19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Elektrik, doğalgaz, sigara ve içkiye zam geliyor



Hükümetin 2015 yılı bütçe çalışmaları zam mevsiminin açıldığının işareti. Hem 2014 bütçesinde hazirandan itibaren görülen kötüleşmenin giderilmesi hem de dolar kurundaki yükselişin elektrik ve doğalgazda yarattığı zam baskısı var. 17 Ekim öncesi tüm zamlara karar verilmek zorunda.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre;

2015 yılı bütçe hazırlıkları başladı. Haziran ayından itibaren bütçede görülen kötüleşmenin etkilerini gidermek amacıyla elektrik, doğalgaz ve vergilerde ne tür ayarlamalar yapılacağı masaya yatırıldı. Bu ay ilk olarak elektrik fiyatlarına zam için bir değerlendirme yapılacak. Eğer zam yapılırsa 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Ancak yapılacak zamların enflasyona etkisi de önem taşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız AA’ya yaptığı açıklamada, kurun önemli bir tehdit edici unsur olduğunu belirterek, 29 Eylül Pazartesi akşamına kadar vakitlerinin olduğunu söyledi. Eğer bir zam kararı alınacaksa 30 Eylül itibariyle alınmak zorunda.

ÇİFT HANE ENFLASYON RİSKİ

Elektrik ve doğalgaza kurun etkisiyle zam ihtiyacı artıyor. Yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle maliyetlerde artış oldu. Ayrıca kur da hareketli seyrediyor. Son olarak dolar 2.26 liraya kadar yükseldi. Elektrik fiyatları 3 ayda bir, doğalgaz fiyatları ise her ay değerlendirmeye alınıyor. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik daha çok doğalgaza bağlı üretilmek zorunda kalındı. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da kuraklık nedeniyle elektrik üretim maliyetlerinin arttığını dile getirmişti. Elektrikle birlikte doğalgaza da zam gelebileceği tahmin ediliyor. Ancak oranlar belirlenirken artan enflasyonun da dikkate alınması bekleniyor. Ekim ayında yapılacak elektrik ve doğalgaz zammı yıl sonu enflasyonunu çift hanelere taşıyabilecek.

GELİRLER NE OLACAK?

Bütçede özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) gelirleri zayıf seyrediyor. Eğer harcamalardaki artış aynen devam ederse vergilerde de artış kaçınılmaz. Bunun için 2015 yılı bütçesinin sunulacağı 17 Ekim öncesinde yapılacak zamlara karar verilmesi gerekiyor. Çünkü 2015 yılına ilişkin vergi tahminleri yapılırken bu yıl sonunda elde edilecek vergi gelirleri baz oluşturacak. Yurtiçinde satılan mallar üzerinden alınan ve bütçeye hemen etkisi olan dahilde KDV hem temmuz hem de ağustos aylarında geriledi. Temmuzda dahilde alınan KDV yüzde 8.6, ağustosta ise yüzde 9 oranında düştü. Yılın ilk 8 ayı itibariyle KDV’deki artış binde 4, Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) artış ise yüzde 4.2 düzeyinde oldu.

SİGARA VE İÇKİ ZAMMI

Bütçe için önemli bir gelir kaynağı olan KDV’deki gerileme eğer yılın kalan aylarında devam ederse geliri artırmak için yeni vergi artış kararları almak kaçınılmaz hale gelecek. Ancak KDV’deki gerileme için KDV oranlarında bir artış söz konusu değil. Çünkü ürünlerden belli oranlarda KDV alınıyor. Ancak KDV’yi yükseltecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ürünlerinde bir artış yapılabilecek. ÖTV’deki artışlar ise genellikle içki ve sigara üzerinden yapılıyor.

27 Eylül 2014
Etiket; elektrik, doğalgaz, içki, sigara, zam, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Emekliye temmuz zammı
Ödemiş'e 'Yıldırım' destek
İzmir'de ulaşıma zam geliyor
TEOG için ter döktüler
TEOG öncesi son uyarılar
Seferihisar, yüzen güneş enerji santrali kuracak
Ödemiş'e doğalgaz müjdesi
Genç beyinlerden 'yeşil' başarı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir