20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İçki içerse bu ahinin felaketidir





Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) "Esnaf ve Kredi Bilgilendirme Toplantısı" Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da yapıldı. Toplantıya konuşanBaşbakan Erdoğanesnaflığın yaklaşık bin yıldır sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Komşunun siftahını kendine dert edinen bir esnaf anlayışına, dünyanın bir başka yerde rastlayamazsınız. Gönül yapmayı kar etmeye tercih eden, insanların kalbinde edindiği mertebeyi kasa defterindeki rakamların önünde tutan bir esnaf anlayışı, inanın sadece bize mahsustur" şeklinde konuştu.

Selçuklu Devleti'ni ayakta tutan, Selçuklu toplumunu bir ve beraber dayanışma içinde tutan esnaf teşkilatının 'ahilik' teşkilatı olduğunu belirten Erdoğan, "Osmanlı Cihan Devleti'ni kuran, büyüten, geliştiren aynı şekilde esnaf teşkilatımız yani ahilik teşkilatımız olmuştur. Esnaf demek, ahi demek tekrar ediyorum sadece dükkan açan, dükkanında alışveriş yapan ticaret yapan, para kazanan kişi demek asla değildir. Esnaf sosyaldayanışmanın öncüsüdür. Esnaf sosyal düzenin muhafızıdır. Esnaf toplum içinde edebin, adabın, terbiyenin koruyucusu, yaşatıcısıdır. Esnaf yani ahiler aynı zamanda çırak yetiştiren, kalfa yetiştiren öğretmenlerdir. Esnaf yani ahiler, şehirlerini, ülkelerini canları pahasına koruyan gönüllü askerler, polislerdir" ifadelerini kullandı.

"İÇKİ İÇERSE, BU AHİNİN FELAKETİDİR"

Erdoğan, esnaf olmanın afetleri de olduğunu vurgulayarak, "İçki içerse, bu ahinin afetidir. Sigara da buna dahil tabi" dedi. "TESKOMB Başkanı Abdülkadir Bey'den söz aldım, sigara içmeyecek" diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti: "Sözü aldım kendisinden. Hepiniz şahit olun. Akisi takdirde o ahilikten düşülür, ben söylemiyorum. Gambazlık, hasetlik ahinin felaketidir. Hırsızlık, haram yemek ahinin aynı şekilde felaketidir. Esnaf yani ahi, ahiliğin 3 açık şartını yerine getirecek. Ne o- Elini acık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Siz böyle değil misiniz- Evvelallah böylesiniz. Eviniz, kapız sofranız açık. İşte böyle bir teşkilata sahip milletiz. Medeniyetin kaynağında, nesillerin damarında böyle bir kültürü, böyle bir ahlakı hayayı taşıyan bir milletin mensuplarıyız".


"SON 200 YILDIR İDARECİLER BATINDAN KAVRAMLAR VE KURUMLAR İTHAL ETTİLER"
Son 200 yıldır idarecilerin, batıdan kavramlar ve kurumlar ithal ettiklerine dikkat çeken Erdoğan, "Emin olun o ithal edilen, taklit edilen hangi kurum, kavram varsa aslını özünü gerçeğini ahilikte, ahilik teşkilatında bulursunuz. Sosyal yardımlaşma, bin yıllık ahilik kültürünün içinde vardır. Sendikacılık bin yıllık ahilik kültürü içinde vardır. İş ahlakı, iş eğitimi, müşteri ahlakları, aklınıza ne gelirse kökünü kaynağını, pratiğini ahilik teşkilatında bulursunuz. Ahilik bizim millet olarak, iftihar etmemiz gereken, sıkı sıkıya tutunmamız gereken güçlendirmemiz ve geleceğe taşımamız gereken bir müessese ve bir teşkilattır. Şunu açık açık ifade edeceğim, inanın, bugün ülke olarak, millet olarak karşı karşıya kaldığımız sorunların hemen hepsinin kaynağında ithal yatıyor, taklit yatıyor. Bu milletin, bu ülkenin öz değerlerini reddetmiş gidip dışardan ithal etmişler. Bu milletin kavramlarına, bu medeniyetin kaynaklarına burun kıvırmış, dudak bükmüş, gidip başka yerleri taklit etmişler. Elbette ki doku uyuşmazlığı ortaya çıkmış. O zaman da baskıya dayatmaya zorla kabulettirmeye başvurmuşlar. Oysa tarihe bir baksalar, bu çınarın köklerine göz atsalar orada her şeyi görecek ve her şeyi bulacaklar" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A YAYIK SÜRPRİZİ

Başbakan Erdoğan'a, ATO Congresium'daki toplantının sonunda hediye edilen ayran yayığı toplantıya damgasını vurdu. TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül, Başbakan Erdoğan'a toplantı sonunda sürpriz bir hediye verdi. Akgül'ün hediye ettiği ayran yayığının üstünde "Dünya lideri Erdoğan, milli içeceğimiz ayran" yazıyordu. Hediyenin verilişi sırasında Erdoğan, ayakta alkışlandı. Erdoğan, daha sonra mikrofonu eline alarak, "milli içkimiz ayrandır' dedik. Her taraftan bazı malum kesimler saldırdı. Şimdi Abdülkadir kardeşimizde buraya güzel bir ayran yayığı getirdi ama içi boş" dedi.

30 Nisan 2013
Etiket; İçki, Milli, Yayık, Esnaf, Ahi, Başbakan, Erdoğan Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Bakana Altınordu forması
Öğretmenlik hayatımızın tercihi
İzmir yeni müfredata hazır
İzmir'de Yeşilay-Milli Eğitim işbirliği
Kapalı gişe Münakaşa
Trafik bilinci seferberliği
İzmir'in Amazonları
Milli maçlar TRT'de mi Lig TV'de mi?
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir