18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Fikir yoğunluğu alzheimer riskini azaltıyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Alzheimer paneli büyük ilgi gördü; izleyiciler merdivenlere ve sahneye taştı. Uzmanlar, her 68 saniyede bir kişinin yakalandığı bu hastalığa karşı yapılması gerekenleri şöyle özetledi: Yalnızlık yerine zengin bir çevre, Akdeniz diyeti ve fiziksel aktiviteler, hastalık riskini azaltıyor. Kolestrol ve sigaraya dikkat!

Dünya genelinde hızla yaygınlaşan ve kesin tedavisi henüz bulunamayan Alzheimer hastalığı konusunda "Sevdiklerinizi Unutmayın, Birlikte Hatırlayalım" konulu bir panel düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Alzheimer Vakfı işbirliğinde düzenlenen Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki panele oldukça yoğun bir katılım gerçekleşti.

Panele eşi veya yakınları Alzheimer olan vatandaşların yanı sıra hastalık hakkına bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar da katıldı. Panelde konuşan uzmanlar, dünyada her 68 saniyede bir kişinin Alzheimer’a yakalandığını vurgulayarak, hastalıktan korunmak için sosyal iletişimin, sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemine işaret etti.

Sevgi ve şefkat vurgusu Panelin açılış konuşmasını, Ege Geriatri Derneği kurucu üyelerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı. Konuşmasında yaşlıların sevgi ve şefkata ihtiyacı olduğunun altını çizen Kocaoğlu, “Unutkanlık hepimizin yaşadığı bir sorun. Bu sorunun ileri yaşlarda hastalık haline dönüşmemesi için gereken tedbirlerin alınması için mücadele etmemiz, farkındalık yaratmamız sağlıklı bir toplum için olmazsa olmazımızdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapılarını yaklaşık 1 sene önce açtığı Alzheimer Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi bu misyonla hizmet ediyor. Bu merkezde birinci ve ikinci evre Alzheimer ve Demans hastaları yararlanabiliyor. Hastaların sosyal-psikolojik, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını destek oluyoruz. Yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Bu tamamlayıcı etkinliklerle sağlıklı yaş almaya dair farkındalık artacak, uzun vadede bize katkı koyacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaşlılarımızı kucaklamayı sürdüreceğiz. Toplum sağlığı için yaşlı sağlığının önemini her fırsatta dile getireceğiz” diye konuştu.

Dünyadan çarpıcı veriler

Dokuz Eylül Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, 65 yaşından sonra her 5 yılda hastalığın sıklığının artığını belirterek, hastaların büyük bir kısmının tanısız bir şekilde toplumda yaşamaya devam ettiğini vurguladı. Her Demans hastasının Alzheimer olmayacağını söyleyen Işık, “Türkiye'de 100 bin kişiden 2.8 kişisi Alzheimer tarafından vefat ediyor. Dünyada her 68 saniyede bir Alzheimer hastasına tanı konuyor. 2013 yılında ABD’de bu hastalık için harcanan para 203 milyar dolar. Bu hastalık zengin milletlerin hastalığıdır” diye konuştu.

Kolestrol çok önemli Ulusal Azheimer Vakfı ve Geropskiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Eker, panelde “Alzheimer Hastalığına Risk Faktörleri ve Hastalıktan Korunma” konusunda bir sunum yaptı.

Hastalığın oluşumunun aydınlatılamadığını ancak genetik, çevresel ve yaşam stiline bağlı faktörlerin rol oynadığına işaret eden Eker, “Risk faktörleri yaş, cinsiyet, ciddi kafa travması, düşük eğitim düzeyi, kolestrolün yüksek olması ve orta yaştan itibaren yüksek tansiyonla yakından ilgili. Şeker hastalığı, sigara, alkol, fiziki aktivitenin olmaması, 20’li yaşlardan itibaren geçirilen depresyon ve şişmanlık da risk faktörleri arasında. 75 yaş üstüne yüzde 23, 85 yaş üstünde yüzde 35 – 47 oranında hastalık riski artıyor. Ailede ve yakın aile fertlerinde Alzheimer görünmesi hastalık riskini yüzde 10 artırıyor” dedi.

Eker, hastalık riskini azaltmak için şu alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Bir insanda ne kadar fikir yoğunluğu varsa, Alzheimer hastalığına da yakalanma riski azalıyor. Yükselmiş olan kolestrol 200 – 239 arasında olanlarda bile sadece kalp için değil, bunama için de risk faktörüdür. Sigara içenler arasında Alzheimer hastalığı oranı çok yüksek. Yapılan çalışmaların sosyal iletişimin önemli olduğunu gösteriyor. Yalnızlık gerçekten yüksek beyin fonksiyonlarını bozuyor. Yalnızlığı tercih etmeyin. Zengin bir çevre, fiziksel aktivite ve beslenme çok önemli. Akdeniz diyeti, yüksek fiziksel aktivite hastalık riskini azaltıyor. Kahve ve yeşil çayın hastalığı önleyebildiği ve hastalığı geciktirdiğine yönelik yayınlar bulunuyor. İşlenmemiş zeytinyağı da faydalı.”

Panelin sonunda dinleyicilerin sorularına yanıt verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin gündelik yaşamından kareler sunan “Hafızalardaki Huzur” isimli fotoğraf sergisinin açılışı da panelin hemen ardından gerçekleştirildi.

Büyükşehir’den “Yaşlılara özel”

İzmir Büyükşehir Belediyesi dayanışmayı ön plana çıkaran “Gençler Yaşlılar El Ele” projesi, yaşlı ve hasta bakım kursları, aşevi, Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi’nde sunulan hizmetler, Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Alzheimer ve Demans Hastaları Buluşturma Merkezi, Eşrefpaşa Hastanesi’nin sosyal uygulamaları, Buca Sosyal Yaşam Kampusü ve Müyesser Turfan Güçsüzler Evi gibi çalışmalarının yanı sıra, 2013 yılında IFA (Uluslararası Yaşlılık Federasyonu) ve Türkiye Yaşlılık Konseyi tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı'nda "Yaşlı Dostu Kent" ödülüne layık görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile Aralık 2013'te “Yaşasın Yaşlanıyorum” sloganıyla “Sağlıklı ve Başarlı Yaşlanma Paneli” düzenlenmişti. Büyükşehir Belediyesi tarafından bilgilendirme amaçlı panellerin devam etmesi hedefleniyor.

15 Şubat 2014
Etiket; Alzheimer izmir, alzheimer merkezi, İzmir alzheimer hastaları, türkegül kocaoğlu, izmir büyükşehir alzheimer Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Sağlıklı yaşlanmanın sırları
İzmir'de geçmişi çalınanlara destek merkezi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir