29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Gül’den 'Mursi' uyarısı



   Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’da demokrasinin kesintiye uğramasından çok büyük kaygı duyduklarını belirterek, “Şüphesiz ki Mısır’ın ilk meşru seçilmiş cumhurbaşkanı olan Mursi’nin rencide edilmemesi, arkadaşlarının rencide edilmemesi en önem verdiğimiz konulardan biridir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, cuma namazını kıldığı Yeniköy Çarşı Merkez Camii’nden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mısır’daki askeri darbeyi değerlendiren Gül, “Mısır Türkiye’nin dostu, kardeşi olan bir ülke, Mısır halkının da tamamı Türkiye’nin kardeşidir.

   Mısır Arap dünyasının kalbi olan çok önemli bir ülkedir. Mısır’da olup bitenleri çok yakından takip ediyoruz. Uzun bir otoriter yönetimden sonra Mısır’ın demokrasiye kavuşmasını nasıl büyük bir mutlulukla karşıladıysa Türk halkı, maalesef aynı şekilde demokrasinin kesintiye uğramasında da çok büyük bir üzüntü duyduk ve çok büyük kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

"MURSİ RENCİDE EDİLMEMELİ"

   “Arzumuz en kısa süre içerisinde tekrar demokrasinin kesildiği yerden başlaması ve tekrar Mısır halkının demokrasiyle kucaklaşmasıdır” diyen Gül, şunları söyledi: “Çok uzun süren otoriter bir yönetimden sonra sağlıklı bir demokrasiyi bir sene içerisinde gerçekleştirmek mümkün değildir. Demokrasinin noksanlıklarını ve eksikliklerini kendi içerisinde düzelmesini beklemek gerekir. Demokrasinin şüphesiz ki en temel kurallarından biri olan ülkeyi yöneteceklerin milli iradeyle sandıkta belirlenmesi ve seçimle gelenlerin, günü geldiğinde seçimle ayrılmasıdır.

   O bakımdan bu kesinti çok büyük kaygı vericidir. Bütün arzumuz en kısa süre içerisinde tekrar Mısır’da seçimlerin gerçekleşmesi. Şüphesiz ki Mısır’ın ilk meşru seçilmiş cumhurbaşkanı olan Mursi’nin rencide edilmemesi, arkadaşlarının rencide edilmemesi en önem verdiğimiz konulardan birisidir. Mısır’ın kısa süre içerisinde istikrara kavuşmasının yolu buradan geçmektedir.” Gül, Mısır’da en kısa süre içerisinde bütün siyasi akımların, siyasi kuruluşların katılabileceği açık, şeffaf ve düzgün seçimlerin bir an önce yapılıp, tekrar yönetimin halka ve seçilmiş yöneticilerin tekrar Mısır’ı yönetmeye başlamasını arzu ettiklerini söyledi.

"DESTEKLEYECEĞİZ"

   Mısır gibi büyük bir ülkenin çok büyük sorunları olduğunu, Mısır halkının da çok büyük ekonomik sorunları bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Mısır’ın enerjisini eğer istikrarsızlıkla kaybederse bu karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar çok daha büyük bir şekilde üstüne gelecektir. Halkın her hangi bir şekilde bölünmeden, hiç kimsenin rencide edilmeden en süratli bir şekilde demokrasinin kaldığı yerden tekrar devamına fırsat verici adımların atılmasını bekliyoruz.

   Türkiye tüm Mısır halkının dostudur, kardeşidir. Mısır devletinin güçlü olmasını, sorunların üstesinden gelmesini en çok biz arzu ederiz. Nasıl daha önce Mısır’da dayanışma içinde olduysak, Mısır halkıyla dayanışma içinde olduysak bundan sonra da şüphesiz ki Mısır halkıyla dayanışama içinde olacağız ve Mısır halkına kendi iradesini gösteren yönetimlerin Mısır’da göreve gelmesini destekleyeceğiz. Olup bitenleri büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Ümit ederiz ki çok büyük hasarlar vermeden bu süreç kısa süre içinde biter ve Mısır’da demokrasi hakim olur” şeklinde konuştu. ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süreleriyle ilgili kararının sorulması üzerine ise Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar, herkesi bağlayıcı kararlardır” dedi.

05 Temmuz 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir