19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Nefret dili

Sabah uğradığım berberin televizyonunda bu sabah ilk kez Fox Tv kanalı değil de Trt Müzik açıktı. Bir ara nağmelere istemeden de olsa eşlik etmiş olacağım ki berberin dikkatini çekmiş ve çalan Türk Sanat Müziği şarkılarını sevip sevmediğimi sormuştu.

Sevmez olur muydum? Popüler Kültürün içimizi dışımızı gürültüye boğduğu, seviyesizliğin diz boyunu geçtik gırtlağımıza kadar dayandığı, küfrün resmi dil, bağırmanın iletişim dili, sloganların milli marş, beylik lafların efelik dili olarak hüküm sürdüğü günümüzde hiç olmazsa az da olsa o sesler; yüreğimize dokunan, kulağımıza ulaşan o nağmeler var.

İyi ki o sözleri söylemişler, o güfteleri yazıp o besteleri yapmışlar! İyi insanlar da yaşamış ve iyi atlar da hep olmuş bu memlekette. Yine de varlar! Yoklar diye kararmayın, içinizi karartmayın.

Sakın: sesleri çıkmıyor da demeyin! Duymuyoruzdur.

Biraz bakmak, görmekle ilgili! Hani marifet, iltifata tabidir meselesi. Siz bağırana, siz küfür edene, siz seviyesizliğe ilgi gösterdikçe onlar büyüyor. Sonra o büyüttüğünüz başınıza büyük dert oluyor başlıyorsunuz işi gücü bırakıp, kapı kapı hekim aramaya. Aslında onlar da sevilmedikleri yerde olamazlar ki!

Biz nasılsak; içimizde ne varsa dışımıza da o taşar anlayacağınız. Onun için sakın, önce dışımızdan başlamak diye bir tabir getirmeye kalkmayın literatüre! Güzele dikin gözünüzü. Güzel konuşun, güzel düşünün, güzele ilgi gösterin, güzeli isteyin. Siz ne istediğinizi bildikçe karşınıza gelecekler de o nispette güzel olacaktır korkmayın. Sakın ümidinizi kesip, çirkine razı olmayın! Pahalı gibi görünse de güzelde ısrar edin. Az alın ama mutlaka güzel alın.

Bu zamanda kötünün bile el yaktığı bir ortamda güzelin de öyle ucuz olmasını falan beklemiyordunuz değil mi?

Benim derdim, verdiğinize - çabanıza değmesi! Çirkine hem verirsiniz hem de pişman olursunuz. Ya da katlanır, alışır, gidersiniz.

Ama güzele öyle mi? Doyamazsınız inanın!

Bir kavuştu mu gözlerinizi kapatsanız bile yeter Bakmaya doyamaz, dinlemekten bıkmazsınız.

Seçim üzeri şimdi nereden çıktı bu güzellemeler deyip de şimdi aklınıza yine çirkin çirkin düşünceler de getirmeyin! Ne güzel çirkin çirkin geçinip gidiyorduk da demeyin!

Dediğim gibi bizde ne varsa dışımıza da o yansır!

Biz nasılsak iktidarımız da aynı, muhalefetimiz de.

Muhalefetimiz mevcut iktidarları hep suçlar. Yok, dış proje, yok hainler, yok sattılar ülkeyi, seviyesizler, diktatörler diye. Hiç değişmezler, dünyanın her yerinde de böyle.

Değişik bir şey söyleyeni de yok. Ne olsa iktidardan bilinir, iktidar suçlanır. Hele bir de bizdeki gibi on yedi yıla varan bir süre iktidardaysan….

Doğu, bizim bölgeyi geçiş için kullanıyor. Bati ise çöp merkezi olarak. Bütün pis, kirli, kendi için tehlikeli bütün oyunlarını hep bu bölgeye süpürüyor.

Rengi ile dini ile soyu ile insanları aşağılamak hep batının imalatı. Üstümüze boca edilenlerden biri de Nefret Dili.

Seviye düşmüşmüş de, devlete bu dil yakışmıyormuş da, seviye çok düşüyormuş da…

Siz yıllardır sanat diye, hür düşünce diye, özgürlük diye bu millete, bu topraklara, bu toprağın emekçilerine incesinden kalınına ağıza alınmayacak hakaretleri, aşağılamaları sıralayın, hatta devletin başında demokratik yolla bulunanlara bile ayar verin sonra da karşınıza bir gün biri çıkıp size iade etmeye kalkıp, kısasa kısas yapınca: “ Vay efendim vay” feryatları.

Aslında hiç fena olmazdı yani demokrasiye azıcık saygınız olsa.

Azınlık lobileri olarak, derin güç odakları olarak halkın iradesine öyle böyle ayarlar çekmeyle uğraşmasanız. Sizin çocuklarınız sanatla, ilimle uğraşıyor diye bu halkın da çocuklarının tercihlerine biraz olsun saygı duysanız.

Ateizm de bir inançtır ve ateist olsanız bile bunu açıkça İslam düşmanlığına çevirmeden siz yolunuza giderken bıraksaydınız da bu halk da kendi inançları gereği yaşasalardı.

Üç tane kız örtülü okula giriyor diye orduyu görevlendirip meşgul etmeseydiniz iyi değil miydi?

Oğullarını askere alıp, şehit beratı, gazi madalyası verirken annelerini örtülü ya da babalarını sakallı diye kışlaların kapılarında iteklemeseniz iyi değil miydi?

Şimdi de millet gereğini yapıyor diye artık kurtulalım ha?

Size çok sabretti bu millet. Efendiliğini de bozmadı hiç. Darbeydi, muhtıraydı, post-modern bildirilerdi hep sizin işiniz.

Siz de efendiliğinizi bozmayın olur mu?

Bu millet gereğini sadece sandıkta yapar. İşin başı saygı! Sevmeseniz bile saygınızı gösterin ki millete, millet de sizden intikamını alacak dile sahip değil de sizi sayacak dili kullanan tercihlerde bulunsun.

Nefret dili ararsanız, 8 Mart’ta, meydanlardaki dile bakın önce. Kendinden, içinde yaşadığı toplumdan bu denli nefret duyanlara kulaklarınızı tıkadığınız sürece bizi anlayamazsınız.

Millette çok nefret oluşturdunuz. Millet de bu dili isteyerek ve severek kullanmıyor. Ama sizdeki bu hınç, bu hırs olduğu sürece onlar da anladığınız dilden cevaplar vermeye hazırlar bilesiniz.

Sizin nefretiniz bitsin, bu dil zaten bu toprakların dili değil.

22 Mart 2019 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BAĞIMLILIK ÜZERİNE
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir