28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Gazlı hayat

Gaz vermeyi, gaz almayı kısaca gazlarla yaşamayı seviyoruz. Sevmesek zaten dil ile hal ile bir tepki koyar, tavır gösterir ve uçucu da olduğu için o gaz bir süre sonra bulunduğumuz yeri zaten kendiliğinden terk eder gider.

Ne demişlerdi: “Marifet iltifata tabi!”

Gaz iltifata tabi değil de kapıdan kovsan pencereden mi giriyor?

Yok canım! Haksızlık etmeyelim öyle. Sevmesek bile hakkını yedirmem öyle size. Sağlıkçılar bas bas bağırıyor, beslenme uzmanları uyarıyor da ne oluyor. Gazlı içeceklerden kendimizi alabiliyor muyuz? İçeceğimiz bile gazlanmış sen bize neden bahsediyorsun?

Çok değil; yakın zamana kadar çok yaygın kullanıp şimdilerde biraz daha seçkin mutfağına bıraktığımız bir kelime vardı: “ Estağfurullah”

Nezaketimiz, inceliğimiz, alçak gönüllülüğümüz, başarımız, meziyetimiz gibi bir eylemimizden ötürü bizi övmek isteyenlere karşı yine biraz mahcup da kullansak bir zırh gibi korurdu bizi.

-Kardeşim ne yaptın adamı öyle? Lafı öyle bir tıkadın ki adamın ağzına, ne söyleyeceğini, ne yapacağını bile şaşırdı zavallı.

-Estağfurullah!

O kısacık kelimeye neler sığdırırdık öyle.

Örnekten devam edersek: “Ben aslında normal birinin yapması gerekeni yaptım, söylenmesi gerekeni söyledim sadece. Söylemesem zaten kendime hatta sizlere; sizlerin bana olan güvenine ters düşerdim. Yani beni övmenize gerek yok! Aslında siz de benim yaptıklarımı yapabilir, söylediklerimin hiç olmazsa birazını olsun söyleyebilirdiniz.”

İşte o zaman gelsin bakalım o gaz vermeye yeltenenler de halen çevrenizde dolansın! Günümüzde maalesef sosyal ilişkilerin her alanında gaz veren verene!

Bir bakıyoruz normalde efendiliği, ağırbaşlılığı ile nezaketi ile tanıdığımız birçok insan, direksiyon başına geçince;…. Pardon! Klavye başına geçince, aslan kesiliyor.

Adamda meğer neler varmış, ne güçlüymüş, neler biliyormuş da bilmiyormuşuz!

Bu sahte, sanal efelenmelerin sonu gidip sloganlara ulaşıyor. Sonra birbirimize slogan atar, aynı bayrağı sallar, bir adım ötesinde de artık sloganlarımız slogan küfre dönüşür gider de artık geri de çekemez hale geliriz.

Ruhu şad olsun! Geçtiğimiz günlerde, 13 Haziran’da vefatının sene-i devriyesi olan Cemil Meriç: “Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır, slogan. İlkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir. Toprak sarsılıyor! Hep birden esfel-i sâfiline yuvarlanmak istemiyorsak, gözlerimizi açmalıyız. İnsanlar sloganla güdülmez” derdi.

Birbirine bağıran, slogan atan, küfreden, hakaret edenler, aralarındaki en ufak bir sorunu bile çözmede zorlanırlar. İşte bugün cemiyet olarak, tam dediğim yerdeyiz ne yazık.

Kusurunu söylemek ihanet, uyarmak ukalalık yapmak değildir ki.

Elbette fikrin olacak, itirazın olacak, tercihlerin olacak ama bunu ifade için başkalarına saldırıp, hakaret etmek dili olmamalı tercihin.

Hakarete sessiz kalmak, sövene dilsiz olmak ancak dervişin işi! Dolayısıyla hakaret hakarete; küfür de küfre sebep oluyor, besliyor.

Gerçekten yiğit misin? Görelim bakalım. Çık karşıma ve gözlerimin içine baka baka hadi neyse; istersen otizmli birey gibi gözlerini kaçırarak da olsa yüzüme karşı söyle, ya da yaz da okuyayım ve anlayayım. Anlamama fırsat ver. Tabi anlaşılmaksa gayen!

Hep, alayınızı, topunuzu gibi cümleler kurarak hitap edersen de aslında biz birbirimizden çok farklı olsak da senin gözünde topumuz olur, alayımız olur seni de hayatını da daha çekilmez yaparız.

Kim kaybeder? Sen.

Yani biz, hepimiz!

Onun için gel, gaza gelme!

Gazlı hayat, hayat değildir. Sürülerin çığlıklarına kulağını kapa ve gönlünü dinle. Gönül gözü ile çık etrafını keşfe. Gönül gözü ile tanı dostlarını, düşmanlarını.

Geçmişini de unutma, Estağfurullah kelimesini de…. 18.06.2019

18 Haziran 2019 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir