19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Engellilerin gözü kulağı İzmir'de



Nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlardan oluşan Türkiye’de, engellilerin sorunları ilk kez uluslararası çapta düzenlenen bir kongre ile İzmir’de gündeme taşınacak. Büyük organizasyon için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda “Türkiye’de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye” olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmek amacıyla organize edilen ENGELSİZMİR 2013 Kongresi, 31 Ekim 2013 Perşembe günü İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda başlayacak. Türkiye’de ilk kez uluslararası çapta düzenlenen kongre, 30 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle düzenlenen ‘Engelsizmir 2013 Uluslararası Katılımlı Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi’ kapsamında İzmir, Türkiye’de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye olacak.

ENGELSİZMİR2013 Kongresi, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp katkıda bulunmasının olanaklarını İzmir örneğinde tartışmaya açmayı hedefliyor. Söz konusu kongrede, İzmir’de engellilerin toplumsal yaşama daha etkin katılımına yönelik fırsatların ve uygulamaların tartışılarak ve ilgili bilim insanlarını; uluslararası, ulusal ve yerel ölçekteki örgütleri ve kurumları bir araya getirip birbirlerinin deneyimlerinden yararlanarak yeni çözüm yollarının oluşturulması amaçlanıyor.

Kongre kapsamında Engelsiz İzmir Stratejik Planı’nı oluşturmanın yanı sıra Engelsiz Misafir Evi’ni hizmete açılması, engelsiz binalara Kırmızı Bayrak asılması ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni oluşturulacak alanların engellilerin kullanabileceği hale getirilmesi için farkındalık yaratılması da hedefleniyor.

Kongre başlıkları şöyle:

Kentsel Dönüşüm ve Engelliler, Haklar: Eğitim, Sağlık, Tüketici Hakları, Standartlar, Evrensel Dizayn: Kentsel Tasarım, Mimari Düzenlemeler, Çevresel Mimari ve Ulaşım, Rehabilitasyon, İstihdam, Erişilebilirlik, Medya, Siyaset ve Örgütlenme, Turizm, Spor, Kültür-Sanat, Engelli Bireyin Geleceğinin Planlanması, Engelli Ailesi Olmak ve Engellilere Yönelik İyi Uygulamalar.

Kültürel boyutu da önemli

Engelsizmir 2013 kapsamında ayrıca çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi. Engelsiz İzmir Tiyatro Topluluğu, ‘Aziz Anton’ adlı oyunla sahneye çıktı. Kongre etkinlikleri kapsamında “Engelleri Kaldıralım” teması altında ulusal kategoride “Kısa Film” ve “Fotoğraf”, uluslararası kategoride ise “Karikatür” yarışmaları yapıldı.

İzmir Kent Konseyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek ‘Engelsiz İlaç Projesi’ için düğmeye bastı. Proje kapsamında görme engeli olan vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılmak üzere, gönüllü eczanelere toplam 1000 adet ‘sesli ilaç kutusu’ dağıtılıyor. ENGELSİZMİR 2013 bilimsel bir kongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engellileri görünür kılacak bir dizi sosyal etkinlikler ve düzenlenecek fuarı da kapsıyor.

Dünyada ve Türkiye’de engelliler…

Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engelli. Türkiye nüfusunun yüzde 12.28’i engelli. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma engelliler ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2.58 iken, süreğen hastalığı nedeniyle engelli olanların oranı ise yüzde 9,7. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlarımızdan oluşuyor.

28 Ekim 2013
Etiket; ENGELSİZMİR 2013 Kongresi, İzmir engelli kongresi, İZFAŞ engelli etkinliği Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İşaret diliyle şarkı söylediler
Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir