19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İHA, medyada ayrıcalığa kızdı



İhlas Haber Ajansı ''Medyada ayrımcılık bitmiyor'' başlığı ile hazırladığı haberde TRT ile Anadolu Ajansı'na sürekli ayrıcalık tanındığını vurgulayarak, duruma tepki gösterdi.

İHA'nın haberi şöyle:

Hatay Reyhanlı’da meydana gelen patlama sonrası Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Antakya Devlet Hastanesi’nde yaralı vatandaşları ziyaretini, yalnızca Anadolu Ajansı (AA) ve TRT’nin haber yapmasına izin verildi.

İhlas Haber Ajansı olarak basın hürriyeti, halkın haber alma özgürlüğü ve serbest rekabet ilkelerine tamamen aykırı bu müessif tutumu kınıyor, son dönemde sıkça karşılaşmaya başladığımız bu tür ayrımcılık ve çifte standartların bir an önce önüne geçilmesini istiyoruz.

Medya Etik Konseyi ve Medya Derneği de, AA ve TRT’ye yapılan ayrımcılığı kınadı. Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, devlet kurumlarının temsilcilerinin görüntü almasına izin verilmesinin basın hürriyetiyle bağdaşmadığını, bu olayın halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişim olduğunu vurguladı.

Medya Derneği’nin açıklamasında ise "Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır" denildi.

Bakanların hastane ziyaretinde ayrımcılık yapılmasına tepki gösteren MEK Başkanı Halit Esendir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda yaralananları tedavi gördükleri Antakya Devlet Hastanesi’nde 12 Mayıs 2013’te ziyarete gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun programını sadece AA ve TRT muhabirlerine izin verilmesini kınıyoruz.

Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmadığı gibi, aynı zamanda halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış müessif bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz".

Medya Derneği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır. Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmamakla birlikte halkın bilgi edinme hakkına karşı da yapılmış bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyor, yetkililerin basın özgürlüğüne saygı göstermelerini istiyoruz. Diğer yandan, şu ana kadar 46 insanımızın hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasına dair uygulanan basın yasağı da halkın haber alma hakkını ihlal eden ağır bir karardır. Yaşanan bu vahim olayla ilgili olarak halkın doğru bilgi alması en doğal hakkıdır. İnternet ve sosyal ağlar sayesinde iletişimin kolaylaştığı bir dönemde bu tür yasakların geçerliliği sorgulanmalıdır".

TRT VE AA’YA YAPILAN DİĞER AYRIMCILIKLAR

Yakın geçmişte kamuda uygulanan ve haksız rekabete yol açan ayrımcılıklardan bazıları şöyle:

"13 Mart 2013: PKK’nın kaçırdığı kamu görevlilerinin, Habur’da aileleri ile kavuşma anını sadece Anadolu Ajansı’nın (AA) takip etmesine izin verildi.

8 Mart 2013: Londra’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Osmanlı Hanedanı üyeleri ile görüşmesi programına sadece AA alındı.

13 Şubat 2013: Cilvegözü’ndeki patlama anının güvenlik kamerası görüntüleri sadece AA’ya verildi. 9 Şubat 2012: Başbakan Erdoğan’ın emekli orgeneral Ergin Saygun’a yaptığı hastane ziyaretine sadece AA muhabiri alındı.

23 Aralık 2012: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün kızının nikah törenine sadece AA ve TRT alındı. 25 Nisan 2013: Başbakan Erdoğan, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadil Kurumlar Birliği’nin hazırlık toplantısı sebebiyle verilen akşam yemeğine sadece AA ve TRT muhabirleri alındı.

29-30 Mart 2013: Türkiye’nin Davos’u olarak değerlendirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Bursa’da yapıldı. Toplantıda sadece AA’nın görüntü almasına izin verildi. 25 Nisan 2013: Anayasa Mahkemesi’nde yemin töreni yapıldı. Devletin zirvesinin katıldığı töreni sadece AA’nın canlı yayınlamasına izin verildi".

13 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
MESELE İZMİR'DEN DAHA ÇOK İNSANIMIZIN ANKARA'DA YER ALMASI
BASIN AKADEMİSİ
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
YEREL MEDYA GÜÇLENİRSE KENT GÜÇLENİR
İŞKUR NASİHATNAMESİ
KANAL EGE TV YAYINDA
20 GAZETECİYİ KORONAVİRÜSTEN KAYBETTİK
Reklamlarda gizli şiddet var
Dijital reklam kazandırıyor
Kırbiç çiftinin bebek sevinci
İGC Meslek Platformu işbaşında
Yeşil sahadan sanal dünyaya
20 akademisyenin bir araya gelip bir açıklamayı yazamaması...
Diyanet'te yolsuzluk dediler bakın ne çıktı!
Kocaoğlu İGC ile uyum içinde çalışacak
Diriliş Ertuğrul 14. Bölüm 2. Fragmanı Yayınlandı
Haberegeli yazıları kitap oldu
Can Zeren'e Ayşe Arman övgüsü
Cumhuriyet'te şok gelişme
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir