19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Futbolla insanlar artık deşarj değil şarj oluyor



Yağmur Gülü-Yusuf Ökdem-Alper Tutaşı

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Talimciler, hızla yaygınlaşan “Şiddet ve Holiganlık’’ kavramını ele alarak, günümüz Türkiye’si üzerinden spor dünyasının son durumunu analiz etti.

Spor dünyasında her geçen gün şiddet olaylarının arttığını belirten Doç. Dr. Talimciler, ‘‘Toplumsal hayatın içindeki şiddeti kaldırmadan spor sahalarındaki şiddeti bitirmeyi düşünmek en hafif tanımla saflıktır’’ dedi. Şiddeti, insanların bir başka insan veya canlı üzerinde uyguladığı dayatma ve istem dışı uygulanan her türlü davranış kalıbı diye tanımlayan Doç. Dr. Talimciler, “Şiddet kendi içerisinde psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, sözel şiddet gibi belli gruplara ayrılır. Bunların içinde özellikle spor sahalarında fiziksel şiddet üzerinden davranışlar görüyoruz ama fiziksel şiddetin ortaya çıkması konusunda yaptığımız araştırmalardan karşılaştığımız şey özellikle sözel şiddet. Yani küfürlerin ve tahrik edici davranışların insanları daha fazla galeyana getirdiğini görüyoruz” diye konuştu.

SPORDA ŞİDDETİN SEBEPLERİ

Doç. Dr. Talimciler, “Net bir şekilde şunu söyleyebilirim, Türkiye’de spor sahalarında şiddetin çıkması gündelik hayattaki şiddetin yansımalarından başlar. Yani biz gündelik hayatımızda şiddetle yüklü olan bir toplumun insanlarıyız. Bu şiddetle yüklü olan insanlar, o şiddet fenomenini spor sahalarına da taşıyorlar” dedi.

Holiganizm/fanatizm kavramlarının farklı kavramlar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Talimciler, “Türkiye’de çok fazla birbirlerine karışıyor. Son yıllarda futbol terörü denmeye başlandı, futbol holiganizmi deniliyor. Hepsi birbirine giriyor. Aslında böyle söyleyerek gerçek anlamında ve mantığında uzaklaştırmaya gidiyoruz. Fanatik olup tuttuğun takıma destek olmak başka şey, holigan olup şiddet göstermek başka. Şöyle ki sık sık bazı tanımlamalar yapılır, ‘sahalarımızda görmek istemediğimiz manzaralar, bu olayları çıkaranlar X takımın taraftarı değildir’ diye. Hâlbuki böyle bir yapı özneyi aradan çıkartır. Yani siz durumu belirsiz hale getirirsiniz. Konuyu net bir şekilde olmak yerine konun üzeri kapatılır. Özneyi aradan çıkarttığınızda şiddetin gerçek kaynağını belirsiz hale getirirsiniz ve bu da aslında durumun meşrulaşmasına katkıda bulunur. Yani holiganlığı doğal bir şeymiş gibi gösterirsiniz” diye konuştu.

“Türkiye’de spor sahalarında şiddet unsurunu çıkartanlar futbol taraftarlarıdır” diyen Doç. Dr. Talimciler, “Türkiye’de eğer basketbol maçlarında, voleybol maçlarında olaylar çıkıyorsa bunların sebebi futbol taraftarıdır. İkinci olarak da yaptırımlar konusu var. Ülke olarak bizim kadar yasa çıkarmayı seven bir ülke yok; ancak bunun uygulamaya geçilmesi konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yani sorun yasaları çıkarmak değil o yaptırımları uygulamaktan çıkıyor” dedi.

“FUTBOL SAHALARI TOPLUMSAL HAYATIN BİR MİNYATÜRÜDÜR”

Türkiye’de futbolun, özellikle en son şike süreci sonunda, birleştiren değil bölen unsur haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Talimciler, “Giderek futbol sahalardaki şiddetin dozajı artıyor. Türkiye’de asıl sorun olarak biz insanların önüne uzun zamandır futbolu eğlence aracı olarak sunduk ama artık bu ülkenin insanları futbolla deşarj olmuyor, şarj oluyor. Futbol sahaları toplumsal hayatın bir minyatürüdür. Ve bir minyatür olarak işlev görür. Oraya giden insanlar sokaklardaki insanlardan farklı değildir. Sokaktaki insanları siz sadece küfretmeyin diyerek önleyemezsiniz. Onları önlersiniz, başkaları gelir. O yüzden daha köklü daha radikal şeylere ihtiyacımız var. Toplumsal hayatın içindeki şiddeti kaldırmadan spor sahalarındaki şiddeti bitirmeyi düşünmek en hafif tanımla saflıktır.Bir de şöyle bir kavram var: Kadınlar daha çok maça gelirse o kadar az küfür edilir. Öyle bir şey yok. Hatta artık onların bile o atmosfere kendilerini kaptırdığını görüyoruz. Kadınlar maça gelince de küfür ediliyor bu hiçbir şeyin önüne geçmiyor” diye konuştu.

07 Şubat 2014
Etiket; ahmet talimciler, ege üniversitesi sosyoloji, talimciler şiddet Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TFF'DE İZMİR GÜCÜ
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
MENEMEN FK HIZLI BAŞLADI
İŞTE KUZEY YILDIZI
FUAT ÇAPA DA MEDYAALL'DA
EROĞLU'NUN İLETİŞİM ORTAĞI MEDYAALL
TSYD'NİN URLA GURURU
ARKAS'TA 8. KUPA MÜZEDE
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
KARŞIYAKA BELEDİYESİNDEN SPORA DEV HİZMET
MUĞLA ŞAMPİYONLARI MİLAS'TAN
TSYD KUPASI ARKAS'IN
YAPAMAZSIN DEDİLER YAPTI
ERHAN ÇELENK'E GÖNÜLDEN TEBRİK
SİMYA METAL 7. TSYD İZMİR VOLEYBOL TURNUVASI BAŞLIYOR
İZMİR'DE MASA TENİSİ HEYECANI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir