28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Fikir Dünyamızı Aydınlatanlar

Günün keşmekeşine karışmış, günlük siyasetin hiç içinde olmak istemediğimiz kısır ve yavan girdabına kapılmış, savrulup giderken; sempozyumun ismi bile bizi şöyle bir çıkarmıştı bulunduğumuz yerden.

Zor bir coğrafyada yaşıyorduk. Zorluklarla mücadele ede ede, ne ağır bedeller ödeyerek vatan yapmıştık buraları! Vatanın her karışı bu yüzden aziz ve bu mücadelenin her bir anı bu yüzden kutsaldı. Buraları vatan yapan bütün şehit ve gazilerimizi bu vesile ile bir kez daha saygıyla anıyorum.

İzmir, batıda olması ve tarih boyunca hep limanı sayesinde de dışarıya açık olmasıyla beraber hep göz konulmuş, özel bir şehir. Türk’ü sevmiş, Türk’ün İslam’ını benimsemiş, zulmün mislisini görmekle birlikte asla zulme razı olmamış; hürriyetin aşığı bir şehir. Coğrafyası gibi hep kenardan bakar önce de, sonra bakar ki iş gelip bıçağa dayanmış; işte o zaman kimse tutamaz İzmir’i de bir Hasan Tahsin olur, çakıverir şimşek gibi!

Sevecendir! Sanatı, müziği, düşünceyi, irfanı sever! Cumhuriyetin ilk yıllarından beri bu yüzden birçok şair, yazar ve düşünce insanına memleket de olmuştur. Birçokları Anadolu’da geçirdikleri yoğunlukları ve yorgunlukları gelip İzmir’in o dalgın sularına, yumuşak havasına bırakmışlardır. İzmir’de doğmamış olsalar bile onun enginliğine sığınarak, İzmir’ li olarak yaşlanmış, İzmir’ li olarak ölmüşlerdir.

Kendine sığınan, seven hiçbir kişiye karşı da vefasızlık yapmamış; kenarlarda, köşelerde de olsa kendine ışık verenleri hiç unutmamıştır. İşte: ‘İzmir unutmaz’ dedirtircesine bir çalışmaya da geçtiğimiz günlerde İzmir Türk Ocağı imza attı. Takvimler 31 Mayıs 2014 ü gösterirken, Dokuz Eylül Üniversitesi DESEM Konferans Salonunda, 1. Milli Kültür ve Tarih Sempozyumunun, Fikir Dünyamızı Aydınlatanlar ismi ile hem vatanın hem de İzmir’in irfanına yakın geçmişte katkı sağlayan, birbirinden kıymetli şahsiyetler anıldı.

Sempozyuma Türk Ocağı’nın genel merkez ve eski yöneticilerinin yanı sıra, diğer il yöneticilerinden de iştirak edenler olmuştu. Açılış konuşmalarında söz alan İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak’ın konuşmaları özellikle çok dikkat çekici ve etkileyiciydi. “Horasan erlerinden, Ahmet Yesevi’ den, Mevlana’dan el almış; Yunus Emre’den, Hacı Bektaş Veli’den beslenmiş, filiz vermiş, boy vermiş en köklü kültürlerden biri olan Türk kültürünün dünya barışına da çok şeyler kattığına ve bundan sonra da katacağına inanıyorum.” diyerek söze başlayan sayın Toprak daha sonra da organizasyonu tertip edenleri ve katkı verenleri kutladı.

Mücahit Devlet Adamlarımız konulu ilk oturumun başkanlığını Türk Ocakları Onursal Başkanı Sayın Nuri Gürgür yaptı. Dört ayrı bilim adamından sırasıyla İsa Yusuf Alptekin, Ebulfeyz Elçibey, Rauf Denktaş ve Zeki Velidi Togan’ı dinledik.

Havucu, ayvası ile kendine has bir nimet olan ve günün anlamına uygun olarak öğle yemeğinde ikram edilen Türkistan Pilavı ve Ayran ziyafetinin ardından öğleden sonraki ilk oturumun konusu: Milli Kültürümüzün Son Asır Mütefekkirleriydi. Başkanlığını Prof. Dr. İsmail Aka yaptı ve sırasıyla yine değerli bilim adamları bizlere; Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör ve Nurettin Topçu’ yu anlattılar.

Türk Dünyasına Yön Verenlerdi. Prof. Dr. Nedim Ünal’ın başkanlığını yaptığı oturumlarda; İsmail Gaspıralı, Nihal Atsız, Bay Mirza Hayıt, Azat Beg Kerimi, Nevzat Köseoğlu anlatıldı.

Son oturumun başlığı: İzmir’de Milli Kültürümüz ve Mücadele Tarihinde İz Bırakanlardı. Oturum Başkanlığını İzmir’in; özellikle de Eşrefpaşa’ sının sevilen yüzlerinden Yard. Doç. Dr. Eren Akçiçek yaptı. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Şeker Hoca: Nejat Halil Pala, İhsan Koloğlu ve Baha Kitapçı ’yı anlattı. Veli Öztürk Hocamız ise; aynı zamanda büyük kızımın da isim babası olan çilekeş, rahmetli Burhanettin Semerkantlı’ yı kendine has, akıcı dil ve anıları ile anlattı. Üçüncü olarak Yüksel Tanır, yine İzmir’in düşünce dünyasında önemli bir yeri olan ve canını da İzmir’in sokaklarına bırakarak ebediyete göç etmiş Kemal Fedai Coşkuner’ i, anılarıyla getirdi gözlerimizin önüne. Son konuşmacı ise Katip Çelebi Üniversitesinin kıymetli öğretim üyelerinden bir İzmir aşığı, Yard. Doç. Dr. Ünal Şenel’ in konusu ise rahmetli Prof. Dr. Ali Haydar Bayat hocaydı.

Kapanış konuşmasında ise Sayın Nuri Gürgür, Nihal Atsız’ ın vedasına atıfta bulunarak: onun vedâ yazısını özellikle gençlerin okumasını, bunun adeta bir vasiyet olduğunu, Atsız’ ın Köprüköy taarruzunu örnek vererek sımsıkı saflar halinde birleşmemizi, o bakımdan Türk ocağına büyük görev düştüğünü, mikro milliyetçilikleri tahrik eden küresel bir gücün baskısı altında olduğumuzu, Türk milliyetçilerinin toplumun bütünleştirilmesi noktasında çok büyük sorumlulukları olduğunu vurguladı. Bu ayrışmayı ancak Türk milletini seven insanların ortadan kaldırabileceğini, bunun için milliyetçiliğin sadece slogan bir anlam taşımadığını, sadece bir heyecan olmadığını, şuursuz heyecanların, kalpten beyne taşınmayan, tefekkür etmeyen heyecanların hiçbir şekilde hayata intikal edemeyeceğinin altını özenle çizdi.

Güzel bir cumartesi sabahında, İzmir’deyseniz yapacak çok şey bulursunuz! İzmir’de zaman öyle saat dilimleri arasına sıkıştırılmaz, an be an yaşanır. Bakmayın siz bir takım içindeki darlıkları dışarı yansıtıp da İzmir’i dar bir düşünce kalıbı içine sokmaya çalışanlara! Her yaş grubundan katılımcılar, izleyiciler vardı salonda. Anlatılanları yaşayıp, gözleri buğulananları da gördüm. Oturum aralarında, konuları devam ettirmek isteyen ve anlatılanlara doymadığını bildiren hararetli diyaloglara tanık olduğum gibi uzun bir süredir görmediğim ve hatırlamakta zorlandığım simalara da rastladım. Hasbıhallerde bulunup, eskilere uzandık. Kısaca o gün orada, dolu dolu ve keyifli bir gün geçirdik.

Fikir dünyamızı aydınlatanları rahmetle anıyor, bize bu imkânı sağlayan herkesi de yürekten kutluyorum.

02 Temmuz 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir