28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

"Hiperaktif çocuk zekidir" denilir ama...



Kapı pervazlarına tırmanan, koltuktan koltuğa atlayan, sınıfta bir türlü sıraya oturamayan çocuklara, geçmişte sadece ‘yaramaz’ gözüyle bakılırken günümüzde uzmanlar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, belirtileri gösteren çocuklara sahip olmaları durumunda mutlaka psikiyatristlere başvurmalarını önererek, “Akıllı olduğundan hiperaktiftir, düşüncesiyle çocuklarınızı görmezden gelmeyin” diyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Olga Selin Hünler, günümüzde okul dönemi çocuklar içerisinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi olan çocukların oranının yüzde 5 civarında olduğu belirtti.

İEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hünler, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda davranış bozuklukları, karşı gelme bozukluğu, öğrenme güçlüğü, tik bozukluğu, kaygı ve depresyon eş zamanlı olarak görülebilirZekâ ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu arasında ise bir ilişki yoktur. Hareketli çocukların zeki olduğuna dair inanç gerçeği yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

Son dönemlerde çocukların zekâ seviyelerinin yüksek olduğu düşüncesiyle ailelerin tedavi sürecinden uzak durduklarına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Olga Selin Hünler, DEHB olan çocukların anne babalarının mutlaka bir psikolog ya da çocuk psikiyatristi ile temas içerisinde olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

“Ebeveynler, başvurulan uzmanın önerilerini uygulamalı, akıllarına takılan konularda soru sormaktan kaçınmamalıdırlar. Aile, uzman ve öğretmen işbirliği Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi için çok önemlidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Hünler, bu süreçlere uyularak yapılan tedavi sonucunda çocuğun yaratıcılığının ön planda olduğu mutlu yaşamın kapısının aralanacağını kaydetti.

‘Bağırmayın, olumlu davranışlarını ödüllendirin’

Çocuğunuzda dikkat dağınıklığı, dürtü kontrol problemleri, yaşıtlarından daha fazla kontrol edemediği bir hareketlilik görmeniz durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Olga Selin Hünler, şu tavsiyelerde bulundu:

“Eğer çocuğunuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu varsa onunla kısa ve açık konuşun, bezdirici tartışmalara girmeyin, uzun ve detaylı ifadeler kullanmayın, ona bağırmayın.

Çocuğunuza karşı kararlı ve tutarlı olun, sınırları oluşturun. Sınırlar tüm çocuklar için çok önemlidir ama Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için kuralların ve sınırları açıkça belirlenmesi çok kritiktir. Kurallarınız açık, net ve basit olsun ve çocuğun bunları anladığına emin olun. Çocuğunuz sadece Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ndan ibaret değildir, onun olumlu davranışlarını da görmeye çalışın. Olumlu ödülleri kullanın. İstenilen davranışın ortaya çıkmasından hemen sonra bir ödül verin, bunu yaparken neyi ödüllendirdiğinizi net olarak söyleyin. Çocuğunuz için anlamlı ödüller seçin ve ödüllerin de sınırlarını belirtin.

Dikkat Eksikliğindeki belirtiler neler?

Okul ödevlerinde ya da derste yapılan etkinliklerde; eksiklikler, hatalar ya da dikkatsizlikler, kendisiyle konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi görünme, planlama güçlükleri, kendisine verilen görevleri ödevleri tamamlamakta sıkıntı yaşama, eşyalarını kaybetme, unutkanlık, dışarıdan gelen uyaranlara (ses, ışık, hareket vb.) dikkatinin çelinmesi dikkat eksikliğinin sık görülen belirtileridir.

Hiperaktivitede belirtiler neler?

Oyun, ders, ya da eğlence gibi aktiviteleri sakin bir şekilde sürdürmekte zorlanma, derste ve diğer oturması gereken durumlarda zorlanma, hatta kalkıp gezinme, oturduğu yerde kıpırdanma, elini ayağını sallama, çok konuşma, sürekli hareket halinde olma gibi davranışlar ise hiperaktivitede sık rastlanan davranışlardır.

18 Ekim 2013
Etiket; dkkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, dehb, olga selin hünler, hiperaktivite zeka ilişkisi Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir