28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ergenekon davası öncesi şok açıklama!



İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, 5 Ağustos Pazartesi günü yapılacak Ergenekon Davası'nın duruşmasına seyirci alınmayacağını bildirdi. Mutlu, Silivri'deki mahkeme önünde herhangi bir toplanmanın kanunsuz sayılacağını, sanık yakınlarının da duruşma salonuna alınmayacağını kaydetti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Artar ile birlikte, Ergenekon Davası'nda 5 Ağustos Pazartesi günü kararın açıklanması beklenen duruşma öncesi Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonu ve çevresinde alınan güvenlik önlemlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Vali Mutlu, "Kamuoyuna 'Ergenekon' adıyla bilinen davanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar duruşması 5 Ağustos 2013 günü Silivri'de yapılacaktır. Bu duruşmayla ilgili olarak 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatları doğrultusunda duruşma salonuna tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müdafileri, milletvekilleri ve basın mensupları alınacaklardır. Mahkemenin talimatı doğrultusunda bu duruşmaya izleyici takip etmek üzere salona alınmayacaktır. Mahkemenin bu talimatları doğrultusunda jandarmamız gerekli olan tedbirleri mahkeme salonu ve çevresinde, emniyet birimlerimizle birlikte planlanan usullere göre alacaklardır. Bu planlamalarda mahkememizin vermiş olduğu bu talimatında yerine getirilmesi sağlanacaktır" dedi.



"SİLİVRİ MAHKEME BÖLGESİNE YAPILACAK İNTİKALLER KANUNSUZ TOPLANTI VE GÖSTERİ MAHİYETİNE BÜRÜNECEKTİR" 


Vali Mutlu, "Bu münasebetle özellikle kamuoyumuzla izleyici alınmayacak olan bu son karar duruşmasında izleyici olarak bölgeye intikal etmek isteyen yurttaşlarımıza yönelik bir çağrıyıda sizlerle özellikle bu basın toplantısında paylaşmak istiyorum. İzleyicinin salona alınmayacağı böyle bir toplantıya genede gerek İstanbul'umuzdan gerekse İstanbul dışından yapılmış olan çağrılarla vatandaşlarımızın davet edildikleri ve mahkeme bölgesinde bir yoğunluk oluşturulmaya çalışıldığı izlenimi gerekli birimlerimiz tarafından değerlendirilmiştir. Bütün bunların hedefinin mahkemeyle ilgili karar duruşması esnasında bir takım olumsuzlukların da yaratılması yönünde bir çabaya dönüşebilme ihtimali değerlendirilmektedir. O nedenle gerek il jandarma komutanlığımız, gerek emnniyet müdürlüğümüz bu konularla ilgili planlamalarını yaparak son karar duruşmasının güvenli, huzurlu bir şekilde tamamlanması hususunda görevlerini yerine getireceklerdir. Burada özellikle şunu söylemek istiyorum. İzleyici alınmayacak olan salonda sadece tutuklu ve tutuksuz sanıkların basın mensuplarının, milletvekillerinin ve avukatların kabul edilecekleri salonda izleyinin bulunmamasından dolayı Silivri Mahkeme bölgesine yapılacak olan intikaller burada oluşturulacak kalabalıklar 2911 sayılı yasanın 22. maddesine göre kanunsuz toplantı ve gösteri mahiyetine bürünecektir. Bu nedenle bu toplantıya değerli yurttaşlarımızın, yapılmış olan çağrılara riayet ederek, iştirak etmemeleri ve bu bölgede mahkemenin tamamlanarak kamuoyunun huzur içerisinde mahkeme sürecini tamamlamasını önemli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

İZLEYECİ OLARAK GİRERİM DİYE GİTMESİNLER


Vali Mutlu, "İstanbul'a il dışından gelebilecek olan izleyiciler içine gerekli tedbirlerimizi alıyor ve Silivri bölgesine de bu yurttaşların katılmak isteyenlerin, izleyici salonuna girmeleri söz konusu olmadığı içinde intikaller ile de bu plan çerçevesinde gündeme getireceğiz. Bu vesileyle özellikle paylaşmak istediğim husus Silivri'ye bu konuda herhangi bir 'Mahkeme salona ben de izleyici olarak girerim' düşüncesiyle yurttaşlarımızın intikal etmemesidir. Özellikle bunu paylaşıyorum" diye konuştu.


"SANIK YAKINLARI DA DURUŞMA SALONUNA ALINMAYACAKLARDIR"


Güvenlik birimlerinin hertürlü tedbiri alacağının altını çizen Vali Mutlu, "Bu tedbirlere yurttaşlarımızında yapmış olduğumuz açıklamalar çerçevesinde hareket ederek yardımcı olması ve bu açıklamalar çerçevesinde hareket edilmesini yürekten diliyorum. Silivri'de ve şehrimizde karar duruşması öncesi ve sonrasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması en büyük dileğimiz ve arzumuzdur. Bu çağrımızada değerli yurttaşlarımızın bu güne kadar olduğu gibi değerlendirerek en olumlu şekilde cevap vereceğine yürekten inanıyorum" dedi. Sorular üzerine Vali Mutlu, "13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınmış olan karar çerçevesinde ifade ettiğimiz gibi sanık yakınları da duruşma salonuna alınmayacaklardır. Aynı kapsam içerisinde izleyici kapsamı içerisindedir. Dolayısıyla onlarında alınması mahkeme heyetinin vermiş olduğu karar çerçevesinde uygulacaktır" ifadelerini kullandı.

"İSTİHBARAT BİRİMLERİMİZ, HERYÖNÜYLE ARAŞTIRMAYA DEVAM EDİYORLAR"


"Ege Denizi'nde yakalanan bir mühimmat vardı. Onun bu davayla ilgili olduğuna dair bazı iddialar çıktı?Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Vali Mutlu, "Bunu ilgili birimlerimiz, emniyet güvenlik birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz, heryönüyle araştırmaya incelemeye detaylarıyla devam ediyorlar. Dolayısıyla şuanda net olmayan konularla ilgili detaylı bir yorum yapma imkanımız yok. Ama bütün incelemeler bittikten sonra kamuoyu bu konuda çok daha sağlıklı bir şekilde bilgilendirilecektir." diye konuştu.

"SİLİVRİ'YE BOŞUNA GELMESİNLER"


Vali Mutlu, "
Çağrılarımızı yaptık. Sizin vesilenizle çok daha erken bir tarihte özellikle kamuoyumuzu bilgilendirdik. Ülkemizin farklı şehirlerinden intikal etmek üzere gelmek isteyecek insanlarımız olabilir. Erkenden haber veriyoruz ki bu izleyici alınmayacak olan mahkeme salonuna 'Ben de girebilirim' düşüncesiyle yollara çıkmaya gayret edecek kişiler duyarlı olsunlar. Hiçbirşekilde yola çıkmasınlar. Ama buna rağmen takip edeceğiz. Şayet hakikaten yola çıkıp gelecek olan kişiler olursa onlarla ilgili de planlamalarımız var. Bu planlamaları bundan sonraki süreçtede adım adım takip edeceğiz. Ama bizim birinci önceliğimiz yurttaşlarımızın izleyici alınmayacak olan bu mahkemeyle ilgili olarak kalkıp Silivri'ye boşuna gelmemeleridir. Ama buna rağmen şayet bir takım intikkallerde olursa bununla ilgili tedbirlerimizi adım adım hangi safhaya kadar gerekiyorsa o safhaya kadar uygulamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"SİLİVRİ'YE MAHKEME BÖLGESİNE GELMENİN BU MANADA HİÇBİR DEĞERİ YOKTUR"


Sorular üzerinne Vali Mutlu, "Buraya yurttaşlarımızın izleyici olarak 'Ben gidip de salona girebilirim' kanaatiyle gelmemesidir. Diyorum ki salona izleyici alınmayacaktır. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların yakınlarının dahi salona alınmayacağı yönünde bir mahkeme heyeti kararı var. Ben de bunu kamuoyu ile paylaşıyorum. Dolayısıyla Silivri'ye mahkeme bölgesine gelmenin bu manada hiçbir değeri yoktur. Buna rağmen bir takım insanlar, gruplar gelecek olurlarsa bunun hangi mahiyette olduğunu görerek buna göre almış olduğumuz bir takım planlamalar var. Bu planlamaları elbetteki son uygulama planımıza kadar adım adım takip edeceğiz ve uygulayacağız" diye konuştu.

"İSTANBULUMUZDA BASIN AÇIKLAMALARININ NEREDE YAPILACAĞI DA BELLİDİR" 

Sorular üzerine Vali Mutlu, "Ülkemizde basın toplantısı, basın duyurusu yapma konusunda ve basın duyuruları yapmak suretiyle fikirlerimizi, düşüncelerimizi açıklama konusunda yasalarımız fevkalede halkımız bu gruplara imkan tanıyor. Yasa bu konuyla ilgili olarak herhangi bir kısıtlama getirmiyor.Şayet yapmak istediğiniz, açıklamak istediğiniz duygularınız varsa bunları basın açıklamasıyla yoluyla yapmanız mümkündür. İstanbulmuzda basın açıklamalarının nerede yapılacağı da bellidir. Dolayısıyla basın açıklamaı yapmak konusunda elbette ki belirlenmiş olan yerlerde bunları yapabilirler. İşte bunları geyet iyi biliyorsunuz. Basın açıklaması yapmak isteyen İstanbul'da herhangi bir grup, nerede basın açıklaması yapması gerekiyorsa bununla ilgili bilgi sahibidir. Yapabilirler, basın açıklamasıyla ilgili bir kısıtlamamız yok" ifadelerini kullandı.

"TAVSİYEYE UYULDUĞUNDA DA YASANIN İLGİLİ HÜKMÜ DE İHLALDE EDİLMEMİŞ OLACAKTIR"


"Kaç güvenlik görevlisi yapacak?" sorusuna Vali Mutlu, "Bununla ilgili planlamaları arkadaşlarımız sürdürüyorlar. Emniyetimiz, jandarmamız yeteri kadar personelle orada gerekli tedbirlerini alacaklar. Gerekirse detaylarını daha sonra planlama süreciyle ilgili bilgi noktasında açıklayabiliriz" dedi. "Acaba mahkemeye yönelik bir girişim mi olacağı düşüncesi mi var?Bir duyum dediniz nedir bu duyum?" şeklindeki soruya Vali Mutlu şu cevabı verdi:

"Hayır. Böyle bir nedenle değil. Biz özellikle şunu ifade ediyoruz. 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasında toplantı ve gösterilerin nerede yapılacağı bellidir. Vatandaşlarımıza diyoruz ki izleyici olarak gelme izleme imkanın yok. bunun dışında orada oluşacak kalabalıklar bu yasayı ihlal eder. Dolayısıyla güvenliği riske sokabilir. Karayolunun yakınında bir bölgede dolayısıyla bütün bu güvenlikleri problemli hale getirebilir. O nedenle vatandaşlarımızın bu husuta dikkatli olması ve gereksiz yere bir yoğunluğa sebebiyet vermemeleri bizim dileğimizdir. Yoksa ifade ettiğiniz gibi çok üst düzey bu tür istihbaratlara yönelik alınmış olan bir tedbirdir diye değil. Ama mahkemelerin güvenliğini sağlamak ve hertürlü tedbiri almak elbette ki bu işin sorumlusu olan jandarmanın görevidir. Jandarmamızla bununla ilgili tedbirlerimizi zaten bütün şartlar gözönünde bulundurularak sağlamaya devam edecektir. Bu söylediklerimin özellikle vatandaşların gereksiz yere izleyici olmayacaklarını bile bile toplanıp gelmelerinin engellemek, onları bilgilendirmek boşu boşuna bölgeye intikal etmemelerini sağlamak için bir tavsiyedir. Bu tavsiyeye uyulduğunda da yasanın toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili hükmü de ihlalde edilmemiş olacaktır" diye konuştu.

"SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ"


"5 Ağustos Pazartesi günü Silivri'de olacak mısınız?" şeklindeki soruya Vali Mutlu, "Hayır, devletimizin güvenlik birimleri orada olacaklar. Ama bizde tabi ki süreci güvenlikle ilgili konuları bugüne kadar olduğu gibi emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız hep birlikte izleyeceğiz ve yakın takip edeceğiz" şeklinde yanıt verdi. 

02 Ağustos 2013
Etiket; ergenekon, duruşma, salon, açıklama, hüseyin avni, mutlu, vali, kanunsuz Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Fuarda Rusya fırsatı
Kısa film heyecanı
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
TSYD Kupası Pepito'nun
Taraftarı dövdüler.. Azmettiren Başkan mı?
TSYD İzmir Başkanı'ndan açıklama
Geçici serbest bölge kayıt dışını çözebilir
İzmir caz yapacak
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir