19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Gezi Parkı için referandum



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası konusunu referanduma götürebileceklerini belirterek, "Bu toplantıdan çıkan somut sonuç sudur; biz İstanbul halkına, bunu referanduma getirebiliriz. Türkiye çapında bir referandumdan söz etmiyorum ama İstanbul halkına soracağız" dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı protestolarının başladığı günden beri bu olayların herkesi üzdüğünü söyleyen Çelik, "Türkiye'nin gündeminden bu tatsız olayı çıkarabilmek için olağanüstü bir gayret sarfediliyor. Buna iyi niyetli olarak teşebbüs eden sivil toplum örgütleri var. Türkiye'de Sayın Başbakan başta olmak üzere yetkililer bu meselenin ağız tadıyla halledilmesini elbette çok arzu ediyorlar" dedi. 
Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı temsilcileriyle 4 buçuk, 5 saat süren bir toplantı yaptığını hatırlatan Arınç, "Bu insanlar Gezi Parkı eylemlerine katılan, bunu destekleyen insanlardır. Bunlar davet üzerine Genel Merkezimize gelmişlerdir. İçinde profesör, doçent olan arkadaşlarımız da var, mimar, şehir plancısı olan insanlar var. Henüz öğrenciliği bitmiş olan hayatının baharında genç arkadaşlar var. Çalışan kesimler var. Sinema yönetmeni var" şeklinde konuştu. 
Çelik, görüşmeye ilişkin olarak şunları söyledi:
"Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin önemli bir kısmının, onların gözlemlerine göre tamamen çevre duyarlılığıyla hareket eden, politize olmamış, art niyeti olmayan, özellikle yeşile, ağaca, çevreye karşı duyarlı olan insanlar olduğunu ifade ediyorlar ve Taksim'deki malum illegal örgütlerle, özellikle kamuya yönelik, kamu malına yönelik, insanların canına malına yönelik tahripkar tutum sergileyen kimselerle beraber olmadıklarını, onları esasen tasvip de etmediklerini ifade ettiler. Bu arada Sayın Başbakan’a, bu gençlerin anlaşılması gerektiğini, onların reddedilmemesi, onlara sırt dönülmemesi, onların kucaklanması yönünde katılımcıların telkinleri oldular. Gayet düzeyli, karşılıklı bilgi alışverişine dayanan gayet dostça ve sevecen ortamda geçen bir toplantı yapıldı. Bütün bu toplantılardan sonra Sayın Başbakan, 'Biz halkımızla beraber siyaset yapıyoruz, halkın yüreğine dokunarak siyaset yapıyoruz ve yola çıktığımız günden beri ne yaptıysak halkın refahı ve mutluluğu için yaptık. İnsana değer katmayan, insana faydası dokunmayan hiçbir şeyin içerisinde de olamayacığımızı' ifade etti."
"İTİRAZINI İFADE EDEN İNSANLARIN SESİ DUYULMUŞTUR"
Çelik, Taksim ile ilgili projelerin 2011 seçiminden önce İstanbul'da yaşayan vatandaşlarla paylaşıldığını hatırlatarak, "İstanbul halkı, kendilerine sunulan bu projelerle sandığa gitti ve AK Parti'ye desteğini verdi, güvenini ortaya koydu. Aslında bu Taksim projesiyle birlikte diğer projelerin gerek Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havaalanı, yeni uydu kentler, yeni ormanlar, Yassıada projesi ve buna benzer birçok İstanbul için öngörülen projeyi de böylelikle İstanbul halkı onaylamış oldu şeklinde Sayın Başbakanımız yaklaşımlar sergiledi" diye konuştu. 
Hüseyin Çelik, konu ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:
"Orantısız güç kullanan, bir şekilde ihmali olan özellikle polis teşkilatı içerisindeki insanların şüphesiz ki araştırma inceleme sonucu suçlu bulunması halinde bunların gerekli cezaları alacağını ifade etti. İyi niyetli demokratik eylemler yapan, barışçıl eylemler yapan halkımızın talebinin biçim için son derece değerli olduğunu ifade etti. Bizler de günlerden beri söylüyoruz, halkımızın takdiri de önemlidir, tepkisi de önemlidir. Orada sesini yükseltmek isteyen, farklı talepleri dillendirmek isteyen, itirazlarını ifade eden insanların sesi duyulmuştur. Siz buna katılabilirsiniz katılmayabilirsiniz. Ama demokrasi böyle bir şeydir. Bugün de bir Başbakan bakanlarıyla beraber, heyetiyle beraber 5 saate yakın bu insanları dinledi ve bundan sonra da bir kez daha söylüyorum, Sayın Başbakanım adına söylüyorum; makul, meşru, mantıklı talepleri olan insanlar, bunu bize iletmek isterlerse bizim yüreğimiz de, gönlümüz de, kapılarımız da her zaman insanımıza açık olacaktır. Talepler dediğim gibi yeter ki olması gerektiği şekliyle ifade edilsin. Yeter ki işin içine şiddet girmesin, yıkma dökme, kırma, parçalama yakma girmesin. Biz AK Parti'ye, hükümete zarar veriyoruz. Belki bu iyi niyetiyle yola çıkıyoruz ama bazılarımız ülkemize zarar veriyor. Ülkemizin imajına zarar veriyoruz. Düşmanlarımızı sevindirmeden öteye gitmiyor bu işler. Buna son vermek gerekiyor."
"REFERANDUMA GETİREBİLİRİZ"
Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı ile ilgili olarak referandum seçeneğini de gündeme getirdiğini belirterek şunları kaydetti:
"Sayın Başbakan şöyle bir ihtimali gündeme getirebileceğimizi ve bunu ilgili kurumlarımıza götürebileceğimizi ifade etti. Madem ki halkın ne istediğini öğrenmek istiyoruz. Halk şunu istiyor, halk bunu istiyor diyoruz. O zaman bir referandum seçeneğini ilgili kurumlarımıza götürebiliriz. Bizim bu konulardaki karar merciimiz AK Parti MKYK'sıdır. Bu mesele değerlendirilir. Daha sonra hükümet bu konuda buradan çıkan görüş doğrultusunda bu meseleyi bir hükümet kararı haline getirebilir ve ilgili bakanlıklar, ilgili kurullar bu konuda yapmaları gereken bir şey varsa yaparlar. Bu işin içinde Kültür Bakanlığı var, orada çünkü kültürel unsurlarını ilgilendiren bazı yatırımlar, bazı yapılar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu işin içerisinde. Burası Beyoğlu içerisinde. Bir şekliyle Beyoğlu Belediyesi'ni ilgilendiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Bu toplantıdan çıkan somut sonuç sudur; biz İstanbul halkına, bunu referanduma getirebiliriz. Türkiye çapında bir referandumdan söz etmiyorum ama İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Olsun mu istiyorsunuz, olmasın mı istiyorsunuz? Yapılsın mı istiyorsunuz, yapılmasın mı istiyorsunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse, demokrasilerde halkın kararı her zaman öpülüp başa konacak bir karardır. Halkın iradesi, milletin iradesi dışında bir irade söz konusu değildir. Biz bugüne kadar buna hep bağlı kaldık, bundan sonra da buna bağlı kalacağız."
"GEZİ PARKI'NI BOŞALTALIM, HAYAT NORMALE DÖNSÜN"
Hüseyin Çelik, Gezi Parkı'nda eylem yapan gençlere seslenerek, Gezi Parkı'nın boşaltılmasını istedi. Çelik şunları kaydetti:
"Buradan ben Gezi Parkı'nda şuanda eylem yapan, orada kalan, orada nöbet tutan, yatan kalkan veya orada yiyip içen değerli genç kardeşlerime sesleniyorum. Bunların içerisinde, Gezi Parkı içerisinde bulunduğu halde, kötü niyetli, art niyetli, illegal örgütlerle bağlantıları olan insanlar da olabilir. Ben bu sözlerimi tabi ki de onlar için söylemiyorum. Ancak sadece çevre ve yeşil duyarlılığıyla, kentine sahip çıkma adına, istediği bir şeyi veya istemediği bir şeyi dillendirme adına orada bulunanlara sesleniyorum. Madem ki böyle bir karar alınmıştır, bu mesele dediğim gibi referandum seçeneği de ilgili kurumlarımıza götürülecektir. Biran önce o Gezi Parkı'nın da boşaltılması gerekiyor. O Gezi Parkı'nı boşaltalım, orada hayat normale dönsün, herkes Gezi Parkı'na gitmek istiyorsa gitsin ve günlerdir aslında Taksim ve çevresinde esnaf çok büyük zarar görmüştür, otelciler çok büyük zararlar görmüştür. Yapılan müdahaleler sonucunda dünya basınına yansıyan görüntüler, ülkemizle ilgili, ülkemizin imajıyla ilgili maalesef nahoş durumlar meydana getiriyor. Eğer yurtsever isek, eğer bu ülkeyi seviyorsak, eğer bu ülkenin huzuru, barışı, kardeşliği, dostluğu ve güzelliklerle paylaşılması gereken hayat sizin için çok önemliyse bu lütfen çağrıma ses verin, kulak verin. Bunu buradan ifade etmek istiyorum. Bu gelen arkadaşlar içerisinde bunun dördü, beşi ya sürekli orada Gezi Parkı'nda kalan veya sürekli olarak oradaki insanları bir şekilde evine giden, ihtiyaçlarını karşılayan veya işine giden, işinden geldikten sonra yine onların arasına karışan insanlardır. Dolayısıyla orada ne olup bittiğini ve oradaki atmosferi çok iyi bilen gençlerdi. Onlardan da oradaki durumu tamamıyla öğrenmiş bulunduk."
"GENÇLERİN GEZİ PARKI'NI BOŞALTACAKLARINI DÜŞÜNÜYORUM"
Hüseyin Çelik, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Bu görüşmede eylemin bitirilebileceğine dair bir sinyal aldınız mı? Çünkü TESK'le yapılan görüşmede Başbakan'ın İçişleri Bakanı'na çevrecilere dokunulmadan 24 saat içinde bu eylemin bitirilmesi talimatını verdiği ifade ediliyor" şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Bu çevrecilere dokunulmadan dediğiniz zaman Gezi Parkı'na dokunmamak anlamına geliyor. Onun için zaten biliyorsunuz Taksim Meydanı'nda, Atatürk Anıtı çevresinde, AKM çevresindeki o pankartlar oradan sökülüp atıldı. Esasen dün biliyorsunuz sabah ve akşam onlara müdahale edildi. Bir daha onların gidip o meydanı işgal etmesi, tekrar oraya o sloganları asmalarına müsaade edilmeyecek. Sayın Başbakan'ın kastettiği, işaret ettiği budur. Ancak tekrar söylüyorum, ama Gezi Parkı'nda kıyamete kadar, uzun boylu bu eylemin sürdürülmesi de kesinlikle hükümet tarafından kabul edilmeyecektir. Biran önce aslında Gezi Parkı'nın da boşaltılması gerekiyor. Hele hele böyle bir görüşme olduktan sonra, böyle bir iyi niyet atıldıktan sonra ben Gezi Parkı'ndaki gençlerin de böyle bir karar alacaklarını ve orayı boşaltacaklarını düşünüyorum. Ama onlar boşalttıktan sonra eğer kötü niyetli, illegal örgüt mensubu, provokasyon yapmak isteyen birileri eğer gidip orayı doldurmaya çalışırsa onlar da güvenlik güçleriyle baş başa kalacaklardır."
Hüseyin Çelik, artık sağduyunun hakim olması gerektiğini ve Gezi Parkı'nın boşaltılması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu gelen arkadaşlar bir şeyi temsil eden, bir sivil toplum örgütünü temsil eden, birileri adına konuşma hakkını kendisinde bulan arkadaşlar değil. Esasen biliyorsunuz bu eylemlere katılan, Gezi Parkı’nda bulunan insanlar da çok homojen bir topluluk değil. Dünya görüşleri farklı olan, partileri farklı olan, zaman zaman hassasiyetleri farklı olan insanlardan söz ediyoruz. Bu açıdan orası sadece bir partinin, bir sivil toplum örgütünün veya belli bir dünya görüşünün şuanda mekanı haline gelmiş değil. Ama ne olursa olsun, kim olursa olsun eğer amacımız barışçıl ve demokratik yollarla sesimizi duyurmaksa bir talebi dillendirmekse, bir itirazımızı ifade etmekse, veya bir şeyi protesto etmekse bu yapılmıştır, 15 günden beri bu yapılmaktadır. Bu saatten sonra yapılacak şey, bir kez daha söylüyorum sağduyunun hakim olması, oradaki gençlerimizin evine gitmesi, işine gücüne gitmesi ve Gezi Parkı'na eğer dolacak olan kötü niyetli birileri de varsa onları güvenlik güçleriyle baş başa bırakmalarıdır. Doğru olan budur."
Çelik, bir gazetecinin "Eğer eylemcileri ikna edemezseniz, ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine ise, "Ben olması gerekeni söylüyorum, şunun şu olmazsa, şu ne yapacaksınız, bu olmazsa ne yapacaksınız gibi bir soruya da doğrusu ben muhatap olmak istemem. Çünkü ben hükümet adına değil, AK Parti adına konuşuyorum. Burada Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız bu iki sıfatıyla da bu insanları dinlemiştir. Buradan böyle bir karar çıkmıştır, dolayısıyla bir an önce nasıl ki herkes Güven Park'a rahatlıkla gidebiliyorsa, nasıl ki herkes İstanbul'daki diğer parklara rahatlıkla gidebiliyorsa, Yıldız Korusu’na rahatlıkla, Emirgan Korusu’na rahatlıkla, Çamlıca'ya rahatlıkla gidebiliyorsa orası belli bir grubun gidip kapattığı bir yer değilse, Gezi Parkı'nın da böyle olması lazım, orada hayatın normale dönmesi lazım" diye konuştu.
"YARGI KARARI HERKESİ BAĞLAR"
Hüseyin Çelik, bir gazetecinin referandum konusunun bütün Taksim'i kapsayıp kapsamadığını sorarak, yargının Gezi Parkı ile ilgili kararını hatırlatması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
"Orada zaten bir yayalaştırma çalışması var, orada zaten kazılmış trafik yer altına alınmak üzere işin çok önemli bir kısmı bitirilmiştir. Orayla ilgili bir mahkeme kararı söz konusu değildir. Taksim Meydanı'ndan söz ediyorum, orayla ilgili bir referandum söz konusu olmaz zaten. Sözünü ettiğimiz Gezi Parkı ve oradaki Topçu Kışlası ile ilgilidir. Bunun dışındakilerle ilgili olarak zaten büyük çapta bir problem olduğu kanaatinde değiliz. Yargı kararı zaten böyle olduğu sürece orada bir şey yapılamaz. Biz yargı kararı lehte de çıksa, aleyhte de çıksa böyle bir seçenekten söz ediyoruz. Yargı kararı herkesi bağlar, bütün idareyi bağlar, o yargı kararı zaten şuanda yerinde duruyor."
"HEYET EYLEMCİLERE BİR ÇAĞRI YAPACAK MI?"
Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'la görüşen heyetin eylemcilere bir çağrı yapıp yapmayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Bu toplantıya katılan arkadaşlar birileri adına bir çağrı yapacak, birileri adına bir şey başlatacak ya da bir şeyi sona erdirecek yetkiye sahip olan insanlar olmadıklarını ifade ettiler. Biz de zaten onların bu özelliklere sahip olmadıklarını biliyoruz. Dolayısıyla ama onlar burada Sayın Başbakan'la yapılan 4 buçuk, 5 saatlik toplantıdaki intibalarını, buradaki gözlemlerini herhalde onlarla paylaşacaklardır. Ve kendi mesajları da varsa onları da sizler aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacaklardır. Ben şuanda dediğim gibi AK Parti adına bir açıklama yapıyorum. Ama onlar dışarı çıktıktan sonra münferit olarak veya kendi aralarından seçtikleri bir sözcü aracılığıyla da sizlerle gözlemlerini, buradan hangi duygularla ayrıldıklarını elbette paylaşacaklardır."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası konusunu referanduma götürebileceklerini belirterek, "Bu toplantıdan çıkan somut sonuç sudur; biz İstanbul halkına, bunu referanduma getirebiliriz. Türkiye çapında bir referandumdan söz etmiyorum ama İstanbul halkına soracağız" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı protestolarının başladığı günden beri bu olayların herkesi üzdüğünü söyleyen Çelik, "Türkiye'nin gündeminden bu tatsız olayı çıkarabilmek için olağanüstü bir gayret sarfediliyor. Buna iyi niyetli olarak teşebbüs eden sivil toplum örgütleri var. Türkiye'de Sayın Başbakan başta olmak üzere yetkililer bu meselenin ağız tadıyla halledilmesini elbette çok arzu ediyorlar" dedi. Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı temsilcileriyle 4 buçuk, 5 saat süren bir toplantı yaptığını hatırlatan Arınç, "Bu insanlar Gezi Parkı eylemlerine katılan, bunu destekleyen insanlardır. Bunlar davet üzerine Genel Merkezimize gelmişlerdir. İçinde profesör, doçent olan arkadaşlarımız da var, mimar, şehir plancısı olan insanlar var. Henüz öğrenciliği bitmiş olan hayatının baharında genç arkadaşlar var. Çalışan kesimler var. Sinema yönetmeni var" şeklinde konuştu. Çelik, görüşmeye ilişkin olarak şunları söyledi:"Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin önemli bir kısmının, onların gözlemlerine göre tamamen çevre duyarlılığıyla hareket eden, politize olmamış, art niyeti olmayan, özellikle yeşile, ağaca, çevreye karşı duyarlı olan insanlar olduğunu ifade ediyorlar ve Taksim'deki malum illegal örgütlerle, özellikle kamuya yönelik, kamu malına yönelik, insanların canına malına yönelik tahripkar tutum sergileyen kimselerle beraber olmadıklarını, onları esasen tasvip de etmediklerini ifade ettiler. Bu arada Sayın Başbakan’a, bu gençlerin anlaşılması gerektiğini, onların reddedilmemesi, onlara sırt dönülmemesi, onların kucaklanması yönünde katılımcıların telkinleri oldular. Gayet düzeyli, karşılıklı bilgi alışverişine dayanan gayet dostça ve sevecen ortamda geçen bir toplantı yapıldı. Bütün bu toplantılardan sonra Sayın Başbakan, 'Biz halkımızla beraber siyaset yapıyoruz, halkın yüreğine dokunarak siyaset yapıyoruz ve yola çıktığımız günden beri ne yaptıysak halkın refahı ve mutluluğu için yaptık. İnsana değer katmayan, insana faydası dokunmayan hiçbir şeyin içerisinde de olamayacığımızı' ifade etti."
"İTİRAZINI İFADE EDEN İNSANLARIN SESİ DUYULMUŞTUR

"Çelik, Taksim ile ilgili projelerin 2011 seçiminden önce İstanbul'da yaşayan vatandaşlarla paylaşıldığını hatırlatarak, "İstanbul halkı, kendilerine sunulan bu projelerle sandığa gitti ve AK Parti'ye desteğini verdi, güvenini ortaya koydu. Aslında bu Taksim projesiyle birlikte diğer projelerin gerek Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havaalanı, yeni uydu kentler, yeni ormanlar, Yassıada projesi ve buna benzer birçok İstanbul için öngörülen projeyi de böylelikle İstanbul halkı onaylamış oldu şeklinde Sayın Başbakanımız yaklaşımlar sergiledi" diye konuştu. Hüseyin Çelik, konu ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:"Orantısız güç kullanan, bir şekilde ihmali olan özellikle polis teşkilatı içerisindeki insanların şüphesiz ki araştırma inceleme sonucu suçlu bulunması halinde bunların gerekli cezaları alacağını ifade etti. İyi niyetli demokratik eylemler yapan, barışçıl eylemler yapan halkımızın talebinin biçim için son derece değerli olduğunu ifade etti. Bizler de günlerden beri söylüyoruz, halkımızın takdiri de önemlidir, tepkisi de önemlidir. Orada sesini yükseltmek isteyen, farklı talepleri dillendirmek isteyen, itirazlarını ifade eden insanların sesi duyulmuştur. Siz buna katılabilirsiniz katılmayabilirsiniz. Ama demokrasi böyle bir şeydir. Bugün de bir Başbakan bakanlarıyla beraber, heyetiyle beraber 5 saate yakın bu insanları dinledi ve bundan sonra da bir kez daha söylüyorum, Sayın Başbakanım adına söylüyorum; makul, meşru, mantıklı talepleri olan insanlar, bunu bize iletmek isterlerse bizim yüreğimiz de, gönlümüz de, kapılarımız da her zaman insanımıza açık olacaktır. Talepler dediğim gibi yeter ki olması gerektiği şekliyle ifade edilsin. Yeter ki işin içine şiddet girmesin, yıkma dökme, kırma, parçalama yakma girmesin. Biz AK Parti'ye, hükümete zarar veriyoruz. Belki bu iyi niyetiyle yola çıkıyoruz ama bazılarımız ülkemize zarar veriyor. Ülkemizin imajına zarar veriyoruz. Düşmanlarımızı sevindirmeden öteye gitmiyor bu işler. Buna son vermek gerekiyor."
"REFERANDUMA GETİREBİLİRİZ"

Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı ile ilgili olarak referandum seçeneğini de gündeme getirdiğini belirterek şunları kaydetti:"Sayın Başbakan şöyle bir ihtimali gündeme getirebileceğimizi ve bunu ilgili kurumlarımıza götürebileceğimizi ifade etti. Madem ki halkın ne istediğini öğrenmek istiyoruz. Halk şunu istiyor, halk bunu istiyor diyoruz. O zaman bir referandum seçeneğini ilgili kurumlarımıza götürebiliriz. Bizim bu konulardaki karar merciimiz AK Parti MKYK'sıdır. Bu mesele değerlendirilir. Daha sonra hükümet bu konuda buradan çıkan görüş doğrultusunda bu meseleyi bir hükümet kararı haline getirebilir ve ilgili bakanlıklar, ilgili kurullar bu konuda yapmaları gereken bir şey varsa yaparlar. Bu işin içinde Kültür Bakanlığı var, orada çünkü kültürel unsurlarını ilgilendiren bazı yatırımlar, bazı yapılar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu işin içerisinde. Burası Beyoğlu içerisinde. Bir şekliyle Beyoğlu Belediyesi'ni ilgilendiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Bu toplantıdan çıkan somut sonuç sudur; biz İstanbul halkına, bunu referanduma getirebiliriz. Türkiye çapında bir referandumdan söz etmiyorum ama İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Olsun mu istiyorsunuz, olmasın mı istiyorsunuz? Yapılsın mı istiyorsunuz, yapılmasın mı istiyorsunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse, demokrasilerde halkın kararı her zaman öpülüp başa konacak bir karardır. Halkın iradesi, milletin iradesi dışında bir irade söz konusu değildir. Biz bugüne kadar buna hep bağlı kaldık, bundan sonra da buna bağlı kalacağız."

"GEZİ PARKI'NI BOŞALTALIM, HAYAT NORMALE DÖNSÜN"

Hüseyin Çelik, Gezi Parkı'nda eylem yapan gençlere seslenerek, Gezi Parkı'nın boşaltılmasını istedi. Çelik şunları kaydetti:"Buradan ben Gezi Parkı'nda şuanda eylem yapan, orada kalan, orada nöbet tutan, yatan kalkan veya orada yiyip içen değerli genç kardeşlerime sesleniyorum. Bunların içerisinde, Gezi Parkı içerisinde bulunduğu halde, kötü niyetli, art niyetli, illegal örgütlerle bağlantıları olan insanlar da olabilir. Ben bu sözlerimi tabi ki de onlar için söylemiyorum. Ancak sadece çevre ve yeşil duyarlılığıyla, kentine sahip çıkma adına, istediği bir şeyi veya istemediği bir şeyi dillendirme adına orada bulunanlara sesleniyorum. Madem ki böyle bir karar alınmıştır, bu mesele dediğim gibi referandum seçeneği de ilgili kurumlarımıza götürülecektir. Biran önce o Gezi Parkı'nın da boşaltılması gerekiyor. O Gezi Parkı'nı boşaltalım, orada hayat normale dönsün, herkes Gezi Parkı'na gitmek istiyorsa gitsin ve günlerdir aslında Taksim ve çevresinde esnaf çok büyük zarar görmüştür, otelciler çok büyük zararlar görmüştür. Yapılan müdahaleler sonucunda dünya basınına yansıyan görüntüler, ülkemizle ilgili, ülkemizin imajıyla ilgili maalesef nahoş durumlar meydana getiriyor. Eğer yurtsever isek, eğer bu ülkeyi seviyorsak, eğer bu ülkenin huzuru, barışı, kardeşliği, dostluğu ve güzelliklerle paylaşılması gereken hayat sizin için çok önemliyse bu lütfen çağrıma ses verin, kulak verin. Bunu buradan ifade etmek istiyorum. Bu gelen arkadaşlar içerisinde bunun dördü, beşi ya sürekli orada Gezi Parkı'nda kalan veya sürekli olarak oradaki insanları bir şekilde evine giden, ihtiyaçlarını karşılayan veya işine giden, işinden geldikten sonra yine onların arasına karışan insanlardır. Dolayısıyla orada ne olup bittiğini ve oradaki atmosferi çok iyi bilen gençlerdi. Onlardan da oradaki durumu tamamıyla öğrenmiş bulunduk."

"GENÇLERİN GEZİ PARKI'NI BOŞALTACAKLARINI DÜŞÜNÜYORUM"

Hüseyin Çelik, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Bu görüşmede eylemin bitirilebileceğine dair bir sinyal aldınız mı? Çünkü TESK'le yapılan görüşmede Başbakan'ın İçişleri Bakanı'na çevrecilere dokunulmadan 24 saat içinde bu eylemin bitirilmesi talimatını verdiği ifade ediliyor" şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:"Bu çevrecilere dokunulmadan dediğiniz zaman Gezi Parkı'na dokunmamak anlamına geliyor. Onun için zaten biliyorsunuz Taksim Meydanı'nda, Atatürk Anıtı çevresinde, AKM çevresindeki o pankartlar oradan sökülüp atıldı. Esasen dün biliyorsunuz sabah ve akşam onlara müdahale edildi. Bir daha onların gidip o meydanı işgal etmesi, tekrar oraya o sloganları asmalarına müsaade edilmeyecek. Sayın Başbakan'ın kastettiği, işaret ettiği budur. Ancak tekrar söylüyorum, ama Gezi Parkı'nda kıyamete kadar, uzun boylu bu eylemin sürdürülmesi de kesinlikle hükümet tarafından kabul edilmeyecektir. Biran önce aslında Gezi Parkı'nın da boşaltılması gerekiyor. Hele hele böyle bir görüşme olduktan sonra, böyle bir iyi niyet atıldıktan sonra ben Gezi Parkı'ndaki gençlerin de böyle bir karar alacaklarını ve orayı boşaltacaklarını düşünüyorum. Ama onlar boşalttıktan sonra eğer kötü niyetli, illegal örgüt mensubu, provokasyon yapmak isteyen birileri eğer gidip orayı doldurmaya çalışırsa onlar da güvenlik güçleriyle baş başa kalacaklardır."Hüseyin Çelik, artık sağduyunun hakim olması gerektiğini ve Gezi Parkı'nın boşaltılması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:"Bu gelen arkadaşlar bir şeyi temsil eden, bir sivil toplum örgütünü temsil eden, birileri adına konuşma hakkını kendisinde bulan arkadaşlar değil. Esasen biliyorsunuz bu eylemlere katılan, Gezi Parkı’nda bulunan insanlar da çok homojen bir topluluk değil. Dünya görüşleri farklı olan, partileri farklı olan, zaman zaman hassasiyetleri farklı olan insanlardan söz ediyoruz. Bu açıdan orası sadece bir partinin, bir sivil toplum örgütünün veya belli bir dünya görüşünün şuanda mekanı haline gelmiş değil. Ama ne olursa olsun, kim olursa olsun eğer amacımız barışçıl ve demokratik yollarla sesimizi duyurmaksa bir talebi dillendirmekse, bir itirazımızı ifade etmekse, veya bir şeyi protesto etmekse bu yapılmıştır, 15 günden beri bu yapılmaktadır. Bu saatten sonra yapılacak şey, bir kez daha söylüyorum sağduyunun hakim olması, oradaki gençlerimizin evine gitmesi, işine gücüne gitmesi ve Gezi Parkı'na eğer dolacak olan kötü niyetli birileri de varsa onları güvenlik güçleriyle baş başa bırakmalarıdır. Doğru olan budur."Çelik, bir gazetecinin "Eğer eylemcileri ikna edemezseniz, ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine ise, "Ben olması gerekeni söylüyorum, şunun şu olmazsa, şu ne yapacaksınız, bu olmazsa ne yapacaksınız gibi bir soruya da doğrusu ben muhatap olmak istemem. Çünkü ben hükümet adına değil, AK Parti adına konuşuyorum. Burada Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız bu iki sıfatıyla da bu insanları dinlemiştir. Buradan böyle bir karar çıkmıştır, dolayısıyla bir an önce nasıl ki herkes Güven Park'a rahatlıkla gidebiliyorsa, nasıl ki herkes İstanbul'daki diğer parklara rahatlıkla gidebiliyorsa, Yıldız Korusu’na rahatlıkla, Emirgan Korusu’na rahatlıkla, Çamlıca'ya rahatlıkla gidebiliyorsa orası belli bir grubun gidip kapattığı bir yer değilse, Gezi Parkı'nın da böyle olması lazım, orada hayatın normale dönmesi lazım" diye konuştu.
"YARGI KARARI HERKESİ BAĞLAR"Hüseyin Çelik, bir gazetecinin referandum konusunun bütün Taksim'i kapsayıp kapsamadığını sorarak, yargının Gezi Parkı ile ilgili kararını hatırlatması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:"Orada zaten bir yayalaştırma çalışması var, orada zaten kazılmış trafik yer altına alınmak üzere işin çok önemli bir kısmı bitirilmiştir. Orayla ilgili bir mahkeme kararı söz konusu değildir. Taksim Meydanı'ndan söz ediyorum, orayla ilgili bir referandum söz konusu olmaz zaten. Sözünü ettiğimiz Gezi Parkı ve oradaki Topçu Kışlası ile ilgilidir. Bunun dışındakilerle ilgili olarak zaten büyük çapta bir problem olduğu kanaatinde değiliz. Yargı kararı zaten böyle olduğu sürece orada bir şey yapılamaz. Biz yargı kararı lehte de çıksa, aleyhte de çıksa böyle bir seçenekten söz ediyoruz. Yargı kararı herkesi bağlar, bütün idareyi bağlar, o yargı kararı zaten şuanda yerinde duruyor."

"HEYET EYLEMCİLERE BİR ÇAĞRI YAPACAK MI?"

Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'la görüşen heyetin eylemcilere bir çağrı yapıp yapmayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi:"Bu toplantıya katılan arkadaşlar birileri adına bir çağrı yapacak, birileri adına bir şey başlatacak ya da bir şeyi sona erdirecek yetkiye sahip olan insanlar olmadıklarını ifade ettiler. Biz de zaten onların bu özelliklere sahip olmadıklarını biliyoruz. Dolayısıyla ama onlar burada Sayın Başbakan'la yapılan 4 buçuk, 5 saatlik toplantıdaki intibalarını, buradaki gözlemlerini herhalde onlarla paylaşacaklardır. Ve kendi mesajları da varsa onları da sizler aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacaklardır. Ben şuanda dediğim gibi AK Parti adına bir açıklama yapıyorum. Ama onlar dışarı çıktıktan sonra münferit olarak veya kendi aralarından seçtikleri bir sözcü aracılığıyla da sizlerle gözlemlerini, buradan hangi duygularla ayrıldıklarını elbette paylaşacaklardır."

12 Haziran 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir