28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

EİB'in ihracatı yüzde 6 arttı



Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 2013 yılı Ağustos ayında, 2012 yılı Ağustos ayına göre yüzde 6’lık ihracat artışı yakalayarak 899 milyon 673 bin 36 dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak-Ağustos döneminde kayda aldığı ihracat ise yüzde 4’lük artışla 7 milyar 892 milyon 663 bin dolara çıktı. Son bir yıllık dönemdeki ihracat rakamı ise yüzde 2’lik artışla 11 milyar 746 milyon 782 bin dolar oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri üyesi ihracatçılar, Ağustos ayında 507 milyon 885 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç ederken, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 1 geriledi. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 18’lik artışla 305 milyon 653 bin dolara ulaştı. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 9’luk artışla 86 milyon 134 bin dolara çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 10 tanesi 2012 yılı Ağustos ayına göre ihracatlarını arttırma başarısı gösterirken, sadece Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği 2012 yılı Ağustos ayı performansının gerisinde kaldı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATI SEKİZ AYDIR REKOR KIRIYOR

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 112 milyon 653 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birlik olma özelliğini sürdürürken, 2013 yılında Türkiye genelinde ihracatını en fazla arttıran birlik olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) yüzde 174’lük ihracat artışıyla ihracatını en fazla arttıran sektör olma özelliğini sekizinci ayda da devam ettirdi. 2012 yılı Ağustos ayında 7 milyon 152 bin dolarlık ihracata imza atan EZZİB, 2013 yılı Ağustos ayında bu rakamı 19 milyon 615 bin dolara çıkardı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2013 yılı Ağustos ayında ihracatını yüzde 1’lik artışla 105 milyon 235 bin dolara taşıdı ve ikinci sıradaki yerini korudu. Ege Maden İhracatçıları Birliği, yüzde 9’luk artışla 86 milyon 235 bin dolarlık ihracata imza attı ve istikrarlı artışını sürdürdü. İhracatını 2013 yılı Ağustos ayında, 2012 yılı Ağustos ayına göre yüzde 18 arttıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 64 milyon 641 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan dördüncü birlik konumuna yükseldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, ihracatını yüzde 8 geliştirerek 60 milyon 835 bin dolara ulaştı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2012 yılı Ağustos ayına göre ihracatını yüzde 28’lik artışla 54 milyon 725 bin dolara çıkardı. Temmuz ayında yüzde 120’lik rekor ihracat artışına imza atan Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin ihracatı Ağustos ayında yüzde 3’lük gerilemeyle 48 milyon 152 bin dolara düştü. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 11’lik ihracat artışı sağladı ve 35 milyon 432 bin dolarlık ihracata imza attı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de yüzde 35’luk ihracat artışıyla 20 milyon 84 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

TEKSTİL İHRACATI KÖTÜ GİDİŞE DUR DEDİ

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 14 milyon 851 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken, 2013 yılı Ağustos ayındaki ihracat rakamını tekrarlamış oldu. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise Ağustos ayında, 9 milyon 964 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Bölgesi’nden deri ürünleri ihracatı yüzde 7 artış gösterdi. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2013 yılı Ağustos ayında Türkiye ortalamasının üzerinde ihracatını arttırarak 899 milyon 673 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşmasının sevindirici olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Mısır ve Suriye başta olmak üzere yakın coğrafyadaki siyasi krizlere rağmen ihracat rakamlarındaki artışın kayda değer olduğunu, ihracatta istikrarlı artış için döviz kurunda da istikrar beklediklerini aktardı. Türk ihracatçısı açısından 1.90 TL’lik dolar kurunun ve 2.20’lik döviz sepetinin rekabetçi bir kur seviyesi olduğuna vurgu yapan Türkmenoğlu, “Döviz kurlarındaki ani yükselişler başta enerji ve petrol fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerinde ciddi artışları ve akabinde enflasyonu tetikliyor. Yabancı alıcılardan da fiyat indirin baskısı oluşuyor. İhracatçılar açısından zamana yayılan döviz kuru artışı daha faydalı” şeklinde konuştu.

03 Eylül 2013
Etiket; eib, mustafa, türkmenoğlu, ege, ihracat, ağustos Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
Ege'de Yılın Spor Ödülleri sahiplerini buldu
TSYD Ege'de Yılın Spor Ödülleri açıklandı
Folkart TSYD Ege Kupası Altay'ın
TSYD Ege'de yılın spor ödülleri açıklandı
Gerçek bir destan
Özel Ege'nin başarı geleneği
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir