29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Herkes farkında olsun



İzmir Ticaret Borsası, Yaşar Üniversitesi ve İl Emniyet Müdürlüğünün iş birliği ile son yıllarda önemli bir sosyal sorun haline gelen madde bağımlılığı ile mücadele için hayata geçirilen kamusal iletişim kampanyası kapsamında, gençlere, ebeveynlere ve eğitimcilere yönelik ayrı ayrı etkileşimli eğitim içerikleri sunan bir eğitim portalı hazırlandı. Hizmete sunulan “www.farkindaol.org” adresli eğitim portalı ile toplumdaki bilgi eksikliklerini gidermek amaçlanırken her kesime hitap eden etkileşimli içerikler oluşturuldu.

 Kısa süre önce tanıtımı yapılan ve kamu kurumlarından spor kulüplerine kadar her kesimden destek gören projede kapsamında hazırlananwww.farkindaol.org” sitesi, madde bağımlılığı hakkında ebeveynlerin farkındalıklarını artırmak, kamuoyu oluşturmak ve madde bağımlığı konusunda gençlere, ebeveynlere ve öğretmenlerle eğitim yöneticilerine yönelik çevrimiçi eğitici etkileşimli içerikler sunuyor. Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi tarafından üç farklı hedef gruba özgü olarak ayrı ayrı hazırlanan etkileşimli eğitim içeriklerine ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

BAŞIMIZA GELMEZ DEMEYİN

 Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, kampanyayı hazırlarken İki temel amaçlarının olduğunu belirterek, “Bir tanesi farkındalık yaratmak ve kamuoyu oluşturmak, ikincisi de özellikle ebeveynlerdeki bu konudaki bilgi eksiklikleri giderecek bir eğitim portalı oluşturup çevrimiçi olarak kamuoyuna sunmaktı. Emin olmak için farkında ol, sloganıyla afişler, radyo ve TV spotları hazırladık. Kampanyamızı, hızla artan tehlike karşısında annelerin farkındalıklarının artırılması üzerine oluşturduk. Araştırmalarımız, annenin, en önemli iletişim ve koruma noktası olduğunu gösterdi. Tüm ailevi sorunlara karşı, anneler hala çocukla ilişkide en güvenli dayanak. Tespit ettiğimiz önemli bir husus da herkes sorunun farkında ama kendi ailesine baktığında ‘Bize bu konu uzak, bizim başımıza gelmez’ gibi görüyorlar. Aileler bazı bilgilere sahipler, ama yeterli olmadığını düşünüyorlar. Kamu spotlarında aktaramadığımız bilgileri ayrıntılı bir şekilde vermek, bilgi ve enformasyon eksikliğini gidermek için bu eğitim portalını hazırladık. İçerikler farklı, herkese hitap edecek şekilde tasarlandı” dedi.

EBEVEYNLERE UYARI

 Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan da eğitim portalı hakkında bilgi verdi. Özarslan, üç farklı hedef gruba özgü etkileşimli eğitim içeriği hazırladıklarını belirterek, “Ebeveyn Bilgilendirme Kılavuzunda, anne-babaların çocuklarını madde kullanma riskinden korumak için neler yapabilecekleri, çocuklarının madde kullanıp kullanmadığını anlayabilmeleri için bazı uyarı işaretleri ve ipuçları ile kullanım durumunda alabilecekleri önemlere dikkat çekiliyor. Modül modül ilerleyerek eğitimi tamamlıyorlar” diye konuştu.

ÖĞRETMENLERE ÖZEL EĞİTİM MODÜLÜ

 İdareci ve Öğretmen Bilgilendirme Kılavuzunun her ergenin madde kullanımı ve bağımlılığı riski altında olduğuna dikkat çekmek ve idareci ile öğretmenlerde farkındalık yaratmaya yönelik olarak hazırlandığını ifade eden Özarslan, “Öğrencilerin madde kullanıp kullanmadığını anlayabilmeleri için bazı uyarı işaretleri ve ipuçları paylaşılıyor. Burada paylaşılan uyarı işaretleri kesinlik içermemekle birlikte bir ‘şüphe’ ve bir ‘soru işareti’ olarak değerlendirilmeli. Ergenlerde madde kullanımı ve bağımlılığı riskini arttıran faktörlerin başında, olumsuz merak olarak adlandırılan üretici olmayan merak, akran etkisi, etkisiz, olumlu yönlendirme yapmayan, çocuğu kabul etmeyen ve ilgisiz anne-baba tutumları, düşük benlik saygısı ve özgüven geliyor. Buna dayalı olarak idareci ve öğretmenlerin, öğrencileri madde kullanma riskinden korumak için yapabilecekleri ve kullanım tespiti durumunda alabilecekleri önemler konusunda bilgiler sunuluyor” dedi.

 ANİMASYON TEKNİKLERİ KULLANILARAK GENÇLERE ÖZEL TASARLANDI

Öğrenci Bilgilendirme Kılavuzunun diğerlerinden farklı olarak daha dinamik bir şekilde animasyon teknikleri kullanılarak tasarlandığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Özarslan, “Her gencin madde kullanımı ve bağımlılığı riski altında olduğuna dikkat çeken, bu konuda farkındalık oluşturacak kurguda hazırlandı. Bu kılavuzda, madde kullanımı ve bağımlılığı riskine karşı öğrencilere ‘madde bağımlılığının ne olduğu’ üzerine bilgi yüklemesi yapmak yerine, oyunlaştırma unsurları kullanılarak ‘ne kadar risk altında oldukları’, ‘hangi konuda önlem almaları gerektikleri’ ve özellikle ‘kendilerini nasıl koruyabilecekleri’ konusunda ‘hayır diyebilme becerileri’ üzerine etkileşimli unsurlarla vurgu yapıldı. Gençler için madde bağımlılığı konusunda en büyük tehdit, ilk yüzleştiklerinde​ çevresinin baskısı altında ‘Hayır’ diyebilme zorluğu. Bu konuda gençlere, ‘İstemediğin şeylere hayır diyebildiğin ölçüde hayatının kontrolünü elinde tutabileceği’ mesajı verilerek, karşılaşabilecekleri bazı özel durumlarda bunu nasıl yapabilecekleri örneklerle gösteriliyor” şeklinde konuştu.

 

22 Mart 2017
Etiket; İzmir Ticaret Borsası, Yaşar Üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Yaşar Üniversitesinden TÜBİTAK başarısı
Sihiri değnek değiller
Avrupa Türkiye'ye teşekkür etmeli
Hasta çocuklar için boyadılar
52 öğrenciden 7 bin 100 öğrenciye
I'm an Albatroaz'a imza atan Türk
Lufthansa'ya bavul tasarladı
Daha 23 yaşında ama...
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir