28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ZİNCİRLERİ KIRDI

“Esnafın Zor Bayramı” başlıklı yazımdan sonra yüze yakın mesajlar aldım.

Ülkenin birçok yerinden, hiç gitmediğim, tanımadığım kişiler mesajlar attılar, sosyal platformlardan arkadaşlık teklifi yağdırdılar.

Açık söyleyeyim: O yazımda da amacım zincir marketlere karşı başlatılan bir mücadelenin tarafı olmak gibi bir niyetim yoktu benim. Çünkü içinde olmadığım, bir kenarından tutunmadığım bir sorun hakkında tuzu kuru şeklinde, oturduğum yerden ahkam kesmenin kendime yakışmayacağını düşünmüşümdür hep.

İzmir Kemeraltı çocuğu olarak büyüdüm. Esnaf bir babam ve esnaf yakınlarımla birlikte geçirdim çocukluk, gençlik yıllarımı.

Her toplum, her çağ kendi ihtiyaçlarını çıkarır, ortaya koyar ve onlarla yaşar. Zincir marketler de bu çağın bize zorla birilerinin dayatması değildir. Biz toplum olarak onları tercih etmesek, ihtiyaç duymasak bize rağmen ne kadar ayakta kalabilirlerdi ki?

Yazımda, bir haksızlığa karşı duruş sergilemek istemişimdir. Nitekim İçişleri Bakanlığı 26.4.2021 tarihli genelgesinin hemen 1.2 Maddesinde: “bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir” demiştir. Ancak buna rağmen zincir, büyük marketlerin çoğunda gıda dışı birçok ürünün satıldığını bilmeyenimiz yoktur.Hatta bu marketlere sırf gıda dışı, promosyon ürün almaya giden insanlar olduğunu da biliyor, görüyorduk.

Hal böyle iken çarşıda gıda dışı ürün satan bütün esnaf, üstelik dört gözle beklediği bayram öncesi kepenklerini kapalı tutacak iken bu marketler gıda dışı bu ürünleri, bu genelgeye rağmen satabileceklerdi.

Konu tabii ki duyarlı Ticaret Odaları tarafından hemen gündeme getirilmiş, gerekli mercilere ulaşılmış ve bazı illerde Valilik İl Hıfzıssıhha Kurulları gerekli düzenlemeleri yaparak, bu marketlerin bu ürünleri satabilmelerinin önüne geçmişti.

Ancak birçok il bu konuda maalesef aynı iradeyi gösterememiş, hatta Muğla önce 29.04.2021 tarihli karar ile bu yönde bir karar almış olsa bile hemen bir gün sonra, 30.04.2021 tarihli bir karar ile de bu iradesinden geri adım atmış ve Muğla’da bu tür zincir marketler, gıda dışı ürün satışlarına devam etmişlerdi.

Muğla kamuoyu haklı olarak bu 24 saatlik dilimde neler olduğunu merak etmiş, kurul üyelerinden bu yönde bir açıklama beklenmişti. Neticede kurulda sadece valilik, iktidarın temsilcisi il müdürlükleri yoktu. Bu kurumların dışında muhalefetin ve iş dünyasının da temsilcileri bulunmaktaydı ve onlar acaba neden böyle bir karara şerh koyamamışlardı?

Sanıyorum infial yaratmamak, kamu düzenini şimdilik daha fazla germemek adına temkinli davranıyorlardır da önümüzdeki günlerde olsun bir açıklamayla kendilerini ifade ederler diye düşünelim şimdilik.

Bereket İçişleri Bakanlığı bizim yereldeki temsilcileri gibi ağır davranmadı ve kayıtsız kalmadı bu haksızlığa. Bugün (04.05.2021) yayınlanan bir genelge adaletsizliğe dur diyerek gıda dışı ürünlerin bu marketlerde satılmasını, bütün yurtta yasakladı. Genelgenin bu konudaki maddeleri aynen şöyle:

• “Marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. • 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

• Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Umarım şimdi yerel kurum ve kuruluşlar da aynı bakanlığın hassasiyeti ve hızıyla hareket ederek gerekli kararları alırlar ve en önemlisi de uygulama ve kontrollerini de aynı titizlikle yapar ve vatandaş ile esnafın mağduriyetlerini giderirler.

Bu vesileyle yazılarımıza kulak tıkamayan bakanlık yetkililerine şükranlarımızı sunarken, mücadelede öncü oda temsilcilerine, destek olan her kesimden insanımıza ve esnaf kardeşlerimize kararın hayırlı olmasını diliyorum.

Kurullarda görev alan her temsilcinin, hele hele oralara seçimle gelen belediye, oda, dernek gibi kuruluşların temsilcilerinin de yapmaları gereken elbette üyelerinin iradelerini oralara taşımalarıdır. Sırf imza atmak, her şeye onay vermek değildir. Şu anda pandemiyle ilgili bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun bir mücadele veriliyor ve her geçen gün yüzlerce kaybımız olmaktadır. Bu mücadelede hep her emir ve önlem yukarılardan beklenmemeli, yerelde de bu tür kurullar, yörelerine uygun önlem ve önerilerini şiddetle alarak, hayata geçirebilmelidirler.

O görevlerin; ağlama, sızlanma, dertlenme hatta siyasi rant devşirme yeri olmadığını millet gayet iyi biliyor ve beşer hafızasına da kazımaktadır olanları.

Gelin bu yüzden hiç olmazsa bu günlerde herkes üzerine düşeni, kendine yakışanı yapsın.

Çarşınıza, pazarınıza, ailenize, çevrenize, gönlünüze bayram, sevinciyle, coşkusuyla gelsin.

Erdal ÇİL

[email protected]

04 Mayıs 2021 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir