25 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

FUTBOL, ÜLKESİNE GERİ DÖNMEDİ

Dünyayı bir uçtan bir uca kasıp kavuran pandemi dolayısıyla hem ertelenen hem de statüsü değiştirilen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, yaşananlarıyla futbol tarihindeki yerini aldı.

Şampiyonaya ikinci kez ev sahipliği yapan İngiltere, kupaya uzanmak, tarihinde ilk kez kupanın sahibi olmak için elinden geleni fazlasıyla da yaptı.

Modern anlamda futbolun ilk oynandığı yerdi İngiltere. Ulusal anlamda ilk futbol birliğinin kurulup, ilk yazılı kuralların da belirlenmesi doğal olarak bu ülkede olmuştu ve tarihler o zaman 1863 yılını gösteriyordu.

Büyük bir sömürge imparatorluğu olması, 19. Yüzyılda bütün dünyada özgürlük ateşlerinin peşpeşe alevlenmesi İngiltere’yi de düşündürmüyor değildi o sıralar. Özellikle Amerika kıtasında ABD.’ nin de kurulmasından sonra özellikle Güney Amerika’nın elden çıkma ihtimaline karşın İngiltere türlü politikalar geliştiriyor ve oralardaki zengin maden rezervlerinin kontrolü konusunda oldukça önemli planlar geliştiriyorlardı.

Futbol da bu anlamda bir can simidi olmuştu İngiltere için. İngiliz Futbol Birliği’ (The Football Association) nin kurulmasından tam dört yıl sonra 1867 yılında Arjantin’de İngiliz işçi ve teknik personelin oynadığı futbol maçı yerli halkın da yoğun ilgisini çekmiş ve kısa sürede yörede futbol adına yoğun oluşumlar başlamıştır.

Hemen aynı yıl Güney Amerika'daki ilk futbol kulübü olan Buenos Aires Football Club kurulmuş, 1884 yılında da ülkedeki ilk resmi futbol turnuvası düzenlenmiştir.

Dünyanın dört bir yanına futbolun İngiltere ve sömürgeleri aracılığıyla yayıldığını çok net görebiliyoruz. Kısa sürede bütün dünyayı etkileyen futbolun cazibesinin, buralardaki özgürlük kıvılcımlarını da yavaşlattığı aşikârdır. Halkın özellikle genç nüfusunun futbola giderek artan ilgisi, İngilizlerin de sömürge politikalarını biraz daha uzun sürdürebilmelerine önemli zemin sağlarken bütün dünyada İngiliz yayılmacılığının acımasız baskılarına karşın anti-İngiliz bir pakt oluşmasının da önü açılmıştır.

Artık sömürgelikten kısmen kurtulan her halk için İngiltere’ye karşı hiç olmazsa futbolda alınacak bir galibiyet, sadece bir futbol galibiyeti olarak görülmemeye başlanmıştır. Uluslararası turnuvalarda yıllardır İngiltere’nin bu sporun anavatanı olmasına karşın başarı sağlayamamasının temelinde biraz da oluşan bu havanın etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Avrupa Futbol Şampiyonası 1960 yılından beri her dört yılda bir düzenlenmektedir ve İngiltere 1996 da ve bu yıl final maçlarına ev sahipliği yapmasına rağmen kupaya uzanamadığı gibi final oynama başarısını da ilk kez bu turnuvada göstermiştir.

Gruptan çıkmalarının ardından bütün İngiltere bu yıl takımlarının bir ilki başaracağına o kadar inanıyorlardı ki hayatın her alanını kupaya göre hazırlamışlar, en ufak bir kötü ihtimali bile düşünmek istememecesine finale kadar gelmişlerdi.

Saatler TSİ 22.00’ yi gösterdiğinde zaman durmuş, nefesler tutulmuştu adeta. Erken gelen gol İngiliz taraftarlarını heyecanlandırıp sevindirse de sahadaki takım üzerinde bir baskı oluşturduğu dakikalar ilerledikçe hissedildi.

Tecrübeli İtalyanlar kontrolü ele aldılar ve ikinci yarıda ise oyunu adeta rakip yarı alana yığdılar. Bu dakikalarda oyuna müdahale etmesi beklenen İngiliz hoca Gareth Southgate yerine sahaya giren bir taraftarın müdahalesiyle İngilizler biraz kıpırdanır gibi olsalar da galibiyet golünü bulamadılar ve maç penaltılara kaldı.

Bu arada sahaya giren taraftarın görüntüsünün kameralara yansımaması da İngilizlerin kupaya giden yolda ne kadar titiz ve organize çalıştıklarını akla getiriyordu.

Neticede bütün mazlum dünyanın ahı bir kez daha tuttu ve İngiltere kendi evinde de olsa oynadığı final maçında kupaya uzanamadı.

1996 yılında İngiliz komedyenler David Baddiel ve Frank Skinner ile rock grubu Lightning Seeds'in yapmış oldukları, “Football's coming home” (Futbolun Evine Dönüşü) şarkısı bile mazlum dünyanın ahının önüne geçemedi.

Yıllardır sömürdüğü ülkelerin çocukları, dillerini unutturup kendi dilini dayattığı ülkelerin çocukları şimdi her alanda efendilerinin ellerindeki her şeyi ellerinden geri almak üzereler.

Futbol ile kalsa ne ala!

Huzur, ekonomi, siyasal güç vesaire artık övündüğünüz ne varsa yeniden gözden geçirmek zorundasınız.

Dünya beyaz adamlardan ibaret değil ve sanırım beyaz adamın işi hayli zor görünüyor.

Pandemiyle birlikte dünyada kartlar yeniden karılıyor. Umarım İngiltere başta olmak üzere mazlum halklar üzerine oyunlar kurmaya düşünen, sadece kendileri için bütün dünyayı yeni yeni belalarla tanıştırma derdine düşen birileri varsa da bu ufacık bir futbol maçı bile onlara bir ibret niteliğindedir.

Mazlumun ahını almamak gerek!

Erdal ÇİL

[email protected]

14 Temmuz 2021 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BAĞIMLILIK ÜZERİNE
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir