılan Tan, "Bunların hepsi güzel temenniler, doğru laflardır. Ama çok fazla beklemeye hiç kimsenin tahammülü yoktur. Onun için acele demokrasi, hızlı demokrasiyle sürecin bütün aktörlerinin devrede olacağı bir demokrasi. Sayın Barzani'nin konuşmasını olumlu buluyorum, çok kısa, ama öz ve doğru konuştu. Özgürlükten, barıştan bahsetti. Kardeşleri arasındaki kırgınlıkları da yani PKK, PYD, BDP, KDP, HAK-PAR, KADEP, HÜDA-PAR bütün Kürt siyaseti arasındaki kırgınlıkları ve faklılıkları çözme zamanıdır. Bunları kaçırma zamanı değil. Birileri bizi vuruşturmak, çatıştırmak isteyebilir, birileri Kürtlerin haklarını alacağı bir dönem de Kürtleri bölmek isteyebilir. Bugün ayakta durma, dik durma, sorunları çözme zamanıdır. İnşallah bu sorunların hepsini çözeceğiz, büyük fotoğrafa bakıyoruz. Büyük fotoğraf, kardeşliktir, barış ve birlikte yaşamaktır" dedi. 

16 Kasım 2013
Etiket; Diyarbakır ziyaret, Mesud Barzani, Şivan Perwer, Başbakan Diyarbakır, İbrahim tatlıses Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Başbakan o kelimeyi ilk kez kullandı
Diyarbakır'da şakalar espriler
Tatlıses-Perwer düeti başlıyor-Canlı
Diyarbakır'da tarihi gün, Erdoğan ilk kez belediyede
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir