25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Dondurmadaki tehlike



Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenmemesi gerektiğini söyledi.

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu kaydetti. Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmanın öğün arasında yenmesinin daha uygun olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şık, dondurma yedikten sonra biraz ılık su içmenin mideyi rahatlattığını kaydetti. Aç karnına dondurma yemenin bazı insanlarda mide ağrısına neden olabileceğini, ayrıca çocukların külahlı dondurma yerken lokmaları hemen yutmaması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurma külahının ağızda bir süre tutup yumuşadıktan sonra yutulmasını, aksi takdirde boğazda tıkanmaya neden olabileceğini dile getirdi.

ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR

Dondurmanın sütten imal edildiğini, dolayısıyla her süt ürünü gibi bozulmaya, mikrop üremesine elverişli bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, ağlıklı koşullarda üretilen, taşınan ve muhafaza edilen dondurmaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şık, üretim aşamasında kullanılan hammaddenin sağlıklı, ekipmanların da hijyenik olmaması halinde, sütten imal edilen dondurmanın mikrop üremesi sonucu hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

SERVİS KAŞIĞI YIKANMALI

Dondurma satış yerlerinde buzluktan çeşitli dondurmaları külahlara servis yapmak için kullanılan kaşıkların iş bittiğinde satış elemanı tarafından bir bardak su içine konmasının önemli yanlışlardan biri olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, "Zamanla bu su içinde mikroplar çoğalmaktadır. Bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Firmalar bu konuya dikkat etmeli, servis kaşıklarını sık sık yıkayarak temizlemelidir" dedi.

BUZLANMIŞ DONDURMAYA DİKKAT

Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, "Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Yediğimiz dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Bu tip ürünler karşısında tüketiciler dikkatli olmalıdır" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini, bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerektiğini söyledi.

SON TÜKETİM TARİHİNE DİKKAT

Yeterli soğutma sistemi olmayan, güneş ışığı ve toza maruz kalan ortamlarda satışa sunulan dondurmaların sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, ambalajlı satılan dondurmanın etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

11 Temmuz 2013
Etiket; dondurma, sağlık, zararları, tehlike Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Sağlık görevlisine saldırı
Rastgele gözlük almayın
Acil servis çalışanları tehlike altında
Kilo vereceğim derken fazlasını almayın
Kadınlara sağlık yaşam anlatıldı
Tıbbi zararlar sigorta kapsamında
Bitki çayları o kadar da masum olmayabilir
Dondurmada hijyene dikkat
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir