28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Eli sopalılar işkence suçundan yargılansın



Turaç TOP/DHA - İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, kentteki Gezi Parkı protestoları sırasında göstericilere saldırıp kötü muamelede bulunan eli sopalı kişilerin işkence suçundan yargılanması gerektiğini belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Vali Mustafa Toprak, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da yargılanmasını isteyen Pekdaş, soruşturmanın, etkin ve adil yapılabilmesi için faillerin yer almadığı jandarma gibi bir birim tarafından gerçekleştirilmesini istedi.

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Gezi protestolarına destek amacıyla kentte gerçekleştirilen gösterilerde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Polisle göstericilerin karşı karşıya geldiği ilk üç günü ve tartışmalara neden olan eli sopalı kişiler üzerinde duran Pekdaş, “İzmir Barosu olarak başından itibaren bir gerçeğin altını çizdik. Barışçı gösteriler, demokrasilerin olmazsa olmazıdır ve iktidarların bu eylemleri anlaması ve dinlemesi gerekir. Maalesef tam tersi yaşanmaktadır. Yetkililerce, orantısız güç veya kuvvet kullanmakta sınırın aşılması gibi bir takım değerlendirmelerle hafifsenmeye çalışılan eylemler bir insanlık suçu olan işkence suçunu oluşturmaktadır. TCK’nın işkence suçunu düzenleyen maddesine göre bunu uygulayanlar ister kamu görevlisi olsunlar, ister olmasınlar, bu suça iştirak eden diğer kişiler ve ihmali davranışlarıyla bu suçun oluşmasına izin verenler de aynı suçun faili olarak kabul edilmişlerdir. Bir yurttaşı yaşamsal risk taşıyacak, kemik kırığı yaratacak biçimde dövmek ve sonra da kanlar içinde bırakarak terkedip gitmek ancak intikam amacıyla cezalandırma isteğiyle ve nefretle açıklanabilir. Bu tür davranışların, yasanın tanıdığı zor kullanma yetkisiyle bir ilgisi yoktur. Artık sokaklarda yaşanan polis şiddetinden söz ederken bu eylemlerin işkence olduğunun altı çizilmeli, bu fiilleri gerçekleştirenlere karşı işkence suçundan dolayı işlem yapılmalıdır” dedi.

25 MADDE İHLAL EDİLDİ

Pekdaş, “İzmir’de eli sopalı kişilerin şiddeti yaşandı ve günlerce konuşuldu. Emniyet Müdürü ve Vali tarafından varlıkları kabul edilen sivil sopalılar hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Oysu tüm bu görüntüler Cumhuriyet Savcılıkları için ihbar mahiyetindedir ve savcılar nasıl olursa olsun suç işlendiğini öğrendiklerinde soruşturma yapmak zorundadırlar. Baro Başkanlığımız tarafından verilen ihbar dilekçesinde, kolluk kuvvetlerince TCK’nın tam 25 maddesinin ihlal edildiği tespiti yapılmıştır. Sayın savcıların bu suçlardan bir tanesini dahi tespit ederek işlem yapmamış olmaları hukukun güvenliği adına bir talihsizliktir. Her gün gazeteler, televizyonlar, sosyal medya, işkence kapsamında değerlendirilmesi gereken ve kolluk kuvvetleri ile onların yanında yer alan sivil polis/şahıslarca gerçekleştirilen eylemlere ilişkin onlarca görüntü yayınlanmasına rağmen Cumhuriyet Savcıları tarafından bu kişilere karşı herhangi bir soruşturma yapılmamıştır. Savcılar, yalnızca bunları değil suça karıştığı iddia edilen resmi görevlileri de soruşturmak zorundadırlar. Öte yandan, soruşturulması istenen tüm faillerin polis olmaları nedeniyle etkin ve adil bir soruşturma için tüm soruşturma işlemlerinin CMK 165’inci maddesi uyarınca faillerin yer almadığı jandarma, Sahil Güvenlik gibi bir birim tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Baromuz, tüm işkence mağdurlarına hukuksal destek vermekte ve işlenen suçların faillerinin ortaya çıkarılması için her türlü girişimde bulunmaya kararlıdır. Bugün ülkemizin, susmayan, korkmayan ve bildiren yurttaşlara her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır” dedi.

35 BAŞVURU VAR

Olaylarda mağdur olan 35 kişinin hukuki yardım amaçlı kendilerine başvurduğunu dile getiren avukat Pekdaş, eli sopalı kişiler arasında şortlu, sırt çantalı, yüzleri maskeli kişilerde bulunduğunu, Savcılığa ve Valiliği başvuru yapmalarına rağmen kendileriyle irtibata geçilmediğini söyledi. Pekdaş, haklarında suç duyurusunda bulundukları kişilerin İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İzmir Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürü, görevli olan diğer şube müdürleri, resmi ve sivil polis memurları, olay yerinde bulunan vatandaşlara karşı suç işleyen kişiler olduğunu belirtti.

CD, DELİL OLARAK SUNULDU

Pekdaş, açıklamasının ardından polisin orantısız güç kullanması, eli sopalı kişilerin saldırıları, yaralanan kişilerin darp izlerini gösteren görüntülerin yer aldığı CD’yi basın mensuplarına dağıttı. Bu görüntüleri, Cumhuriyet Savcılığı’na delil olarak sunduklarını söyledi.

12 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir