29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Emeklilik hesaplaması yanlış yapılanlara müjde



İzmir Gaziemir'de yaşayan Bayise Çakmak, emekli olabilmek için eksik 1 gün nedeniyle iki kez prim yatırmasına rağmen, bunun toplam günlerine eklenmemesi yüzünden emekli olamayınca, avukatı Erdal Durak aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) açtığı davayı kazandı. Gecikmiş emekli aylıklarının faiziyle birlikte ödenmesine hükmeden kararı Yargıtay da onadı.

1989 yılından 2002'ye kadar farklı işyerlerinde çalışan, 2002-2008 yılları arasında SSK'da toplam 3 bin 269 prim günü bulunan Bayise Çakmak, 2008 yılında değişen yasa kapsamında, bu tarihten itibaren isteğe bağlı Bağ-Kur'lu olarak primlerini yatırmaya devam etti. 30 Ekim 2009 tarihinde SGK'ya başvurarak, günlerinin toplanmasını istedi, tamamlamış ise sigortasını kapatıp emeklilik için öngörülen yaşı bekleme talebinde bulundu. Kurum görevlisi memur, sigortasını kapatabilmesi ve emekli olabilmesi için gerekli olan 3 bin 600 günden 1 gün eksiği bulunduğunu, bu 1 günlük eksik nedeniyle 87 lira yatırması gerektiğini bildirdi.

İddiaya göre görevli memur, bu parayı yatırması halinde 1 ay kazanacağını, sigortasını ancak bu ödemeyi yaptıktan sonra kapatabileceğini söyledi. Bunun üzerine Çakmak aynı gün parayı yatırarak makbuzu kuruma teslim etti. Birkaç gün sonra kuruma gittiğinde, görevli memurun bilgisayar üzerinden günlerine bakarak, 29 gün fazlasının olduğunu, sigortasını kapatabileceğini söylemesi üzerine Bayise Çakmak, emeklilik dilekçesini vererek emeklilik yaşını beklemeye başladı.

GÜNÜ İŞLENMEDİ

Davacı Çakmak, yaklaşık 1 yıl sonra, emekli olup olamayacağını öğrenmek için kuruma başvurduğunda yetkililerinden yine aynı şekilde, 1 gün eksiğinin olduğu, bunun karşılığı olarak 7.79 TL yatırması halinde emekli olabileceği yanıtını aldı. Bu parayı da yatıran Çakmak, emeklilik yaşı için gerekli olan 50 yaşının dolduğu Ocak 2012 tarihinde, emeklilik dilekçesiyle başvuruda bulundu. Kurumdan 2 ay sonra gelen cevapta, Çakmak'ın yaşı doldurmasına rağmen, yine 1 gün eksiğinin bulunduğu belirtilerek, emeklilik talebi reddedildi.

DAVA AÇTI

Bayise Çakmak, eksik 1 gün için iki kez para yatırmasına rağmen kurum hatasından veya yanlış uygulamalardan dolayı bunun kayıtlara prim günü olarak işlenmemesi üzerine yargıya başvurdu. Kurumun usule ve yasaya aykırı olduğunu belirttiği bu işleminin iptali, yatırdığı paraların prim gün sayısına eklenmesi, emekli aylıklarının emekliliği hak ediş tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte kurumdan tahsil edilmesi talebiyle avukatı Erdal Durak aracılığıyla, geçen yıl Aralık ayında dava açtı.

Davaya bakan İzmir 6'ıncı İş Mahkemesi Hakimi Ayşe Yeşim Akçelik, davacı Bayise Çakmak'ın emeklilik için başvurduğu tarihi takip eden ay başı olan 1 Şubat 2012 tarihi itibariyle emekliliğe hak kazandığına, emekli aylıklarının her biri için hakkın doğduğu tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte kurumdan alınarak davacıya verilmesine, davacının avukat ücreti ve mahkeme masrafının da kurumdan tahsil edilmesine karar verdi.

20 BİN LİRA ALACAK


Yargıtay 10'uncu Hukuk Dairesi, yaptığı temyiz duruşmasında, yerel mahkemenin kararını onadı. Böylece davacı Bayise Çakmak, 1 Şubat 2012 tarihinden bugüne kadar kurumda birikmiş olan yasal faiziyle birlikte 20 bin lirayı bulan emekli aylıklarını almaya hak kazanmış oldu.

EMSAL NİTELİĞİNDE

Bayise Çakmak'ın vekili Avukat Erdal Durak, müvekkilin en az 1 yıllık kaybının önüne geçildiğini, davanın Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, kararın emsal niteliği taşıdığını ve bu tür davaları olan kişilerin önünün açıldığını söyledi. 


08 Ekim 2013
Etiket; Bayise Çakmak, emeklilik hesaplaması yanlış yapılan, avukatı Erdal Durak Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir