29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Gaziemir sakinleri: Çözüm istiyoruz



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 5.7 milyon TL ceza kestiği Gaziemir’deki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası yakında oturanlar cezanın kendilerini ilgilendirmediğini, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi. İzmir’in Gaziemir İlçesi Aktepe Mahallesi’nde yıllar önce kapatılan, arazisinde bulunan radyoaktif maddelerle gündeme geldikten sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5.7 milyon TL rekor cezaya çarptırılan 'Aslan Avcı Kurşun Fabrikası'nın çevresinde oturanlar, konuyu sürekli göndemde tutan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin 1'inci Olağan Kongresine katıldı.

Kongrede mahalle sakinlerine de söz verildi. Zehirli atık gömülü tesisin yakında 40 yıldan bu yana oturduğunu belirten 64 yaşındaki Makbule Morkaya, cahillikleri nedeniyle yıllarca zehiri anlamadıklarını söyledi.

İzmir'in Çernobiline rekor ceza
İzmir'in Çernobiline rekor ceza

Morkaya, şöyle dedi:

"Zehiri ancak boş araziden kötü kokular çıkmaya başlayınca anladık. Çocuklarımız zehirli araziyi okula gitmek için yol yaptı. Orada oynadı. Benim böbreklerim çürüdü. Mahallede oturanlardan kiminin çocuğu olmuyor, kimi hamile kaldığında düşük yapıyor, kimi çocukların kulağı duymuyor." Cezanın fabrika sahiplerine değil, kendilerine verildiğini anlatan Morkaya, "Tamam devlet çok yüksek bir ceza kesti de bunun bize faydası ne? Cezayı ödemesi gereken adam öldü toprak altında. Ödenir mi ödenmez mi bilmiyoruz ama cezanın en büyüğünü biz sağlığımızla ödüyoruz. Mahallede neredeyse kimsenin sağlık güvencesi yok ciddi bir hastalıkta kim bakacak bize" diye konuştu.

Fabrikanın atıklarıyla birlikte tamamen kaldırılmasını isteyen 2 çocuk annesi, 29 yaşındaki Sibel Taşa ise, "Kesilen rekor ceza bize yaramayacak. Eğer devlet bize iyilik yapmak istiyorsa o parayla fabrikayı ve atıklarını bizim çevremizden uzaklaştırsın. Ne kadar engellesek çocuklarımız oyun oynamak için o araziye gidiyor. İçimiz hiç rahat değil. Mahalledeki doğurgan kadınlar sürekli düşük yapıyor. Tamam ceza kestiler de gelip bir de mahallede ciddi bir sağlık taraması yapsınlar" dedi. Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Osman Karababa ise, kesilen cezaya rağmen fabrika, alan ve alanda gömülü olan radyoaktif maddelerle ilgili cevaplanmayan ciddi soruların bulunduğuna dikkati çekti.

Prof.Dr. Karababa, şöyle konuştu:

"2007’de yapılan analizlerde Türkiye’de üretilmeyen Europium 152 izotopuna rastlandı. Bu maddenin ülkeye sokulması yasak ama İzmir’in göbeğinde bulundu. Bu maddenin zararsız hale gelmesi için 13 bin 216 yıl geçmesi gerekiyor ancak fabrika gündeme geldikten sonra alanda inceleme yapan TAEK uzmanları maddenin zararsız olduğunu açıkladılar. Akla ilk gelen soru o maddenin tespit edildiği 2007 yılından bugüne kadar geçen 5 yıl içinde nasıl zararsız hale geldiği."

Kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmediğini anlatan Prof.Dr. Karababa, "Risklerin bertaraf edilmesi için bir şey yapılmadı. Yaşayan insanlar üzerinde ciddi, kapsamlı bir araştırma yapılmadı, radyasyonun etkileri var mı yok mu hala bilmiyoruz. Kesilen ceza tamamen göstermelik, toplumun gözünü boyamaktan başka bir şey değil" dedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin önümüzdeki dönem il yönetiminin belirlendiği İzmir İl Konferansı’na Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanı Arif Ali Cangı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Sözcüleri Osman Doğan ve Güneş Akçay, parti üyeleri katıldı.

02 Kasım 2013
Etiket; Gaziemir radyoaktif atık, Ali Osman Karababa, Arif Ali Cangı, Gaziemir çevre kirliliği Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İZSU'dan Melih Gökçek'e yanıt
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir