20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Egeli lojistikçilerden anlamlı güçbirliği



Röportaj: Suzan Ernoyan

İzmir'de yeni kurulan "Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş", Cemal Elmasoğlu, Koç Ali Al, Şenol Günaydın, Sezai Geyik ve Aslan Savaşan’dan oluşan 7 lojistik firmasının Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte, “ben değil, biz varız” felsefesi ile rekabet zincirinde global oyuncu olmak üzere güçbirliği yaparak yola çıktı. Hükümet’ten beklentileri; yerel birlikteliklerin desteklenmesine İzmir’den başlanması.

Ege Global Lojistik kartopu gibi büyüyecek...

Elmas Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Global Lojistik A.Ş üyesi Cemal Elmasoğlu’ndan yeni kurulan yatırım ile ilgili bilgi aldık.

Ege Global Lojistik A.Ş nasıl doğdu bahseder misiniz?

Her zaman söylüyoruz. Türk Karayolu Taşımacılarının sorunları belli. Uluslararası boyutlarda vermiş olduğumuz hizmetlerle ilgili yaşadığımız sıkıntılar belli. İç piyasada ise, her aşamasında liman nakliyesinden, kargo dağıtım paket kargo gibi bir sürü unsurlarda yaşadığımız bir sürü sıkıntı var. Globalleşen dünyada rekabet artık sınırsız.

Bu anlamda bizim bölgemiz de Türk nakliyeciler olarak çok daha kuvvetli olmamız gerekiyor. Hem ortak bir güç birliği, hem de bizim bölgemiz de Sayın Bakanımız Binali Yıldırım, projeksiyonunda belirttiği gibi İzmir’deki yatırımlar. Bu yatırımlar içerisinde, Türkiye içinden bile olsa ithal ikamesi olmasın ve yerleşik gurup şirketler projelere talip olsun mantığıyla Ege Global Lojistik Yatırımlar Ticaret Anonim Şirketini kurduk.

Çok ortaklı olacak, ancak sadece iştigal konusunda taşıma sektörü veya lojistik sektörü içerisinde hangi faaliyette olan var ise, ortaklığı açıyoruz. Şu anda İzmir’de iki tane proje var. Bir tanesi Çandarlı Liman Projesi, ikincisi de Kemalpaşa lojistik Köy projesi.

Ege Global Lojistik A.Ş projeleri nedir?

Bu şirket tüm altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Öncelikli olarak bizim hedefimiz, Çandarlı ve Kemalpaşa ihalelerine katılmak olacak. Bu anlamda bu bölgenin insanlarının ortaya koyduğu konsorsiyum’la ihalelere direk olarak girecek ve Allahın izniyle bu ihaleler bizde kalacak.

Hem yap-işlet modeli, hem de buranın inşaatları bitti. Üst yapı ve işletim sistemleri içerisinde çok ortaklı İzmirli lojistik firmalarının tümünün ortak aklıyla ve ciddi bir heyecanla kurulan bir organizasyon. Bundan sonra hem bölgemiz de, sonra da ülkemiz de yapılacak olan projelerde tecrübelerimizi diğer bölgelerdeki sektördeki lojistik firmalarına açmış olacağız. O arkadaşlarımızla ortak girişimler içerisinde bulunacağız.

Ege Global Lojistik A.Ş kaç kişiyle kuruldu?

Başlangıç olarak 7 kişiyle kuruldu. Ancak çok ortaklı şirket modeline geçiyoruz. Burada hedefimiz 100 ortak olacak. İlk ziyaretimiz İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu başkanımıza oldu. Kendisine ortaklık teklifini sunduk. Çünkü bu noktada Esnaf Odaları olmazsa olmaz. Oda ve Borsalar, Sanayi ve Ticaret Odası, İhracatçı Birlikleri, bu şirketin ortakları yanı sıra, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve UKAD ortaklardan bir tanesi olacak.

Bunlar sembolik ve özellikle oda ve borsa dediğimiz sektörel birliktelikler organizasyonun gücünü gösterecek bu yapı içerisinde otomatikman olmak durumunda. Zekeriya Mutlu, ”İzmir kökenli firmalar tarafından kurulan Ege Global Lojistik Şirketine destek vermek kent kültürünün bir gereğidir. Birliğe bağlı üyelerinin bu yapı içerisinde olmasının kendilerine mutluluk vereceğini ve şirketin İzmir’e ait ihale süreçleri içerisinde yer alması önemlidir. Bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Yeni oluşumun İzmir’e Ege Bölgesi’ne ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ettiğini” söyledi.

EGEMEN ORTAK OLMAYACAK

Hangi firmalardan oluştu?

Elmas Lojistik olarak biz varız. Ege Ekspres Uluslararası Nakliyat, Nak Kargo Koç Ali Al, Arsped Petrol Ürünleri A Ş. Geyik Nakliyat Sezai Geyik , Günaydın Nakliyat Şenol Günaydın ve Fevzi Akay’dan oluşan ekibimiz. Yerimizi tuttuk ve Bismillah diyerek iki toplantımızı kendi yerimiz de yaptık.

Allahın izniyle hedefimiz, bizim bölgemiz de yapılan projelere talip olmak. Akabinde Uluslar arası lojistik firmalarının Türkiye’ye gelmeleri sonucunda bireysel firmaların yaşadığı sıkıntılar var. Bunların karşılarında bir güç birliği yapmak asıl hedefler içinde bulunuyor. Bu nokta da ortak alımlar olacak, dolayısıyla bu şirket kartopu gibi büyüyecek. Ama biz erimeyeceğiz. Mümkün olduğu kadar bölgenin şirketi yapacağız. Böyle bir açılımla inşallah biz örnek olarak diğer sektörlere de açabiliriz.

Bugün birliktelik dediğimiz olgu, bizimle birlikte yeşerir ve bizden sonra diğer sektörler böyle işbirlikleri içine girerler. Ardından global şirket yapılanmalarıyla birlikte Türk şirketlerinin Türkiye’de, ama uluslar arası projelerde imza atabileceği süreçleri hep birlikte yaşarız diye düşünüyorum.

Zaman içerisinde Egemen ortaklık olacak mıdır?

Kesinlikle Egemen Ortak olmayacak. 100 ortağa çıktığımızı düşündüğümüz zaman, diyelim ki bir arkadaşımız iş kazasına uğradı, 99 tane arkadaşımız devam ediyor. O bir hisse, otomatikman 99 kişiye eş değer bir şekilde bölünecek. Kesinlikle ikinci bir hisse alınamayacak. O yüzden egemen ortak, tekelcilik ve art niyet yok.

EFELER YALNIZ OYNAR EZBERİNİ BOZACAĞIZ

Örnek aldığınız model var mıdır?

Kipa Modeli bizim için gerçekten çok güzel bir örnek. Ancak Kipa’dan sonra İzmir’de çok ortaklı girişimler başarısız oldu. İzmir’den böyle bir organizasyonu aşmak bizim en büyük hedefimiz ve aşkımız olacaktır. Ayrıca çok ortaklı şirket modelini kurarken hata yapmamak adına Güven Hukuk bürosu ile çalıştık. Selim Güven gerçekten bu konuda inanılmaz derecede üstad. Egemen ortak olmasına engelleyici şirket yapısını oluşturdu. Yurtdışı örneklerden aldığımız ve daha da alacağımız veri tabanı ile birlikte uygulamasında lojistik köy nasıl yapılmalı, hangi sektör oyuncuları orada olmak durumunda gibi bir çok analizlerle birlikte nihai projemizi inşallah sonlandıracağız.

Böylece bölge nakliyecisinin menfaatlerini güden ve uluslar arası rekabette önünü daha çok açacak unsurlarla bu şirketi global bir şirket haline getirmek için adını Ege Global Lojistik koyduk.

İzmir’de Efe’ler yalnız oynar sözü yaygındır değil mi?

İzmir’de böyle bir yapının var olduğunu biliyoruz. Aile ve kurumsal şirketlere baktığınız zaman hep bireysel olarak hareket eden şirketler yoğunlukta. Hep söylediğimiz, “ben değil biz varız” sözünün altını doldurmak lazım. Bizler güç birliktelikten geçer diyerek, kişiler egolarımızı bir tarafa bırakarak sektörün menfaati ve İzmir’in gelişimi için yola çıktık. Eski yaşanmış kötü olumsuzlukların üstünü kapatmak adına bizler, Global olarak tek bir şirket kuralım ve ihaleler başta olmak üzere uluslar arası rekabet zincirinde biz global oyuncu olmak adına güçlerimizi birleştirelim istedik. İnşallah bu konuda başarılı olacağız. Sık kullandığım bir söz vardır. ”Her geç verilmiş doğru karar, geç değildir. Önemli olan o kararı verebilmektir.

Biz rakip şirketler olarak 7 kişi bir araya gelerek böyle bir şey kurabiliyorsak bunun bir anlamı olmalı. Bu konuda engeller ve istemezükçüler karşınıza çıkabilir? Kesinlikle olacaktır. İzmir’in tarihinde maalesef bunlar var. İzmir’de rahat bir ortam var. Ne gerek var diyen insanlar da olabilir. Hiç önemli değil, biz yola çıktık ve yolumuza devam ediyoruz.

Ege Global Lojistik para kazanmak amacında değil mi?

Bir ticari şirket oluşumunun dışında bir oluşum. Bizim burada hedefimiz para kazanmak değil.Bizim hedefimiz çok net olarak söylemek gerekirse, İzmir’de yapılan projelerde İzmirlinin imza atmasını sağlamak. Yabancı şirketler neden lojistik firmalarına göz dikti? Türkiye’nin coğrafi konumu çok önemli. Tarihi İpek Yolunun bizim bölgemizden geçmesi çok önemli. Ayrıca her tarafa yakın bir destinasyonumuz var. Sıkışan Pazar ekonomilerinde her sektör daha çok iş yapacağı alanları tercih eder. Bu gün Avrupa’da sıkışmış bir ekonomisi yanında, Türkiye’de her şeye rağmen ayakta duran canlı bir ekonomi var. Türkiye’nin ihracat projeksiyonuna baktığımız da bunun deklerasyonu bile Türkiye’den yapılacak sevkiyat oranı bile bir hedef. Ancak hedefi bile yüksek tutulması sonucunda yabancıları cezbediyor.

Türkiye’de belli sektörlerde iniş ve çıkışlar var ama hala ekonomi ayakta olduğunu gören yabancı lojistik firmaları yeni Pazar yaratma adına buraya geliyor. Örneğin Almanya’da sıkışan bir ekonomi var ise, Almanya kendini biraz daha üstte ve Türkiye’yi biraz daha altta ve yeni bir Pazar olarak gördüğü için gelip Türkiye’ye saldırıyor.

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu,10. Kalkınma Planı’yla beraber Türk nakliye sektörünün devlet tarafından güvence altına alındığına dikkat çekiyor ve yabancı şirketlerin Türk nakliye sektöründeki payına dikkat çekerek “şirketlerinizi satmayın, güzel şeyler olacak” diyor. Bu sese kulak vermek lazım diye düşünüyorum.

Beklentileriniz neler?

Hükümetimizden beklentimiz, yerel birlikteliklerin desteklenmesine İzmir’den başlatılmasının sağlanmasıdır. Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş olarak bu konuyla ilgili hem moral olarak, hem de ihale süreçleri içerisinde bize öğretecekleri bir çok nokta olacaktır. Onları bize öğreterek ihale döneminde inşallah o ihaleleri çatır çatır almak istiyoruz.

Ankara’ya vermek istediğiniz mesaj ne?

Artık lokal birliktelik gücün entegrasyondan geçtiğini her ne kadar geç kalmış olsak dahi kabul etmek lazım. Bu şekildeki işletmelere talip olma cesaretini gücünü gösterip, hükümetin buna destek vermesi gerekiyor. Yerel birliktelikler, moralin dışında uygulamaya geçtikten sonra diğer sektörleri birliktelik anlamında tetikleyecektir. Bir kentin dinamiklerini ayağa kaldırdığız zaman o şehir gelişir. Dolayısıyla bu şehirde kazanan insanların böyle global projelerde bir arada olmasını, özellikle Sayın Bakanımızın bizi desteklemesini canı gönülden arzu ediyoruz.

28 Kasım 2013
Etiket; Ege Global Lojistik, Cemal Elmasoğlu, elmas lojistik, çandarlı limanı, izmirli taşımacılar oluşum Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Elmas Grup kurucusunun izinde...
Elmas ile Arkas'tan Ege Güçbirliğine örnek olacak adım
Ege Global AŞ'den ortaklık teklifi
Çandarlı'ye teklif yok
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir