29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

ESNAFIN ZOR BAYRAMI

Esnaf bu bayram da avucunu yaladı.

Özellikle giyim, ayakkabı, beyaz ve hediyelik eşya satan esnaf ve pazarcılar için yılda iki veya üç gün vardır ki günler öncesinden hazırlanılır ve beklenir.

İki dini bayram ve yılbaşıdır bu günler.

Alışverişin biraz olsun canlandığı, yüzlerin güldüğü, birçok ailenin de ihtiyaçlarını bu günler vesilesiyle kapattığı heyecanlı günlerdir bu günler.

Bir yılı aşkındır maalesef esnafımız bu günlerde kapalı.

Esnafımız için bayramlar artık zor bayramlar.

İhtiyacı olan insanımızın açığını da esnaf kapalı olunca büyük sermayeli zincir marketler kapatıyor.

İğneden ipliğe denecek kadar geniş ürün yelpazeleriyle bu merkezler nedense bu salgından bırakın olumsuz etkilenmeyi neredeyse fırsata çevirip, cirolarını inanılmaz derecelerde arttırdılar.

17 günlük kapanma öncesi durumdan yararlanıp tatil beldelerine koşan insanlarımızı da buralarda yerel ürünler satan küçük esnaf beklemiyor. Onların faaliyetleri yasaklandı ama insanlar bu türden ihtiyaçlarını da büyük zincir marketlerden karşılama yoluna gidecekler.

Tabii orada bulacakları ürünlerin ne kadar yerel, ne kadar milli ve ne kadar ekonomik oldukları da şimdilik kimsenin umurunda değil. Turist, geldiği yörenin ürününü alıp kullanmak isterken bir yılı aşkındır sadece zincir marketlerden önüne dayatılanı almak zorunda. İçinde yaşadığımız toplum nasılsa elbette ki o toplumun da esnafı aynı olacaktır.

İyice tepkisizleştiğimiz ve razı olmaya zorlandığımız günlerde yasal olarak üyesi olduğumuz ve bizi temsil etmesini beklediğimiz kurum ve kuruluşlar da ne yazık ki o oranda tepkisiz kalmakta, sesleri çıkmamaktadır.

Esnaf için artık bayram alışverişinin unutulduğu bu günlerde ulusal medyadan takip ettiğimizde, üyelerinin bu mağduriyetine sahip çıkan çok az oda görmekteyiz.

Kocaeli, Mersin, Karaman illerinin esnaf temsilcileri bu odalar, salgın günlerinde hiç olmazsa vatandaşların sadece gıda ihtiyaçlarını karşılamalarının salgınla mücadele için çok yerinde olacağını ve bu kapanma günlerinde insanların diğer ihtiyaçları için sokağa yönelmemelerini istedi.

Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarımızın bu duyarlılığa ne kadar kulak verdiklerini bilmiyoruz bile.

Oda temsilcilerinin bu çıkışları salgınla mücadele konusunda gerekli alkışı almamış olsa bile o illerin valiliklerince karşılık buldu ve kendi yörelerindeki İl Hıfzıssıhha Kurulları vasıtasıyla bu kapanma günlerinde insanların gıda ihtiyaçları dışında ürün tedarik etmelerinin ve sokağa ve özellikle zincir marketlere yığılmalarının önüne geçilmiş oldu.

Muğla ilinde ise konuyla ilgili ilginç gelişmeler yaşandı.

Muğla’da 29.04.2021 tarihinde toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu almış olduğu toplam 17 maddelik 2021/20 nolu karar ile benzer bir uygulamaya gitme iradesi göstermişti.

“Bünyesinde perakende olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının da, ana faaliyet alanı bu ürünlerin satışı olan işyerleri için getirilen kısıtlamalara tabi olduğuna, bu marketlerin müşterilerin bu reyonlara ulaşmasını engelleyici fiziki tedbirleri almaları” belirtilmişti. (http://www.mugla.gov.tr/202120-karar-nolu-mugla-ili-hifzissihha-meclisi-kurul-karari)

Ancak ne olduysa yirmidört saat içinde oldu ve aynı kurul 30.04.2021 tarihli 2021/21 sayılı kararıyla bu kez, bir gün önce aldığı kararlardan sadece 17. Maddenin iptaline karar verdi. (http://www.mugla.gov.tr/202121-karar-nolu-mugla-ili-hifzissihha-meclisi-kurul-karari)

Şimdi Muğla kamuoyu haklı olarak bir gün içinde olan bu değişikliğin sebebini merak ediyor.

Kapanma günlerinde zaten aşırı yığılmalara maruz kalan ilçeleri yanında bir de esnafının düştüğü bu zor duruma rağmen sessizliklerini bozmayan belediye ve oda temsilcileri bakalım bir şeyler ifade edebilecekler mi?

Erdal ÇİL

[email protected]

30 Nisan 2021 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir