29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Egeli ihracatçıların nisan ayı raporu



Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 151’lik ihracat artışıyla dört aydır üst üstü Türkiye genelinde ihracatını en fazla arttıran sektör oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri, 2013 yılı Nisan ayında 979 milyon 325 bin dolarlık ihracata imza attı. 2012 yılı Nisan ayına göre EİB’nin ihracatı yüzde 2 artarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 20’lik artışla 347 milyon 886 bin dolar oldu.

Nisan ayında, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 10 tanesi 2012 yılı Nisan ayına göre ihracatlarını arttırırken, sadece 2 tanesi geçen yılki ihracat rakamının gerisinde kaldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2013 yılı ilk dört aylık döneminde kayda aldığı ihracat rakamı 3 milyar 932 milyon dolara ulaşırken, son bir yıllık ihracatı ise 11 milyar 450 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ege İhracatçı Birlikleri’nden Nisan ayında yapılan madencilik ürünleri ihracatı yüzde 26’lık artışla 92 milyon 559 bin dolara çıkarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 20’lik yükselişle 347 milyon 886 bin dolara sıçradı. Sanayi ürünleri ihracatı ise yüzde 10’luk düşüşle 538 milyon 878 bin dolara indi.

ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ REKORLARINA YENİSİNİ EKLEDİ

2013 yılına fırtına gibi giren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ocak, Şubat ve Mart aylarından sonra Nisan ayında da Türkiye genelinde ihracatını en fazla arttıran sektör oldu. 2012 yılı Nisan ayında 10 milyon 88 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç eden EZZİB üyeleri, 2013 yılı Nisan ayında ise yüzde 151’lik artışla 25 milyon 308 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 148 milyon 401 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan birlik olma özelliğini sürdürürken, ihracatını yüzde 20 oranında arttıran Ege Tütün İhracatçıları Birliği 103 milyon 966 bin dolarlık dışsatımla ikinci sıraya yükseldi.

EGE MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 1 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

Ege İhracatçı Birlikleri’nde sıralamada üste çıkan bir diğer birlik ise Ege Maden İhracatçıları Birliği oldu. Nisan ayında ihracatını yüzde 26 yükseltmeyi başaran EMİB, 92 milyon 559 bin dolara ulaştı ve sıralamada üçüncü sıraya çıktı. Yıllık ihracat rakamını 988 milyon dolara çıkaran Ege Maden İhracatçıları Birliği, Mayıs ayında 1 milyar dolar barajını geçme sinyali verdi.

EHKİB İHRACATINI YÜZDE 9 ARTTIRDIĞI HALDE İKİ SIRA GERİLEDİ

Ege İhracatçı Birlikleri arasında en fazla ihracat yapan birlikler sıralamasında uzun yıllardır ikinci sırada yer alan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise, yüzde 9’luk ihracat artışıyla 89 milyon 196 bin dolarlık dışsatım rakamına ulaşmasına rağmen, Ege Tütün İhracatçıları Birliği ve Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin daha yüksek ihracat artış başarısı göstermesi nedeniyle uzun bir aradan sonra aylık ihracat rakamında dördüncü sıraya düştü. Son bir yıllık ihracat rakamları dikkate alındığında ise

EHKİB, ikinci sıradaki yerini açık ara korudu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 19’luk ihracat artışıyla 58 milyon 954 bin dolarlık ihracat yaparken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 geliştirerek 53 milyon 701 bin dolara çıkardı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2013 yılı Nisan ayında yüzde 19’luk ihracat artışıyla 39 milyon 702 bin dolarlık dövizi ülkemize kazandırırken, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 13 geliştirdi ve 38 milyon 322 bin dolara ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2013 yılı Nisan ayında ihracatı gerileyen iki birlikten biri olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 10’luk düşüşle 26 milyon 383 bin dolara geriledi. 2013 yılı Nisan ayında ihracatı gerileyen bir diğer birlik ise Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği oldu. ETHİB’in ihracatı yüzde 6’lık düşüşle 20 milyon 625 bin dolara indi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 8’lik ihracat ihracat artışıyla 8 milyon 971 bin dolara ulaştı.

12 BİRLİĞİMİZDEN 10 TANESİNİN İHRACATININ ARTIŞI SEVİNDİRİCİ

Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2013 yılının Nisan ayında yapılan ihracatın yüzde 2’lik artışla 979 milyon 325 bin dolara çıktığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2013 yılı Nisan ayında EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 10 tanesinin ihracatını arttırmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Tarım ürünleri ve madencilik ürünleri ihracatında artış oranlarının daha yüksek olduğunu anlatan Türkmenoğlu, “Madencilik ihracatımız yüzde 26, tarım ürünleri ihracatımız yüzde 20 arttı. Bu sektörlerimiz 2013 yılında hedeflerine kolaylıkla ulaşabilecek görünüyor. Sanayi ürünleri ihracatımızın önümüzdeki aylarda toparlanacağını ve toplamda 2013 yılı sonu için belirlediğimiz 12.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Son aylarda döviz kurlarında ihracat aleyhine seyir düzeldiği takdirde ihracat rakamları daha da güzel gelişecektir” diye konuştu.

02 Mayıs 2013
Etiket; Ege, İhracat, Zeytinyağı, Türkmenoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
Folkart TSYD Ege Kupası Altay'ın
TSYD Ege'de yılın spor ödülleri açıklandı
Yüzde 45 karla satmayın
Özel Ege'nin başarı geleneği
EİB ihracatı temmuzda arttı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir