29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İhracatta demiryolu açılımı



Anadolu'daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin başta Almanya’nın Münih ve Köln şehirleri olmak üzere Avrupa'nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılmasını sağlamak üzere başlatılan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) Projesi’nin ilk treni TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’ndan Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından uğurlandı.

İlk trenin gönderilmesi dolayısıyla TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’nda tören düzenlendi. Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekilleri Sümer Oral, Erkan Akçay, Manisa protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

BÜLENT KOŞMAZ

Törenin açılış konuşmasını yapan BALO Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, şunları söyledi:

“BALO’nun ülkemize olacak olan katkısını her yerde anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz. Sekiz yıl önce projeyi Ulaştırma ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım beye anlattığımızda projemizin en büyük maliyeti Tekirdağ-Muratlı arasına demiryolu döşenmesiydi ve kendileri bize dedi ki, ‘demiryolu yapmak bizim işimiz siz organizasyonu sağlayın’. Sayın Bakanımız o gün verdiği talimatla Tekirdağ-Muratlı arasındaki 32 kilometrelik tren yolunu hizmete soktu, aslında sayın bakanımız o gün sadece bir demiryolu yapım talimatını değil hem BALO Projesi’nin önündeki en büyük engeli kaldırmak, hem de Türk özel sektörünün ufkunu açmak için talimat vermişlerdi. Ülkemizin yatırım bütçesinin yüzde 40’ından fazlasını yöneten, sayın bakanımız bu bütçenin yüzde 20’den fazlasını taşımacılık da yüzde 1 bile pay sahibi olmayan demir yollarına harcadı. Diğer büyük destekçimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu projemizin en büyük savunucularından oldu, bizlere cesaret verdi, destek sağladı. Biz de, Manisalı sanayicinin yüklerini taşımak üzere başlattığımız projeyi tüm ülkemize yayılmış 93 oda, borsa ve organize sanayi bölgesi ile birlikte Büyük Anadolu Projesi haline getirdik, tüm Türkiye’nin hizmetine sunduk.” Bugün Anadolu’dan Avrupa’ya ilk blok treninin gönderileceğini kaydeden MTSO Başkanı Bülent Koşmaz da şunları söyledi: “Artık tren gelir mi diye düşünmek yok, bugün gönderdiğimiz tren saat kaçta nerede olacak biliyoruz, online olarak uydu takip sistemleri ile konteynerleri harita üzerinden nokta nokta nerede olduklarını izleyebiliyoruz. Sadece biz değil siparişlerimizi bekleyen de izleyebiliyor. İsterseniz bu süreçler cebinize, akıllı telefonunuza gelebiliyor. Her hafta iki trenimiz Almanya Münih ve Köln’e ulaşıyor.”

TCDD GENEL MÜDÜRÜ

 TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Anadolu ve Avrupa arasında bir ihracat köprüsü olan sembolik anlamı taşıdığı yükten daha fazla olan BALO’nun ilk seferine katılan herkesi kutladı. Anadolu cografyasında yapılan ilk hatın İzmir-Aydın ikinci hatın Manisa- Bandırma olduğunu belirten Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demiryollarının Manisa’da 150 yıllık geçmişi bulunmaktadır. Manisa’da yeni demiryolu hüviyeti kazandıracak faaliyetler yapıyoruz. Blok tren uygulamasıyla lojistik merkezlerimizle kombine taşımacılıklarla ülkemizde yeni bir yük taşıma konsepti oluşturduk. BALO projesiyle sanayicinin konteyneri fabrikasından alınacak. Lojistik merkezlerimizde toplanan bu yükler Bandırma’ya getirilecek. Bandırma’da Tekirdağ’a oradan da Avrupa’ya blok trenlerle ulaştırılacak. Manisa’dan Almanya’ya 5 günde varacak olan tren, karayolu ile ulaşımdan daha az maliyetle taşınacak. Bugüne kadar TOBB ile yaptığımız her işbirliği bizim için gurur kaynağı olmuştur.”

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye’nin ekonomisinin başarısının altında iki unsurun olduğunu dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “Birincisi güven ve istikrar, yapılan reformlar. İkincisi ulaştırma ve iletişim alanında yapılan yatırımlardır" dedi. Ticaretin yapılması için 3 ana unsur gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu da sözlerine şöyle devam etti:

"Birincisi para, ikincisi iletişim, üçüncüsü yoldur. Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir, bütün bünyeyi besler. Vücuttaki damarlar çalışmasa sıkıntı olur. Siz bu alanda bir devrim gerçekleştirdiniz. Türkiye’nin tıkanan bütün damarlarını açtınız. Bugün artık her vatandaşımız uçaklara binebilir hale geldi. Denizcilik ile Türkiye’yi tanıştırdınız. İletişim ağının en üst seviyeye taşıdınız. Bugün bilgiye en hızlı ulaşan rekabette en öne çıkıyor. Sizi Türk özel sektörü adına alkışlıyorum. Siz bizim yolumuzu açtınız biz de koştuk. İktidar dönemi boyunca Türkiye’yi 200 milyardan aldık, 790 milyara çıkardık. Türkiye’nin ihracatını 5 kat artırdı. Bu iletişim ve yol olmasıydı bu ihracatı nasıl gerçekleştirecektik. Bugün Avrupa’da 2009’dan bu tarafa 5 milyon kişi işsizler ordusuna katılırken biz bize verilen destekle 5 milyon kişiye yeni istihdam sağladık." Türkiye’nin çıkış noktasındaki 7 sınır kapısını modernize ederek TIR’larımızın bekleme süresini yarı yarıya indirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu da yılda 450 milyon TL’lik katkı demektir. AB için zorunluluk olan takograf kartının 4 ay gibi rekor sürede bitirdik. Avrupa’nın en ucuz takograf kartını ulaştırma sektörüne verir hale geldik. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından sonra unutulan demiryollarının yeniden yaptık. Manisa’ya hızlı tren gelecek’ dendi. Bu aslında sadece Manisa’ya değil, 14 büyükşehiri birbirine bağlayacak müthiş bir organizasyon. BALO ne sağlayacak? Biz tüccarlar paradan anlarız. Karayoluyla Almanya’ya gitseniz 5 günde gidersiniz. Trenle 5 günde gidersiniz. Peki ne ödersiniz? Minimum yüzde 30 daha ucuz olacak. Türk özel sektörünün rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz. Bu Manisa’da başlıyor daha sonra tüm Anadolu’ya yayılacak.“

BAKAN YILDIRIM

Törenin yapıldığı alandaki sıcaklık nedeniyle sözlerine esprili bir dille başlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, ”Bu yıl tatile gitmedik güneşlenemedik. Sağolsun Manisalılar bizi düşünmüş ve ihtiyacımız olan güneşi burada almış olduk" dedi. Bugün Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluş gününün yıldönümü olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Allah bize bir daha o günleri göstermesin. Manisa esasında şehzadeler şehri. Sırtını Spil Dağı’na dayamış. Önünde Gediz nehri ile buluşan bereket topraklarıyla güzel insanlarıyla ülkemizin üreten ve ülkemizin kalkınmasına gelişmesine katkı sağlayan bir ilimizdir.” Son 10 yılda elde ettiği güven ve siyasi istikrar sayesinde önemli ölçüde yol aldı. Milli gelirini 3’e katladı. Bu gelişmede en büyük farkı Manisa yaptı. Manisa Türkiye’nin ekonomisine, istihdamına, ihracatına önemli katkıyı sağlayan şehrimiz. Bu yıl Ege bölgesinde ilk 5 ayda yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artmış görünüyor. Rakamsal olarak 7 milyar 364 dolar. Manisa ise Ege Bölgesi’nin üzerinde Türkiye ortalamasının çok daha üzerinde artışı gerçekleştiren bir ilimiz. Manisa, yüzde 22’lik bu yılın ilk 5 ayında ihracatında artış sağlamış. Rakam 2 milyar dolara yaklaşmış. Son 10 yılda Manisa’nın farkını görüyoruz. Manisa ihracatının yüzde bin 632 oranında Türkiye’de ihracatta rekortmen bir ilimizdir.”

SABUNCUBELİ TÜNELİ ÇALIŞMALARI

İzmir Manisa arasında yapımına devam eden Sabuncubeli tünelindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları söyledi:

“Sabuncubeli tünelinin yapımına başlamıştık. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde ‘korkunç Sabuncubeli solumuzda kaldı’ diye geçiyor. İşte İzmir-Manisa yolunda sürücülerimizin korkulu rüyası olan Sabuncubeli mevkiini tünelle geçiyoruz. Artık Manisa-İzmir tam bir komşu kapısı haline geliyor. Sabuncubeli tüneli sadece İzmir’i Manisa’ya daha hızlı ve yüksek standartla bağlamıyor. Aynı zamanda Manisa’yı Adnan Menderes Havalimanı’na daha da yaklaştırıyor. Sabuncubeli tünelinden sonra hava limanına artık yarım saatte gidebilecek duruma gelecektir. İki tünelde de 500 metre delme işlemi tamamlanmış durumda. Manisa tarafından tünel portalı için gerekli zemin hazırlığı yüzlerce kazık çakılmak üzere tamamlanmak üzere. Maalesef Manisa girişindeki arazi çok sıvılaşmış olduğu için tünele girmekte zorluk çekiyoruz. Yakın zamanda buradan gireceğiz. Başlangıçta bu tünel 3 bin metre olarak planlanmıştı ama virajların bir kısmı dışarıda kalıyordu. O yüzden projede bir değişiklik yapıp tamamını içeriye aldık. Yol standardı ve kalitesi çok daha iyi duruma gelmiş olacak. Tünel ile beraber bağlantı yolları var. Tünelle birlikte 6 buçuk kilometrelik bir güzergahtan bahsediyoruz.“

“13 BİN KİLOMETRELİK DEMİRYOLU HATTIMIZI ARTIK HERKES KULLANABİLECEK”

Türkiye’deki demiryolu taşımacılığı hakkında da konuşan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilecek. Bu büyük fırsatı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerine riyasetinde kullanması için bir yapılanmaya gitmesini sadece demiryolları yük taşıma organizasyonu değil, aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılıkta yapabilmesi için adımları atmalıdır. Bu proje bir kombine taşımacılık projesidir. Denizyolu taşımacılığı var, demiryolu taşımacılığı var. Proje kapsamında Almanya’ya 5 günlük sürecek yolculuğu daha da kısaltabilmemiz lazım. Bandırma-Tekirdağ arasında yeni devreye girecek tren seferi ile birlikte indirme bindirme ortadan kalkacak. Ne kadar çok yük taşınırsa o kadar ticaret demektir. Demiryollarını tekrar ayağa kaldırmak, büyük Atatürk’ün başlattığı seferberliği devam ettirmek için Sayın Başbakanımızın dirayetiyle birçok projeye başladık. Elektriksiz hatları elektrikli hale getirdik."

2003 yılına göre taşımaları yüzde 90 oranında artırdıklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi: "13 milyon ton demiryolu taşımacılığı yaparken bugün 23 milyona çıkardık. Yurdun dört bir yanına ulaşım devam ediyor. 2023 hedeflerimizi yeniden belirledik. 2035’in vizyonunu ortaya koyduk. Bu vizyonun başında demiryolları var. 31 bin kilometrelik bir ağa ulaşacak. Demiryolları refah kalkınma demektir. Biz bağımsızlığımızı demiryolları ile kazandık. Manisa’nın İzmir’in kurtuluşu Malıköy’deki tren istasyonunda kazanıldı.” Konuşmaların ardından Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) Projesi’nin ilk treni TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası’ndan Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Manisa protokolü tarafından uğurlandı.

BALO PROJESİ

Türk özel sektörünün en üst düzey temsilcisi TOBB öncülüğünde ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ve organize sanayi bölgelerinin de ortak olduğu Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları A.Ş. kısa adıyla BALO projesi ile Anadolu’nun farklı kentlerindeki ihracatçının kapısından alınan konteyner yükleri yerel TCDD lojistik merkezlerinde birleştirilecek, buralardan blok trenlerle Bandırma’ya getirilecek. Bandırma’dan konteyner gemileriyle Tekirdağ’a ulaştırılacak. Tekirdağ’dan tarifeli blok trenle Avrupa’ya taşınacak. Kombine taşımacılığına çok iyi bir örnek oluşturan bu modelle hem zaman hem taşıma ücretlerden tasarruf gerçekleşirken, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelecek yüklerde yine benzer şekilde varış noktalarına ulaştırılacak.

08 Eylül 2013
Etiket; BALO, projesi, demiryolu, binali, yıldırım, tcdd, ihracat, lojistik, hisarcıklıoğlu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İzmirli hemşirenin başarısı
2018 model gelinikler
Gelinliğin hikayesi yazılacak
EİB ihracatı temmuzda arttı
Hayallerinin filmini çektiler
Kadifekale-Kemeraltı ayağa kalkıyor
Karşıyaka'da tramvaylı günler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir