19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Gezi’dekileri ve ne için direndiklerini unutmadık



   "Duran Adam" olarak eylem başlatan Erdem Gündüz’ü nsan hakları ve düşünce özgürlükleri ödülü Sakharov’a aday olarak gösteren Hollandalı Parlamenter Marietje Schaake, Türkiye’deki Gezi olaylarını, neden yaşandığını ve direnen insanların ne için direndiklerini Avrupa olarak unutmadıklarını söyledi.

Gezi olayları sırasında ’Duran Adam’ olarak da bilinen ve Türkiye’de yeni bir protesto şekli başlatan Erdem Gündüz, Avrupa Parlamentosu tarafından her yıl dünya çapında verilen insan hakları ve düşünce özgürlükleri ödülü Sakharov’a aday gösterildi. Gündüz’ü aday olarak gösteren Hollandalı Parlamenter Marietje Schaake İHA’ya konuştu.

Türkiye’deki gezi olaylarını, neden yaşandığını ve direnen insanların ne için direndiklerini Avrupa olarak unutmadıklarını ifade eden Schaake şunları söyledi:

"Sakharov ödülü çok çeşitli görüşlere sahip Avrupa Parlamentosu’nun verebileceği dünyadaki en önemli insan hakları ödülünden biri ve en çok da baskı karşısında cesareti ödüllendirmeyi hedefliyor. Türkiye’de de ’duran adam’ ile şunu gördük ki bu protesto şekli olabilecek en barışçıl ve anlamlı protestolardan biri. Biz Türkiye’deki insanların mücadelesini unutmadığımızı göstermek istiyoruz çünkü Türkiye’de barışçıl protestolara verilen şiddet dolu tepkiyi gördük. Türkiye AB için çok önemli bir ülke ve aynı zamanda AB adayı bir ülke. Türkiye’nin geleceğinin geçmişinden bile daha önemli olacağına inanıyorum ve bu nedenle Türkiye’nin AB’ye geç olmaktansa erken şekilde katılabilmesini istiyorum. Bunun olması için de insan hakları, hukukun üstünlüğü, azınlık hakları ve demokrasi kendisini göstermeli. Bu adaylık da bu önemli değerlerin bizim için bir ifadesidir."

Erdem Gündüz’ü aday göstermenin kendi fikri olarak başladığını ancak Parlamento’da fikrin hali hazırda büyük destek gördüğünü ve Eylül itibarı ile tüm vekiller geri döndüğünde bu desteğin daha da artacağını düşünen Schaake, daha önce yaptığı yine kendi önerdiği iki adayın kazanmış olduğunu hatırlattı. Duran adamın kendisi için barışçıl protestonun zirvesini temsil ettiğini anlatan Schaake, bunun verdiği mesajın gücünün inanılmaz olduğunu kaydederek, "O gün olaya ilişkin resimleri, görüntüleri ve sonrasında olanları gördüğümde bu beni ve bizleri çok etkiledi. Tek başına bir adam ülkesinin bayrağı önünde mağrur şekilde biraz kırgın biraz gelecek için düşünceli şekilde sessizce duruyor. Bunu gören diğerleri de aynı şeyi yapmaya başlıyor ve bir kar topu etkisiyle büyüyor. Bu kimsenin daha önce görmediği bir şeydi, gerçekten etkileyiciydi ve özeldi" dedi.

2013 adaylıklarının hala açık olduğunu ve başka adaylarda olacağını belirten Schaake, Duran Adam Gündüz’ün en büyük rakibinin ise Taliban tarafından okula gittiği için vurulan ancak kurtularak sembol haline gelen Pakistanlı kız Malala Yusufzay olduğunu söyledi. Schaake Türkiye’nin AB için önemi ve Türkiye’ye verilmesi gereken mesaj açısından Gündüz’ün ödülü alma olasılığının hayli yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

 

30 Ağustos 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
Almanya'da ırkçı saldırı
Unutulan soykırım tekrarlanır
Avrupa'nın utancı Srebrenitsa
Afroamerikanlar hala hedefte
İlluminati nedir?
Fransa'da kaygı veren eylemler
Sıfatı "Gazeteci"
Kavimler göçü olabilir
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Savaş kimin işine yarıyor diyenlere!
Terör Örgütü IŞİD Yemen'deki Cami Saldırısını Üstlendi
Madonna'dan faşizm eleştirisi
Erdoğan'a Mondragon sürprizi
Canlı Canlı Kızını Gömdü!
Belçika da 2 Kişi Öldürüldü
ABD havalimanın da Bir İlk Yaşandı!
Fransa'da Patlama!
Mc Donald's Şok Olay!
Bomba İmha Uzmanı Hayatını Kaybetti
Dünya Tecavüzcü Katil Adama Büyük Ceza
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir